: Drive Angry

Blu-ray-recension

Drive Angry 3D är egentligen rena rama rappakaljan från början till slut, men så överdriven och medvetet ”oseriös” att allt är riktigt roligt ibland – och det finns en del ljusglimtar …
Karakter
Drive Angry
Annons
Annons
forfatter

Milton (Nicolas Cage) är inte guds bästa barn, han har tagit bilen, kört som fan och rymt från självaste hin håle. Varför? Jo, för att befria sin dotterdotter som kidnappats av en djävulsdyrkande sekt som tänker offra henne till Satan. Huga!

Låter det en smula osökt? Då glömde vi att nämna att Milton är odödlig, har med sig en hårdför sexbomb (Amer Heard) och skjuter, knullar och kör som en gud och förföljs av Djävulns ”revisor” (William Fitchner). Här finns med andra ord ingredienserna till något som hade kunnat bli en av tidernas mest välstekta kalkoner. Men – det finns ett stort men – faktum är att allt är gjort med så mycket glimten i ögat, massor av självironi och snyggt koreograferade actionscener att det faktiskt är riktigt trevligt i biosoffan. Inte minst tack vare en oerhört fascinerande 3D-effekt!

Vid det här laget har vi sett vår beskärda del 3D-filmer, både eländiga (Priest) och gott om medelmåttiga, plus ett par riktigt bra. Missförstå oss inte, 3D är i sig inte något som gör filmen bra, men i en film som Drive Angry, som i så hög grad är beroende av övertygande actionscener, fart, klippning och suggestiv musik, så tillför snyggt gjord 3D-teknik verkligen något. Och vi har inte sett bättre 3D än i Drive Angry! Detta är helt enkelt rena rama referensen för 3D-mediet. Djupeffekten är fantastisk – gevärskolvar och kulor sticker ut och flyger ur skärmen och varje explosion får dig att ducka under soffbordet för att undvika splittret!

Med ett mer genomarbetat manus, bättre skådisar/inlevelse (här är det bara William Fitchner som levererar varorna), en mer kompetent regissör, en aning mer originell handling (och inte bara stölder från andra våldsamma tecknade serie-filmer som Sin Ciy och framför allt Shoot ’Em Up!) och mer hårdföra biljakter, hade Drive Angry blivit en sevärd historia, nu är det 3D-effekten som räddar kvällen!

Helt enkelt superb bild- och ljudkvalitet. Som bonus får du ett par borttagna scener, minidokumentär om aggressiv bilkörning och intervjuer med skådespelarna och filmteamet bakom kameran.

Annons

TA

Fakta
  • Regi: Patrick Lussier
  • Med: Nicolas Cage, Amber Heard, William Fitchner, Billy Burke, David Morse, Todd Farmer
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2011
  • Längd: 1:44
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.