: Far From the Madding Crowd

Blu-ray-recension

Vackra bilder, vackra människor, vackra landskap och vacker musik, men en ovanligt långsökt historia.
Karakter
Drama
Far From the Madding Crowd
Annons
Annons
forfatter

Thomas Hardys romantiska kostymdrama från slutet av 1800-talet har filmatiserats hela sju gånger tidigare (om man räknar med TV-serier). I 2015-versionen är det danske Thomas Vinterberg (Festen) som står för regin. Att tre av filmatiseringarna är i form av TV-serier är ingen slump, för här är det mycket som måste pressas in i en två timmar lång spelfilm.

På 1870-talet får vi lära känna den envisa och ståndaktiga ”feministen” Bathsheba Everdene (Carey Mulligan). Hon lever under relativt enkla förhållanden på den engelska landsbygden men är ändå en kvinna med skinn på näsan, egen utbildning och en klar uppfattning om att hon ska klara sig utan en man, åtminstone en man som talar om för henne vad hon kan och inte kan göra.

Far From the Madding Crowd_5

Fårfarmaren Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts) uppvaktar henne, men blir muntert avvisad. Det går naturligtvis inte bättre när han hamnar i ekonomiska svårigheter och tvingas sälja sin gård. Samtidigt ärver fröken Everdene sin rike farbrors storslagna gård. Något kortfattat uppvaktas hon sedan av tre män: Oak (som nu arbetar för henne), grannen och godsägaren Boldwood (Michael Sheen) och den sliskige officeren Troy (Tom Sturridge).

Annons

Far From the Madding Crowd_10

Filmen är fullproppad av vackra landskap i fullt cinemascope, med hästar i solnedgången och arbetare på åkrarna, allt ackompanjerat av lagom svulstig musik. Det som skiljer Far From the Madding Crowd från alla vanliga kostymdramer är huvudpersonens starka kvinnoroll, en roll som tolkas på ett lysande sätt av Carey Mulligan. Även Sheen och Schoenaerts gör bra roller av de helt olika männen och detta är en berättelse med intressanta personligheter. Med det sagt så har filmen två stora akilleshälar. Den känns ofta alldeles för kort, handlingen får inte tid på sig att utvecklas och många scener känns avkortade vilket gör att dramaturgin blir lidande.

_D3S2472.NEF _ND42830.NEF Far From the Madding Crowd_4 Far From the Madding Crowd_6 Far From the Madding Crowd_8 Far From the Madding Crowd_9
<
>
(Foto: Tillverkare)

Dessutom känns Everdenes övergång från en stark och självständig kvinna till att plötsligt falla huvudstupa för en svärdsvingande slyngel inte särskilt trovärdig. Men sammantaget är detta en helt godkänd, romantisk dramastund med sambon i soffan. 3 rejäla stjärnor.

Bildkvaliteten genomgående mycket bra, men tappar lite i de mörkaste scenerna. Ljudspåret (DTS 5.1) får helt välförtjänt maxpoäng! På bonusfronten får vi ett par borttagna scener, intervju med Mulligan och en helt okej dokumentär om adaptionen från roman till film.

Far From the Madding Crowd_7

Annons
Fakta
  • Release: 30 november 2015
  • Regi: Thomas Vinterberg
  • Med: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple, Jessica Barden, Bradley Hall
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Snart är det premiär för andra säsongen av Netflix moderna version av nordisk mytologi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.