annonse
annonse
annonse

Recension: Dunkirk

En av tidernas bästa krigsfilmer

Christopher Nolan gör det igen! Bjuder på en gedigen filmupplevelse med kvalitet från A till Ö.

Det har gjorts otaliga filmer om andra världskriget, naturligtvis av starkt varierande kvalitet och underhållningsvärde (om det är ett ord som kan användas för filmer om krig) – så många att man nästan skulle kunna tro att temat var uttömt. Då kommer Christopher Nolan med sin version.

Omringade av fienden
I månadsskiftet maj/juni 1940 är franska, belgiska och brittiska trupper fullständigt omringade av tyska ockupanter i den franska hamnstaden Dunkerque. De allierade har bara en liten remsa längs kusten samtidigt som de desperat försöker hålla frontlinjen och evakuera trupperna över Engelska kanalen innan tyskarna, oundvikligen, bryter igenom.

Churchill har insett den bistra verkligheten och prioriterar att skona många fartyg och besättningar till ett förväntat anfall mot själva Storbritannien. Ambitionen är att bara kunna rädda ungefär 10 % av de 300 000 strandsatta brittiska trupperna.

Medan soldaterna desperat väntar på transportfartyg måste de övervinna fruktan, kyla, regn, hunger och tyska bombplan.

Krig i tre dimensioner
Filmen hoppar hela tiden fram och tillbaka längs tidslinjen under åtta intensiva dagar och Nolan berättar om krigets brutalitet i tre olika dimensioner: på land, till havs och i luften.

I luftkriget möter vi Farrier (Tom Hardy) som den erfarne RAF-piloten som efter ett tag nästan flyger på bara bensinångor. Flygvapnet har inte skickat ut några stora styrkor men vi får se ett par synnerligen dramatiska scener, underbart fotograferade och brutalt realistiska, när vi sitter som ”flugor på väggen” på den vibrerande, bullriga flygplanskroppen.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

På land får vi bevittna soldaternas nästan resignerade uppgivenhet när de ser tyskarna komma allt närmare, samtidigt som evakueringskön nästan står stilla. På stranden är det var man för sig själv som gäller.

Till havs utspelas två dramer, det ena när evakuerade soldater utkämpar en kamp på överfulla fartyg samtidigt som tyskarna släpper bombmattor över dem – otroligt klaustrofobiskt, autentiskt, skitigt och rått. På samma gång är yachter på väg från England, med civila som vill hjälpa de strandsatta. På vägen plockar de upp en överlevande soldat i nöd.

(Foto: Fox Paramount)

 

Okända skådespelare
Tom Hardy har nästan en cameo-roll som den anonyma piloten, medan Nolan-gengångaren Cillian Murphy träder fram som livrädd soldat, skjuten i sank, på flykt från fronten. Dessutom får vi se självaste Kenneth Branagh som ståndaktig general, men de viktigaste rollerna spelas av oskrivna blad.

För de mest framträdande karaktärerna har Nolan i stort sett hållit sig till unga, okända skådespelare. Ett klokt val som gör allting mer trovärdigt och inte skapar det ”konstlade” av­­ståndet som till exempel en Josh Hartnett hade åstadkommit.

Den unge brittiske menige soldaten Tommy (Fionn Whitehead) hamnar i sista minuten i säkerhet på den allierade sidan av fronten, resten av filmen är en berg- och dalbana-flykt mot säkrare mark – med ett litet hopp om evakuering. Han slår sig ihop med den tystlåtne Gibson (Aneurin Barnard) och tillsammans försöker de komma ombord på ett fartyg.

Strapatserna de är med om och utsätts för är inte lika spektakulära som i exempelvis Saving Private Ryan, men desto mer dramatiska och trovärdiga. Unga män som bara har en enda tanke i huvudet: att ta sig levande därifrån!

(Foto: Fox Paramount)

 

Långsamt och obehagligt lugnt
För att vara en krigsfilm är tempot ofta förvånansvärt lugnt och dröjande, och dialogen sparsam. Det är som om vi befinner oss i väntsalen till Helvetet, där soldaterna präglas av uppgivenhet. Tidshoppen förstärker evakueringens kaos och drar oss ännu starkare in i handlingen.

Dunkirk är verkligen inget pompöst hjälte­epos, där en enda stjärna får en chans att glänsa och till slut rädda dagen. Lågmält men obönhörligt sliter krigsmaskineriet sönder moralen, stridsandan och fotsoldaterna, och vi blir en – till slut utmattad – fluga på väggen. Stilmässigt är filmen långtifrån Nolans mer ”spektakulära” filmer som Inception, Interstellar och Batman-trilogin. De är alla fantastiska filmer, men har ett helt annat tempo och stil än den mer nedtonade och rått autentiska Dunkirk.

Rent visuellt är Dunkirk, precis som vanligt för Nolans filmer, en sällsam njutning. Vare sig vi befinner oss svävande i luften, är klaustrofobiskt instängda i ett sjunkande skepp eller mattbombas mitt på den vindpinade sandstranden, så suger fotot oss in i handlingen, ger oss den stora överblicken och omringar oss på ett nästan dokumentärliknande sätt. Fotograf Hoyte Van Hoytema (Interstellar, Spectre, Her) överträffar sig själv den här gången.

Dunkerque är en rå, klaustrofobisk, intensiv, skitig, vacker och realistisk krigsfilm med exceptionellt effektiv klippning och en dramaturgisk utveckling som sitter som gjuten, plus har skådespelare av toppklass. En film som till stor del är befriad från de vanliga patos som karaktäriserar krigsfilmer – en känslomässig upplevelse som du kommer att minnas långt efter att eftertexterna har rullat färdig. 6 solklara stjärnor.

(Foto: Fox Paramount)

 

Ljudspåret (Dolby TrueHD 7.1) är ett av de bästa vi har hört. Ibland är detta en överraskande tystlåten film, där varje liten detalj kommer fram i skrämmande i detalj i den komplexa ljudbilden, samt en fantastisk surroundmix och massor av tryck i djupbasen i de häftigaste actionscenerna. Trots lite bleka färger imponerar bildkvaliteten. Detta är 4K när det är som bäst! Ett omfattande bonusmaterial ger oss hela 16 minidokumentärer som täcker allt från de storslagna actionscenerna till de unika kameravinklarna och en historisk tillbakablick.

<
>
(Foto: Fox Paramount)

Betyg

  • Release: 18 december 2017
  • Regi: Christopher Nolan
    Med: Fionn Whitehead, Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Harry Styles,
    Genre: Krig
  • Land: UK
  • År: 2017
  • Längd: 1:46

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.