TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Britannia: Rule Britannia!

Britannia, sesong 1

Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

forfatter
Publicerad 2018-01-17 - 10:06
Karakter
Drama
Britannia: Rule Britannia!

År 55 f. vt. försöker kejsar Julius Caesar och hans romerska legionärer erövra de brittiska öarna. Efter en förödmjukande reträtt försöker romarna igen 98 år senare (år 43 e. vt.).

Ledd av general Aulus Platius (David Morrissey) har romerska armén bestämt sig för att en gång för alla krossa de besvärliga kelterna, se till att de svär trohet till det romerska riket samt (viktigast av allt) börjar betala skatt till Rom. Men otur, vidskepliga soldater, ockulta druider och en inbiten lokalbefolkning står i deras väg.

Foto: HBO

 

Ockult magi

De ståndaktiga och stolta kelterna lägger naturligtvis inte ner sina vapen och hälsar romarna välkomna. Den väl självsäkra romerska generalen stöter på hårt motstånd, inte minst från sina egna legionärer som hotar med myteri och desertering. Både fienden och myteristerna behandlas brutalt.

I bakgrunden lurar de magiska druiderna, ett gäng konstiga häxdoktorer (med passande utseende) som lika gärna rör sig i underjorden som på jorden. De är spåmän och med hjälp av ett rejält intag av centralstimulerande medel utgör de Britannias ockulta inslag – med direktkontakt till gudarna. Överdruiden är den karismatiska Veran (Mackenzie Crook – vi kan väl säga som så: efternamnet passar bra till karaktären …).

youtu.be/KfILkGrvGBM

Inbördeskrig

Romarna kommer inte alls till ett örike präglat av fredlig samexistens mellan invånarna. Tvärtemot rasar ett långvarigt inbördeskrig mellan stammarna. I mitten av konflikten hittar vi Canti- och Regni-stammarna.

Ian McDiarmid (Japp, självaste kejsaren från Star Wars!) har fått den delikata rollen som kung över Cantii-stammen, Pellenor. En fullständigt osmaklig kung som har förkärlek till att flå sina närmaste familjemedlemmar levande. Hans eldiga, sexiga, rödhåriga dotter Kerra (Kelly Reilly) är raka motsatsen: en kvinna som är envis som tusan, ständigt opponerar sig mot sin tyranniske far och kan svinga svärdet bättre än de flesta män. Hon sticker verkligen ut i den misogyniska världen.

Foto: HBO

 

I andra ringhörnan hittar vi Regni-stammen. Den leds av den högvördiga drottningen Atendia (Zoë Wanamaker), med en förlorad son som Kerra gjorde till eunuck på bröllopsnatten. Stammarna hyser nedärvt hat mot varandra, ett hat som de ockuperande romarna försöker utnyttja.

När de keltiska stammarna som lever i harmoni med naturen, otroligt tatuerade och ”alternativa”, kolliderar med de ”civiliserade” romarna blir det en kulturkrock av sällan skådat slag.

Befriande humor

Seriens humoristiska anslag kommer från den excentriske Divis (Nikolaj Lie Kaas, filmerna om avdelning Q), en före detta druid som kastats ut från stammen eftersom han (uppenbarligen) är besatt. Härligt att se ännu en skandinav i en stor internationell serieproduktion, och Lie Kaas imponerar verkligen. På perfekt brittisk-engelska (mycket ovanlig för en dansk), stark närvaro och inlevelse gör han rollen felfritt – visserligen med god hjälp av att han får porträttera den vildaste karaktären med de saftigaste replikerna. Mot sin vilja får Divis släpa runt på den tragiska flickan Cait.

Foto: HBO

 

Stor budget

Britannia är en samproduktion mellan Amazon Prime Video och Sky, och dryper av storproduktion med en budget som backar upp ambitionsnivån. Fotot är fantastiskt och imponerande, och det överväldigande landskapet (huvudsakligen filmat i Wales) bättrar på storheten.

För att lyckas är en serie beroende av intressanta karaktärer som har potential att utvecklas och som publiken bryr sig om. Och sådana karaktärer finns det massor av i Britannia, inte minst Kerra och Divis.

Lite väl ofta hemfaller manusförfattarna (Jez Butterworth, Spectre) åt ”enkel” och överdriven humor. Med det sagt så har Britannia tillräckligt med tyngd, fascinerande karaktärer och en god historia för att nå en stor publik. Om den blir nästa Game of Thrones återstår att se, men serien har definitivt en stor potential och ett stort underhållningsvärde. 4 starka stjärnor.

Recensionen bygger på de tre första avsnitten (av tio). Hela säsong 1 kan strömmas från HBO Nordic från 19 januari. Bildkvaliteten imponerar, ljudspåret är bra men lite ”instängt”.

 

<
>
Foto: HBO
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta

Release: 19 januari 2018

Regi: Sheree Folkson

Med: David Morrissey, Kelly Reilly, Nikolaj Lie Kaas, Liana Cornell, Mackenzie Crook, Eleanor Worthington-Cox, Gershwyn Eustache Jnr., Ian McDiarmid, Zoë Wanamaker

Genre: Drama

Land: USA

År: 2017

Längd: 10:00

IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend