TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Far From the Madding Crowd

Blu-ray-recension

Vackra bilder, vackra människor, vackra landskap och vacker musik, men en ovanligt långsökt historia.

forfatter
Publicerad 2015-11-30 - 04:00
Karakter
Drama
Far From the Madding Crowd

Thomas Hardys romantiska kostymdrama från slutet av 1800-talet har filmatiserats hela sju gånger tidigare (om man räknar med TV-serier). I 2015-versionen är det danske Thomas Vinterberg (Festen) som står för regin. Att tre av filmatiseringarna är i form av TV-serier är ingen slump, för här är det mycket som måste pressas in i en två timmar lång spelfilm.

På 1870-talet får vi lära känna den envisa och ståndaktiga ”feministen” Bathsheba Everdene (Carey Mulligan). Hon lever under relativt enkla förhållanden på den engelska landsbygden men är ändå en kvinna med skinn på näsan, egen utbildning och en klar uppfattning om att hon ska klara sig utan en man, åtminstone en man som talar om för henne vad hon kan och inte kan göra.

Far From the Madding Crowd_5

Fårfarmaren Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts) uppvaktar henne, men blir muntert avvisad. Det går naturligtvis inte bättre när han hamnar i ekonomiska svårigheter och tvingas sälja sin gård. Samtidigt ärver fröken Everdene sin rike farbrors storslagna gård. Något kortfattat uppvaktas hon sedan av tre män: Oak (som nu arbetar för henne), grannen och godsägaren Boldwood (Michael Sheen) och den sliskige officeren Troy (Tom Sturridge).

Far From the Madding Crowd_10

Filmen är fullproppad av vackra landskap i fullt cinemascope, med hästar i solnedgången och arbetare på åkrarna, allt ackompanjerat av lagom svulstig musik. Det som skiljer Far From the Madding Crowd från alla vanliga kostymdramer är huvudpersonens starka kvinnoroll, en roll som tolkas på ett lysande sätt av Carey Mulligan. Även Sheen och Schoenaerts gör bra roller av de helt olika männen och detta är en berättelse med intressanta personligheter. Med det sagt så har filmen två stora akilleshälar. Den känns ofta alldeles för kort, handlingen får inte tid på sig att utvecklas och många scener känns avkortade vilket gör att dramaturgin blir lidande.

_D3S2472.NEF _ND42830.NEF Far From the Madding Crowd_4 Far From the Madding Crowd_6 Far From the Madding Crowd_8 Far From the Madding Crowd_9
<
>
(Foto: Tillverkare)

Dessutom känns Everdenes övergång från en stark och självständig kvinna till att plötsligt falla huvudstupa för en svärdsvingande slyngel inte särskilt trovärdig. Men sammantaget är detta en helt godkänd, romantisk dramastund med sambon i soffan. 3 rejäla stjärnor.

Bildkvaliteten genomgående mycket bra, men tappar lite i de mörkaste scenerna. Ljudspåret (DTS 5.1) får helt välförtjänt maxpoäng! På bonusfronten får vi ett par borttagna scener, intervju med Mulligan och en helt okej dokumentär om adaptionen från roman till film.

Far From the Madding Crowd_7

Fakta
  • Release: 30 november 2015
  • Regi: Thomas Vinterberg
  • Med: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple, Jessica Barden, Bradley Hall
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:59
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend