Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Fubar, säsong 1

Platt, plump och pinsam

Netflix försöker återuppliva Schwarzeneggers karriär – men misslyckas.

Publicerad 2023-05-25 - 09:01
Fubar, säsong 1
Tor Aavatsmark

Det var bara ett par veckor sedan som vi skröt hämningslöst om en ny Netflix-serie. Visserligen påpekade vi att inte allt som glimmar är guld hos streamingjätten, men The Diplomat var en smart, underhållande, spännande och välspelad dramathriller. För att inte tala om att manuset var mitt i prick!

Nu har Ted Sarandos & Co kastat massor av dollar på den före detta actionstjärnan Arnold Schwarzenegger, i hopp om att surfa på hans forna glans. Jösses, vilken kraschlandning!

Läs också Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.

I höstas kom SkyShowtime med actionkomedin Tulsa King, där den åldrande actionhjälten Sylvester Stallone spelar en maffiaboss som gör comeback på okänd mark. Verkligen ingen klassiker, men Taylor Sheridan hade skrivit ett småkul manus som ironiserade smått över tidens gång och samtidigt tog karaktären på allvar. Fubar gör inget av detta.

 

I Fubar möter vi den äldre CIA-agenten Luke Brunner (Schwarzenegger) som närmar sig pensionsåldern. Arnold ska föreställa 65 år i serien, men i verkligheten närmar sig ”The Governator” 76 år – vilket han också ser ut som.

Brunner är en av byråns mest aktiva fältagenter och har i många år arbetat undercover mot drog- och vapenkarteller. Hans närmaste familj vet naturligtvis ingenting om hans riktiga jobb, hans täckmantel är försäljare av träningsutrustning. Åh, vilken ironi!

Hans egensinniga dotter Emma (Monica Barbaro) är en idealist som brinner för att rädda världen och reser jorden runt för ideella projekt med bevattningssystem och jordbruk – tror alla, i alla fall…

Den ”eleganta” knorren i Fubar är att både far och dotter arbetar under täckmantel för CIA, men inte känner till varandras jobb. I jakten på drog- och vapenbaronen Boro (Gabriel Luna) träffas de av en slump på jobbet. Låt förvecklingarna börja!

Fubar, säsong 1 (Foto: Netflix)

Serien marknadsförs som action, men själva essensen är slapstick-humor från början till slut.

Manuset svämmar över av korkad och infantil sex-”humor”, som tyvärr är mycket mer pinsam än rolig. Ett exempel är Schwarzeneggers upprepade försök att påpeka att hans ex-frus nya make gör honom till en ”cuckold” varpå hans CIA-partner Barry (Milan Carter) upprepade gånger påpekar hur fel han använder ordet och ber honom googla det.

Hans (tillsynes) präktiga dotter visar sig vara ett macho, svärande och vulgärt badass, som slåss som en hel karl och vräker ur sig repliker som: ”How does that ass smell”. Komiken kretsar kring hur pinsamt det är för en far att se sin dotter i underkläder och ha sex med CIA-misstänkta.

Fubar, säsong 1 (Foto: Netflix)

Naturligtvis uppstår det omedelbar friktion när CIA tvingar far och dotter att göra ett sista uppdrag tillsammans – uppenbarligen är Brunners de enda som kan fånga Boro. Ingen av dem litar på den andre, som det nu visar sig har ljugit för den andre hela sitt liv.

En CIA-psykiater dyker upp för att undersöka och förbättra relationen mellan far och dotter. Den påklistrade och konstruerade humorn blir inte bättre av att psykiatern ska utföra ”parterapi”.

Fubar, säsong 1 (Foto: Netflix)

Komiken ”toppas” av CIA-sidekickarna Aldon (Travis Van Winkle) och Roo (Fortune Feimster). Båda är löjligt stereotypa, hans som smidig och ytlig playboy, hon som tjock och vulgär lesbisk. Replikerna (skrivna av Nick Santora) kan bara få en femåring att dra på smilbanden.

Det blir inte bättre av att Schwarzenegger spelar på känsloregistret. I ett möte med sitt ex och svärdotter faller actionhjältens begränsade skådespelartalang igenom fullständigt. Han blir stel, tråkig och konstlad.

Fubar, sesong 1_1 (13) Fubar, sesong 1_1 (10) Fubar, sesong 1_1 (3) Fubar, sesong 1_1 (11) Fubar, sesong 1_1 (2) Fubar, sesong 1_1 (7) Fubar, sesong 1_1 (8) Fubar, sesong 1_1 (4) Fubar, sesong 1_1 (16)
<
>
Fubar, säsong 1 (Foto: Netflix)

Nej, håll dig långt (!) borta från Fubar. Humorn är nästan på Dum & Dummere-nivå, fast utan finess och subtilitet. Bara platt, vulgärt och pinsamt dåligt.

Karaktärerna är endimensionella och spänningsnivån är fullständigt frånvarande. Man undrar faktiskt om serien är tänkt att vara seriös, eller om den är en (misslyckad) metaparodi av hela genren.

Fubar, säsong 1 (Foto: Netflix)

De senaste åren har Schwarzenegger hållit sin karriär vid liv med tanklösa actionfilmer som The Expendables och Terminator-serien. Ta ett klokt råd från oss, Arnie: håll dig till actionfilmer – och undvik för all del komedigenren.

Fubar belönas med 1 (välförtjänt) stjärna. Serien har global Netflix-premiär den 25 maj.

Fubar, säsong 1 (Foto: Netflix)

Karakter
Fubar, säsong 1

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 25 maj 2023
  • Regi: Phil Abraham
  • Med: Arnold Schwarzenegger, Monica Barbaro, Gabriel Luna, Travis Van Winkle, Fortune Feimster, Milan Carter, Barbare Eve Harris, Devon Bostick, Jay Baruchel, Fabiana Udenio, Adam Pally
  • Genre: Actionkomedi
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Längd: 7:20
  • Betyg: 1
  • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen