Search
Generic filters

: Drive Angry

Blu-ray-recension

Drive Angry 3D är egentligen rena rama rappakaljan från början till slut, men så överdriven och medvetet ”oseriös” att allt är riktigt roligt ibland – och det finns en del ljusglimtar …

Karakter
Drive Angry

Milton (Nicolas Cage) är inte guds bästa barn, han har tagit bilen, kört som fan och rymt från självaste hin håle. Varför? Jo, för att befria sin dotterdotter som kidnappats av en djävulsdyrkande sekt som tänker offra henne till Satan. Huga!

Låter det en smula osökt? Då glömde vi att nämna att Milton är odödlig, har med sig en hårdför sexbomb (Amer Heard) och skjuter, knullar och kör som en gud och förföljs av Djävulns ”revisor” (William Fitchner). Här finns med andra ord ingredienserna till något som hade kunnat bli en av tidernas mest välstekta kalkoner. Men – det finns ett stort men – faktum är att allt är gjort med så mycket glimten i ögat, massor av självironi och snyggt koreograferade actionscener att det faktiskt är riktigt trevligt i biosoffan. Inte minst tack vare en oerhört fascinerande 3D-effekt!

Vid det här laget har vi sett vår beskärda del 3D-filmer, både eländiga (Priest) och gott om medelmåttiga, plus ett par riktigt bra. Missförstå oss inte, 3D är i sig inte något som gör filmen bra, men i en film som Drive Angry, som i så hög grad är beroende av övertygande actionscener, fart, klippning och suggestiv musik, så tillför snyggt gjord 3D-teknik verkligen något. Och vi har inte sett bättre 3D än i Drive Angry! Detta är helt enkelt rena rama referensen för 3D-mediet. Djupeffekten är fantastisk – gevärskolvar och kulor sticker ut och flyger ur skärmen och varje explosion får dig att ducka under soffbordet för att undvika splittret!

Med ett mer genomarbetat manus, bättre skådisar/inlevelse (här är det bara William Fitchner som levererar varorna), en mer kompetent regissör, en aning mer originell handling (och inte bara stölder från andra våldsamma tecknade serie-filmer som Sin Ciy och framför allt Shoot ’Em Up!) och mer hårdföra biljakter, hade Drive Angry blivit en sevärd historia, nu är det 3D-effekten som räddar kvällen!

Helt enkelt superb bild- och ljudkvalitet. Som bonus får du ett par borttagna scener, minidokumentär om aggressiv bilkörning och intervjuer med skådespelarna och filmteamet bakom kameran.

TA

Fakta

 • Regi: Patrick Lussier
 • Med: Nicolas Cage, Amber Heard, William Fitchner, Billy Burke, David Morse, Todd Farmer
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2011
 • Längd: 1:44

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.
  Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.