Search
Generic filters

: Cosmopolis

Blu-ray-recension

David Cronenberg är snarare en kontroversiell än konventionell filmskapare, som här har lyckats med en beundransvärd film som det är svårt att tycka om. Inte så konstigt att kritiken har varit blandad. Cosmopolis både fängslar och fascinerar, men är kanske lite väl ambitiös?

Karakter
Drama
Cosmopolis

Eric Packer (Robert Pattinson) är en 28 år gammal stenrik finansman som lever i sin egen slutna värld i metropolen New York. Vi följer honom på en personlig odyssé i en överdådig leksak, en extremt högteknologisk limousin, genom stadens gator på väg till sin barndoms frisör för att bli klippt. På vägen möter han en rad människor som är en del av hans liv och som får tillåtelse att närma sig Erics värld eftersom det passar honom: en läkare som gör en prostataundersökning, en utkörd älskarinna, en affärsman som kommer med både rekommendationer och varningar. En av de få han träffar utanför limousinen är hans hustru som han knappt känner. Allt detta sker samtidigt som presidenten är på besök i staden och trafiken kokar och en orolig finansmarknad befinner sig på gränsen till sammanbrott.

Cosmopolis är en oerhört välgjord filmproduktion som har ett fantastiskt foto och snygga miljöer. Manuskriptet är en snudd på en trogen kopia av Don De Lillos futuristiska roman från 2003 och Cronenberg har överfört den till film på ett imponerande sätt. Samtidigt är detta en del av problematiken. Dialogen och handlingen stelnar till i filosofiska utläggningar som gör den extremt krävande, statisk och otillgänglig för publiken. Pattinson är bra i rollen som Packer men det hade möjligtvis underlättat med en mer erfaren skådespelare för att bära upp manusets tyngd. Cosmopolis lämnar publiken stum av beundran, men på samma gång känns det som om man varit med på en två timmar lång uppläsning av en bok med en visualisering som känns irriterande monoton. Fyra svaga stjärnor.

Blu-ray-utgåvan är också en kluven historia: nedslående att det inte finns något extramaterial eller kommentatorsspår, men imponerande teknik: ett snudd på perfekt ljudspår (DTS-HD Master Audio) och en gnistrande bild som bara får avdrag för vissa gryniga scener.

Fakta

 • Release: 23 januari 2013
 • Regi: David Cronenberg
 • Med: Robert Pattinson, Juliette Binoche, Paul Giamatti, Sarah Gadon, Mathieu Amalric, Samantha Morton
 • Genre: Drama
 • Land: Kanada
 • År: 2012
 • Längd: 1:48

IMDB Rating

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.
  Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.