TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Cinderella

Askungen: I tidernas mest moderna inpackning

Nyinspelningen av klassikern Askungen uppfyller alla krav på politisk korrekthet i dagens lättkränkta samhälle – men kommer undan med det.

forfatter
Publicerad 2021-09-03 - 01:00
Karakter
Musikal
Cinderella

En av Walt Disneys mest älskade klassiker – och arketypiska prinsessa-räddas-av-prins-berättelse – Askungen, har filmatiserats i flera versioner. Senast i ett visuellt festfyrverkeri à la Kenneth Branagh, med Lily James som jungfru i nöd. Årets version, signerad Kay Cannon, befinner sig i en helt annan kategori.

Läs också Berättelsen om Askungen Disney har börjat filmatisera sina största animationsframgångar och live-versionen av Askungen är en äventyrsfilm som är en riktig fullträff!

Prime Videos nytolkning har Camila Cabello i huvudrollen som Ella (eller Cinderella) i en ”moderniserad” musikalversion av klassikern. Visst behandlas hon fortfarande illa av styvmor, jobbar och sliter hela dagarna och tillbringar kvällarna i ensamhet nere i källaren – där hon bara har sina musvänner att prata med.

 

Men Ella är inte alls någon jungfru i nöd, hon drömmer inte om att en prins ska komma och rädda henne, utan planerar att stå på egna ben genom att starta ett entreprenörsföretag som modedesigner.

Camila Cabello, ”Cinderella” (Foto: Prime Video)

Den kubanska sångerskan (som slog igenom i tjejgruppen Fifth Harmony) har en duglig musikalröst, men har tyvärr en tendens att låta lite gnällig à la Mariah Carey. Hon har däremot en närvaro och charm som passar den framåtstormande Askungen perfekt.

Den bortskämda Drömprinsen (Nicolas Galitzine), som egentligen inte vill bli kung, har en progressiv feministsyster – som bara längtar efter att främja kvinnors rättigheter och modernisera kungariket med liberala reformer. Tyvärr (?) hålls hon tillbaka av den oerhört konservativa kungen (Pierce Brosnan).

Cinderella (Foto: Prime Video)

Om man bara har följt med en smula i den pågående kränknings-/vet-bäst-debatten som handlar om att kvinnors plats i samhället ska betonas, alla sexuella läggningar och raser ska få sin rättmätiga plats/upprättelse, så kan man bocka för nästan alla de politiskt korrekta rutorna i Cannons manus. Men det fungerar faktiskt förvånansvärt bra, för här görs det med så mycket glimten i ögat och så lite självgodhet att det blir mer befriande roligt än påträngande korrekt.

Cinderella anno 2021 går hela vägen – och det svänger verkligen om (de flesta) sångnumren, där de största musikaliska höjdpunkterna är Queen, Madonna och kungens hip-hoppare. De som ansvarat för kostymer kan bara ha fått en instruktion och det är att allt är tillåtet, ju mer skrikiga färgexplosioner desto bättre. Och visst ser filmen inbjudande läcker ut, toppad av snyggt koreograferade sångnummer.

Cinderella_2 CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA
<
>
Cinderella (Foto: Prime Video)

Det skämtas om kvinnors klädval, som att högklackade skor är en mardröm att gå i, pompösa homosexuella, förstockade patriarker och missförstådda/gammalmodiga drömmar om att en stark man ska rädda kvinnor i nöd. Allt eskalerar på gränsen till det outhärdliga när mörkhyade Billy Porter, i drag-kostym (!), porträtterar Den goda fen – längre bort från Verna Feltons drömlika, dygdiga fe går väl inte att komma?

Billy Porter, ”Cinderella” (Foto: Prime Video)

Handlingen kan inte kallas överraskande och persongalleriet är i överkant stereotypt och endimensionellt. Specialeffekterna är inte heller av högsta klass.

Skamlöst fräck, överdriven och som ett fyrverkeri håller Cinderella & Co för 4 stjärnor. Men personer som inte tål musikaler är härmed varnade!

Filmen kan strömmas på Prime Video den 3 september.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Prime Video
 • Release: 3 september 2021
 • Regi: Kay Cannon
 • Med: Camila Cabello, Nicolas Galitzine, India Menzel, Pierce Brosnan, Minnie Driver, Billy Porter, Tallulah Greive, Maddiw Baillio, Charlotte Spencer, James Corden
 • Genre: Musikal
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 1:53
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend