annonse
annonse
annonse

Fast & Furious 7

Blu-ray-recension

När en filmserie når den sjätte uppföljaren skulle du kanske förvänta dig ett deprimerande resultat, följt av en önskan om att det är dags att sätta punkt? Furious 7 går något överraskande mot strömmen och slutar som en av de starkaste i serien och ger faktiskt mersmak.

Dominic Toretto (Vin Diesel) och hans gäng, som bland annat består av Brian (Paul Walker) och Hobbs (Dwayne Johnson), har lämnat sitt kriminella förflutna och gått skilda vägar efter att ha besegrat den internationella terroristen Owen Shaw (Luke Evans). Tyvärr är skurkens bror, Deckard Shaw (Jason Statham), ute efter hämnd och försöker döda varje medlem av Dominics gäng. Dessutom hamnar de allihop i ett krig mellan den somaliska terroristen Jakande (Djimon Hounsou) och en tvivelaktig federal agent, Mr Nobody (Kurt Russell), som försöker skaffa ett revolutionerande spårningsprogram som kan användas som ett farligt vapen. Dominic måste därför samla ihop det gamla gänget, stoppa Shaw och få tag i den hemliga prylen.

Filmserien om de småkriminella, hjältemodiga och bilfrälsta karaktärerna har hållit på snart i femton år. Efter den första filmen, The Fast and The Furious (2001), har det kommit nya uppföljare med jämna mellanrum – och med varierande kvalitet. Intresse och fans har visserligen alltid funnits, och serien fick en vitamininjektion genom de två föregående filmerna, Fast & Furious 5 (2011) och Furious 6 (2013), även om kritikerna har varit mycket oeniga i sina recensioner. När Paul Walker tragiskt (och möjligen lite ironiskt) dog i en bilolycka i november 2013 var redan inspelningen av den sjunde filmen på god väg. Projektet lades först på is men beslutet blev att filmen skulle kompletteras med hjälp av CGI-effekter och ”body doubles” så att ”Walker” kunde slutföra jobbet. Resultatet är positivt eftersom Paul Walker fick ta ett värdigt farväl till fansen och den färdiga filmen har blivit den kanske bästa av allihop.

Fast & Furious 7_15

Det råder ingen tvekan om att man kan kritisera Hollywoods filmindustri för att de tvunget måste mjölka alla framgångar maximalt genom uppföljare. Fast med lite välvilja är ju Fast & Furious bara ren underhållning och man kan mycket väl förstå varför producenternas gör som de gör. Speciellt med tanke på att den här filmen har blivit en av de mest lönsamma hittills och nästan tjänade in hela sin budget på 190 miljoner dollar redan under den första biohelgen. Vad man än tycker om saken så har Fast & Furious 7 blivit en mycket sevärd actionfilm som håller hög klass i sin genre.

Skräcksfilmsregissören James Wan (Saw, The Conjuring) debuterar i serien och levererar en film som är full av fantastiska actionscener nästan helt utan avbrott i nästan två och en halv timme. Några av de spektakulära påhitten är värda hela biobiljetten på egen hand. Dessutom är faktiskt manus ganska så roligt, och filmen har fått ett ordentligt lyft med Jason Statham som skurken och Kurt Russell som gammal ringräv i sin agentroll.

Fast & Furious 7_2

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Som negativ kritik måste man säga att det knappt finns några filmer som är lika fullständigt tanketomma, med stereotypa karaktärer och massor av testosteron. Här finns vackra kvinnor i bikini, stiliga muskulösa män och lyxbilar som helt planlöst krossas till oigenkännlighet. Filmen är fullproppad med klyschor och generaliseringar som inte hör hemma 2015 och det kan bli väl parodiskt emellanåt.

Ändå är Fast & Furious 7 en så underhållande och stilsäker film att man tvingas strunta i allt detta och bara njuta av spektaklet tillsammans med en enorm container popcorn. Det kommer att bli fler filmer i serien och även om det är lite tråkigt att inte Hollywood har mer fantasi och kan tänka i nya banor så får man trösta sig med den vårdslösa bilkörningen. Den är i alla fall, i det här fallet, beundransvärd. Fem stjärnor.

Fast & Furious 7 lär definitivt finnas med på önskelistan hos många fans och de kan bli väldigt nöjda med Blu-ray-versionen. Den är proppfull med massor av extramaterial av olika slag, som ger en intressant inblick i denna extremt krävande produktion. Dessutom ingår det en ”extended version” av filmen som är tre minuter längre än originalversionen. Det tekniska håller precis som förväntat mycket hög standard. En lysande bild och ett utsökt ljudspår i DTS 7.1 som definitivt lyfter tittarupplevelsen.

Betyg

  • Release: 24 augusti 2015
  • Regi: James Wan
  • Med: Vin Diesel, Paul Walker, Jason Statham, Dwayne Johnson, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Kurt Russell
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 2:17

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.