: Boyhood

Blu-ray-recension

Det visar sig att det lönar sig att ägna mycket tid och ansträngning på att göra ett bra jobb. Richard Linklater har lagt ner tolv år av sitt liv och enorma mängder arbetstimmar på att fullföra den här filmen. Resultatet visar att arbetet definitivt inte har varit förgäves.
Karakter
Drama
Boyhood
Annons
Annons
forfatter

Boyhood är inte bara en konstnärlig triumf, den är en filmhistorisk milstolpe. Den amerikanska filmskaparen Richard Linklater har filmat vid flera tillfällen, under perioden 2002 till 2013, för att slutföra sitt ambitiösa projekt Boyhood.

Vi får följa en familj på fyra personer som spelas av samma skådespelare genom hela filmen. I händelsernas centrum finns Mason (Ellar Coltrane) som vi får lära känna när han är mellan fem och arton år gammal. Tillsammans med systern Samantha (Lorelei Linklater), hans mor (Patricia Arquette) och hans far (Ethan Hawke) får vi en inblick i en resa från barndom till vuxenliv genom ett av livets mest betydelsefulla årtionde. Vi får vara med om familjeproblem, flyttar, havererade äktenskap, nya skolor, den första kärleken, brusten kärlek, bra och dåliga dagar. Kort sagt: livet!

I myllret av filmproduktioner som dyker upp, som fokuserar på avancerade handlingar, förbluffande historier och fullspäckade specialeffekter, är det ofattbart befriande att se en film som Boyhood. Den lyckas visa livets med- och motgångar utan att bli melodramatisk eller sentimental. Styrkan ligger naturligtvis i Linklaters process, som är enkel men krävande. Genom att använda sig av samma skådespelare för att porträttera en familj under lång tid får man en känsla av att man bevittnar en riktig familj och verkligen lär känna dem. Filmen får en dokumentarisk prägel som väcker känslor och som gör intryck på ett helt annat sätt än ett vanligt drama.

Skådespeleriet är nedtonat men känns äkta och alla imponerar stort även om kvaliteten varierar lite under de tolv åren för Ellar Coltrane och Lorelei Linklater. Det går i alla fall inte att klaga på Ethan Hawkes och Patricia Arquettes insatser, som båda är oscarsnominerade för sina tolkningar. Boyhood har för övrigt blivit nominerad till hela sex oscarsstatyetter och har redan belönats med närmare 140 (!) internationella filmpriser. Det är bara att ta av sig hatten för den här filmen – och för Richard Linklater som definitivt har gjort en av mest imponerande och snyggaste filmerna det här århundradet. Sex stjärnor.

Annons

Ingen anledning att göra något stort väsen av den här Blu-ray-utgåvans tekniska egenskaper. Bilden varierar ganska så mycket eftersom materialet är filmat över så lång tid. Ljudspåret håller hög standard, men sätts inte heller på så stora prov eftersom filmen huvudsakligen bygger på dialoger. Extramaterialet är den stora besvikelsen, det består bara av en 2–3 minuter lång minidokumentär. Men filmen är så bra att köp ändå rekommenderas!

Boyhood_10-990x505 Boyhood_9-990x505 Boyhood_8-990x505 Boyhood_7-990x505 Boyhood_6-990x505 Boyhood_5-990x505 Boyhood_4-990x505 Boyhood_3-990x505 Boyhood_2-990x505
<
>
Fakta
  • Release: 16 februari 2015
  • Regi: Richard Linklater
  • Med: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, Elijah Smith, Steven C. Prince
  • Genre: Drama
  • : USA
  • År: 2014
  • Tid: 2:45 t.
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.