Recension: Britannia: Rule Britannia!

Britannia, sesong 1

Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.
Karakter
Drama
Britannia: Rule Britannia!
Annons
Annons
forfatter

År 55 f. vt. försöker kejsar Julius Caesar och hans romerska legionärer erövra de brittiska öarna. Efter en förödmjukande reträtt försöker romarna igen 98 år senare (år 43 e. vt.).

Ledd av general Aulus Platius (David Morrissey) har romerska armén bestämt sig för att en gång för alla krossa de besvärliga kelterna, se till att de svär trohet till det romerska riket samt (viktigast av allt) börjar betala skatt till Rom. Men otur, vidskepliga soldater, ockulta druider och en inbiten lokalbefolkning står i deras väg.

Foto: HBO

 

Ockult magi

De ståndaktiga och stolta kelterna lägger naturligtvis inte ner sina vapen och hälsar romarna välkomna. Den väl självsäkra romerska generalen stöter på hårt motstånd, inte minst från sina egna legionärer som hotar med myteri och desertering. Både fienden och myteristerna behandlas brutalt.

Annons

I bakgrunden lurar de magiska druiderna, ett gäng konstiga häxdoktorer (med passande utseende) som lika gärna rör sig i underjorden som på jorden. De är spåmän och med hjälp av ett rejält intag av centralstimulerande medel utgör de Britannias ockulta inslag – med direktkontakt till gudarna. Överdruiden är den karismatiska Veran (Mackenzie Crook – vi kan väl säga som så: efternamnet passar bra till karaktären …).

Inbördeskrig

Romarna kommer inte alls till ett örike präglat av fredlig samexistens mellan invånarna. Tvärtemot rasar ett långvarigt inbördeskrig mellan stammarna. I mitten av konflikten hittar vi Canti- och Regni-stammarna.

Ian McDiarmid (Japp, självaste kejsaren från Star Wars!) har fått den delikata rollen som kung över Cantii-stammen, Pellenor. En fullständigt osmaklig kung som har förkärlek till att flå sina närmaste familjemedlemmar levande. Hans eldiga, sexiga, rödhåriga dotter Kerra (Kelly Reilly) är raka motsatsen: en kvinna som är envis som tusan, ständigt opponerar sig mot sin tyranniske far och kan svinga svärdet bättre än de flesta män. Hon sticker verkligen ut i den misogyniska världen.

Annons
Foto: HBO

 

I andra ringhörnan hittar vi Regni-stammen. Den leds av den högvördiga drottningen Atendia (Zoë Wanamaker), med en förlorad son som Kerra gjorde till eunuck på bröllopsnatten. Stammarna hyser nedärvt hat mot varandra, ett hat som de ockuperande romarna försöker utnyttja.

När de keltiska stammarna som lever i harmoni med naturen, otroligt tatuerade och ”alternativa”, kolliderar med de ”civiliserade” romarna blir det en kulturkrock av sällan skådat slag.

Befriande humor

Seriens humoristiska anslag kommer från den excentriske Divis (Nikolaj Lie Kaas, filmerna om avdelning Q), en före detta druid som kastats ut från stammen eftersom han (uppenbarligen) är besatt. Härligt att se ännu en skandinav i en stor internationell serieproduktion, och Lie Kaas imponerar verkligen. På perfekt brittisk-engelska (mycket ovanlig för en dansk), stark närvaro och inlevelse gör han rollen felfritt – visserligen med god hjälp av att han får porträttera den vildaste karaktären med de saftigaste replikerna. Mot sin vilja får Divis släpa runt på den tragiska flickan Cait.

Annons
Foto: HBO

 

Stor budget

Britannia är en samproduktion mellan Amazon Prime Video och Sky, och dryper av storproduktion med en budget som backar upp ambitionsnivån. Fotot är fantastiskt och imponerande, och det överväldigande landskapet (huvudsakligen filmat i Wales) bättrar på storheten.

För att lyckas är en serie beroende av intressanta karaktärer som har potential att utvecklas och som publiken bryr sig om. Och sådana karaktärer finns det massor av i Britannia, inte minst Kerra och Divis.

Lite väl ofta hemfaller manusförfattarna (Jez Butterworth, Spectre) åt ”enkel” och överdriven humor. Med det sagt så har Britannia tillräckligt med tyngd, fascinerande karaktärer och en god historia för att nå en stor publik. Om den blir nästa Game of Thrones återstår att se, men serien har definitivt en stor potential och ett stort underhållningsvärde. 4 starka stjärnor.

Annons

Recensionen bygger på de tre första avsnitten (av tio). Hela säsong 1 kan strömmas från HBO Nordic från 19 januari. Bildkvaliteten imponerar, ljudspåret är bra men lite ”instängt”.

 

<
>
Foto: HBO
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Release: 19 januari 2018

Regi: Sheree Folkson

Med: David Morrissey, Kelly Reilly, Nikolaj Lie Kaas, Liana Cornell, Mackenzie Crook, Eleanor Worthington-Cox, Gershwyn Eustache Jnr., Ian McDiarmid, Zoë Wanamaker

Genre: Drama

Land: USA

År: 2017

Längd: 10:00

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.