Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Enemy

Blu-ray-recension

Jake Gyllenhaal ger prov på sin allsidighet som skådespelare i denna psykologiska thriller som leker med människans sinne och identitet. Dessvärre är filmen också ett prov på tålamod för oss i publiken.

Publicerad 2014-09-18 - 16:41
Enemy
Lorentz Celo

Adam (Gyllenhaal) är en trött historielärare som lever ett ensamt liv i en nästan tom lägenhet. Han saknar spänning i livet, bortsett från flyktiga möten med en älskarinna som kommer och går som hon vill. Hans liv ändras radikalt när han upptäcker sin egen dubbelgångare i en film. Adam börjar förfölja skådespelaren på sin fritid och trasslar in sig i en farlig lek med svåra konsekvenser.

Enemy är regisserad av den fransk-kanadensiske filmskaparen Dennis Villeneuve (Prisoners) och har ett spännande anslag och en intressant premiss. Dessutom är Jake Gyllenhall tillräckligt duktig för att gestalta flera roller samtidigt på ett bra sätt. Filmens problem är att den blir för pretentiös med en konstlad och irriterande kuslighet som ofta inte är närvarande. Framför allt filmmusiken används på fel sätt för att skapa en oroskänsla som inte känns riktig. Enemy präglas helt enkelt av ett överdrivet bruk av verkansmedel och billig symbolik som bryter ner det narrativa och skickar den rakt ner i medelmåttigheten. Den ställer många frågor men ger få svar. Tre stjärnor.

På Blu-ray är Enemy stark vad gäller både ljud och bild, men det är en stor besvikelse att det inte finns något extramaterial som hade kunnat kasta lite ljus över historien.

knapp

Karakter
Enemy

Fakta:

  • Release: 20 augusti 2014
  • Regi: Dennis Villeneuve
  • Med: Jake Gyllenhaal, Sarah Gadon, Mélanie Laurant, Isabella Rossellini, Joshua Peace, Tim Post
  • Genre: Thriller
  • Land: Kanada
  • År: 2013
  • Längd: 1:30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen