Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Recension Cinderella

Askungen: I tidernas mest moderna inpackning

Nyinspelningen av klassikern Askungen uppfyller alla krav på politisk korrekthet i dagens lättkränkta samhälle – men kommer undan med det.
Karakter
Musikal
Cinderella

En av Walt Disneys mest älskade klassiker – och arketypiska prinsessa-räddas-av-prins-berättelse – Askungen, har filmatiserats i flera versioner. Senast i ett visuellt festfyrverkeri à la Kenneth Branagh, med Lily James som jungfru i nöd. Årets version, signerad Kay Cannon, befinner sig i en helt annan kategori.

Berättelsen om Askungen Disney har börjat filmatisera sina största animationsframgångar och live-versionen av Askungen är en äventyrsfilm som är en riktig fullträff!

Prime Videos nytolkning har Camila Cabello i huvudrollen som Ella (eller Cinderella) i en ”moderniserad” musikalversion av klassikern. Visst behandlas hon fortfarande illa av styvmor, jobbar och sliter hela dagarna och tillbringar kvällarna i ensamhet nere i källaren – där hon bara har sina musvänner att prata med.

 

Men Ella är inte alls någon jungfru i nöd, hon drömmer inte om att en prins ska komma och rädda henne, utan planerar att stå på egna ben genom att starta ett entreprenörsföretag som modedesigner.

Camila Cabello, ”Cinderella” (Foto: Prime Video)

Annons

Den kubanska sångerskan (som slog igenom i tjejgruppen Fifth Harmony) har en duglig musikalröst, men har tyvärr en tendens att låta lite gnällig à la Mariah Carey. Hon har däremot en närvaro och charm som passar den framåtstormande Askungen perfekt.

Den bortskämda Drömprinsen (Nicolas Galitzine), som egentligen inte vill bli kung, har en progressiv feministsyster – som bara längtar efter att främja kvinnors rättigheter och modernisera kungariket med liberala reformer. Tyvärr (?) hålls hon tillbaka av den oerhört konservativa kungen (Pierce Brosnan).

Cinderella (Foto: Prime Video)

Om man bara har följt med en smula i den pågående kränknings-/vet-bäst-debatten som handlar om att kvinnors plats i samhället ska betonas, alla sexuella läggningar och raser ska få sin rättmätiga plats/upprättelse, så kan man bocka för nästan alla de politiskt korrekta rutorna i Cannons manus. Men det fungerar faktiskt förvånansvärt bra, för här görs det med så mycket glimten i ögat och så lite självgodhet att det blir mer befriande roligt än påträngande korrekt.

Cinderella anno 2021 går hela vägen – och det svänger verkligen om (de flesta) sångnumren, där de största musikaliska höjdpunkterna är Queen, Madonna och kungens hip-hoppare. De som ansvarat för kostymer kan bara ha fått en instruktion och det är att allt är tillåtet, ju mer skrikiga färgexplosioner desto bättre. Och visst ser filmen inbjudande läcker ut, toppad av snyggt koreograferade sångnummer.

Annons
Cinderella_2 CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA
<
>
Cinderella (Foto: Prime Video)

Det skämtas om kvinnors klädval, som att högklackade skor är en mardröm att gå i, pompösa homosexuella, förstockade patriarker och missförstådda/gammalmodiga drömmar om att en stark man ska rädda kvinnor i nöd. Allt eskalerar på gränsen till det outhärdliga när mörkhyade Billy Porter, i drag-kostym (!), porträtterar Den goda fen – längre bort från Verna Feltons drömlika, dygdiga fe går väl inte att komma?

Billy Porter, ”Cinderella” (Foto: Prime Video)

Handlingen kan inte kallas överraskande och persongalleriet är i överkant stereotypt och endimensionellt. Specialeffekterna är inte heller av högsta klass.

Skamlöst fräck, överdriven och som ett fyrverkeri håller Cinderella & Co för 4 stjärnor. Men personer som inte tål musikaler är härmed varnade!

Filmen kan strömmas på Prime Video den 3 september.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • Prime Video
  • Release: 3 september 2021
  • Regi: Kay Cannon
  • Med: Camila Cabello, Nicolas Galitzine, India Menzel, Pierce Brosnan, Minnie Driver, Billy Porter, Tallulah Greive, Maddiw Baillio, Charlotte Spencer, James Corden
  • Genre: Musikal
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 1:53
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Cinderella 113min | Comedy, Family, Fantasy, Musical, Romance | September 3, 2021 (United States) Summary:
Countries: United Kingdom, United StatesLanguages: English
forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.