: Far From the Madding Crowd

Blu-ray-recension

Vackra bilder, vackra människor, vackra landskap och vacker musik, men en ovanligt långsökt historia.
Karakter
Drama
Far From the Madding Crowd
Annons
Annons
forfatter

Thomas Hardys romantiska kostymdrama från slutet av 1800-talet har filmatiserats hela sju gånger tidigare (om man räknar med TV-serier). I 2015-versionen är det danske Thomas Vinterberg (Festen) som står för regin. Att tre av filmatiseringarna är i form av TV-serier är ingen slump, för här är det mycket som måste pressas in i en två timmar lång spelfilm.

På 1870-talet får vi lära känna den envisa och ståndaktiga ”feministen” Bathsheba Everdene (Carey Mulligan). Hon lever under relativt enkla förhållanden på den engelska landsbygden men är ändå en kvinna med skinn på näsan, egen utbildning och en klar uppfattning om att hon ska klara sig utan en man, åtminstone en man som talar om för henne vad hon kan och inte kan göra.

Far From the Madding Crowd_5

Fårfarmaren Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts) uppvaktar henne, men blir muntert avvisad. Det går naturligtvis inte bättre när han hamnar i ekonomiska svårigheter och tvingas sälja sin gård. Samtidigt ärver fröken Everdene sin rike farbrors storslagna gård. Något kortfattat uppvaktas hon sedan av tre män: Oak (som nu arbetar för henne), grannen och godsägaren Boldwood (Michael Sheen) och den sliskige officeren Troy (Tom Sturridge).

Far From the Madding Crowd_10

Filmen är fullproppad av vackra landskap i fullt cinemascope, med hästar i solnedgången och arbetare på åkrarna, allt ackompanjerat av lagom svulstig musik. Det som skiljer Far From the Madding Crowd från alla vanliga kostymdramer är huvudpersonens starka kvinnoroll, en roll som tolkas på ett lysande sätt av Carey Mulligan. Även Sheen och Schoenaerts gör bra roller av de helt olika männen och detta är en berättelse med intressanta personligheter. Med det sagt så har filmen två stora akilleshälar. Den känns ofta alldeles för kort, handlingen får inte tid på sig att utvecklas och många scener känns avkortade vilket gör att dramaturgin blir lidande.

_D3S2472.NEF _ND42830.NEF Far From the Madding Crowd_4 Far From the Madding Crowd_6 Far From the Madding Crowd_8 Far From the Madding Crowd_9
<
>
(Foto: Tillverkare)

Dessutom känns Everdenes övergång från en stark och självständig kvinna till att plötsligt falla huvudstupa för en svärdsvingande slyngel inte särskilt trovärdig. Men sammantaget är detta en helt godkänd, romantisk dramastund med sambon i soffan. 3 rejäla stjärnor.

Bildkvaliteten genomgående mycket bra, men tappar lite i de mörkaste scenerna. Ljudspåret (DTS 5.1) får helt välförtjänt maxpoäng! På bonusfronten får vi ett par borttagna scener, intervju med Mulligan och en helt okej dokumentär om adaptionen från roman till film.

Far From the Madding Crowd_7

Fakta
  • Release: 30 november 2015
  • Regi: Thomas Vinterberg
  • Med: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple, Jessica Barden, Bradley Hall
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.