TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Cosmopolis

Blu-ray-recension

David Cronenberg är snarare en kontroversiell än konventionell filmskapare, som här har lyckats med en beundransvärd film som det är svårt att tycka om. Inte så konstigt att kritiken har varit blandad. Cosmopolis både fängslar och fascinerar, men är kanske lite väl ambitiös?

forfatter
Publicerad 2013-03-13 - 06:00
Karakter
Drama
Cosmopolis

Eric Packer (Robert Pattinson) är en 28 år gammal stenrik finansman som lever i sin egen slutna värld i metropolen New York. Vi följer honom på en personlig odyssé i en överdådig leksak, en extremt högteknologisk limousin, genom stadens gator på väg till sin barndoms frisör för att bli klippt. På vägen möter han en rad människor som är en del av hans liv och som får tillåtelse att närma sig Erics värld eftersom det passar honom: en läkare som gör en prostataundersökning, en utkörd älskarinna, en affärsman som kommer med både rekommendationer och varningar. En av de få han träffar utanför limousinen är hans hustru som han knappt känner. Allt detta sker samtidigt som presidenten är på besök i staden och trafiken kokar och en orolig finansmarknad befinner sig på gränsen till sammanbrott.

Cosmopolis är en oerhört välgjord filmproduktion som har ett fantastiskt foto och snygga miljöer. Manuskriptet är en snudd på en trogen kopia av Don De Lillos futuristiska roman från 2003 och Cronenberg har överfört den till film på ett imponerande sätt. Samtidigt är detta en del av problematiken. Dialogen och handlingen stelnar till i filosofiska utläggningar som gör den extremt krävande, statisk och otillgänglig för publiken. Pattinson är bra i rollen som Packer men det hade möjligtvis underlättat med en mer erfaren skådespelare för att bära upp manusets tyngd. Cosmopolis lämnar publiken stum av beundran, men på samma gång känns det som om man varit med på en två timmar lång uppläsning av en bok med en visualisering som känns irriterande monoton. Fyra svaga stjärnor.

Blu-ray-utgåvan är också en kluven historia: nedslående att det inte finns något extramaterial eller kommentatorsspår, men imponerande teknik: ett snudd på perfekt ljudspår (DTS-HD Master Audio) och en gnistrande bild som bara får avdrag för vissa gryniga scener.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 23 januari 2013
 • Regi: David Cronenberg
 • Med: Robert Pattinson, Juliette Binoche, Paul Giamatti, Sarah Gadon, Mathieu Amalric, Samantha Morton
 • Genre: Drama
 • Land: Kanada
 • År: 2012
 • Längd: 1:48
IMDB Rating

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend