Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Far From the Madding Crowd

Blu-ray-recension

Vackra bilder, vackra människor, vackra landskap och vacker musik, men en ovanligt långsökt historia.

Av / 2015-11-30 - 04:00
Far From the Madding Crowd
Tor Aavatsmark

Thomas Hardys romantiska kostymdrama från slutet av 1800-talet har filmatiserats hela sju gånger tidigare (om man räknar med TV-serier). I 2015-versionen är det danske Thomas Vinterberg (Festen) som står för regin. Att tre av filmatiseringarna är i form av TV-serier är ingen slump, för här är det mycket som måste pressas in i en två timmar lång spelfilm.

På 1870-talet får vi lära känna den envisa och ståndaktiga ”feministen” Bathsheba Everdene (Carey Mulligan). Hon lever under relativt enkla förhållanden på den engelska landsbygden men är ändå en kvinna med skinn på näsan, egen utbildning och en klar uppfattning om att hon ska klara sig utan en man, åtminstone en man som talar om för henne vad hon kan och inte kan göra.

Far From the Madding Crowd_5

Fårfarmaren Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts) uppvaktar henne, men blir muntert avvisad. Det går naturligtvis inte bättre när han hamnar i ekonomiska svårigheter och tvingas sälja sin gård. Samtidigt ärver fröken Everdene sin rike farbrors storslagna gård. Något kortfattat uppvaktas hon sedan av tre män: Oak (som nu arbetar för henne), grannen och godsägaren Boldwood (Michael Sheen) och den sliskige officeren Troy (Tom Sturridge).

Far From the Madding Crowd_10

Filmen är fullproppad av vackra landskap i fullt cinemascope, med hästar i solnedgången och arbetare på åkrarna, allt ackompanjerat av lagom svulstig musik. Det som skiljer Far From the Madding Crowd från alla vanliga kostymdramer är huvudpersonens starka kvinnoroll, en roll som tolkas på ett lysande sätt av Carey Mulligan. Även Sheen och Schoenaerts gör bra roller av de helt olika männen och detta är en berättelse med intressanta personligheter. Med det sagt så har filmen två stora akilleshälar. Den känns ofta alldeles för kort, handlingen får inte tid på sig att utvecklas och många scener känns avkortade vilket gör att dramaturgin blir lidande.

_D3S2472.NEF _ND42830.NEF Far From the Madding Crowd_4 Far From the Madding Crowd_6 Far From the Madding Crowd_8 Far From the Madding Crowd_9
<
>
(Foto: Tillverkare)

Dessutom känns Everdenes övergång från en stark och självständig kvinna till att plötsligt falla huvudstupa för en svärdsvingande slyngel inte särskilt trovärdig. Men sammantaget är detta en helt godkänd, romantisk dramastund med sambon i soffan. 3 rejäla stjärnor.

Bildkvaliteten genomgående mycket bra, men tappar lite i de mörkaste scenerna. Ljudspåret (DTS 5.1) får helt välförtjänt maxpoäng! På bonusfronten får vi ett par borttagna scener, intervju med Mulligan och en helt okej dokumentär om adaptionen från roman till film.

Far From the Madding Crowd_7

Karakter
Far From the Madding Crowd

Fakta:

  • Release: 30 november 2015
  • Regi: Thomas Vinterberg
  • Med: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple, Jessica Barden, Bradley Hall
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:59

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen