TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Boyhood

Blu-ray-recension

Det visar sig att det lönar sig att ägna mycket tid och ansträngning på att göra ett bra jobb. Richard Linklater har lagt ner tolv år av sitt liv och enorma mängder arbetstimmar på att fullföra den här filmen. Resultatet visar att arbetet definitivt inte har varit förgäves.

forfatter
Publicerad 2015-03-03 - 14:26
Karakter
Drama
Boyhood

Boyhood är inte bara en konstnärlig triumf, den är en filmhistorisk milstolpe. Den amerikanska filmskaparen Richard Linklater har filmat vid flera tillfällen, under perioden 2002 till 2013, för att slutföra sitt ambitiösa projekt Boyhood.

Vi får följa en familj på fyra personer som spelas av samma skådespelare genom hela filmen. I händelsernas centrum finns Mason (Ellar Coltrane) som vi får lära känna när han är mellan fem och arton år gammal. Tillsammans med systern Samantha (Lorelei Linklater), hans mor (Patricia Arquette) och hans far (Ethan Hawke) får vi en inblick i en resa från barndom till vuxenliv genom ett av livets mest betydelsefulla årtionde. Vi får vara med om familjeproblem, flyttar, havererade äktenskap, nya skolor, den första kärleken, brusten kärlek, bra och dåliga dagar. Kort sagt: livet!

I myllret av filmproduktioner som dyker upp, som fokuserar på avancerade handlingar, förbluffande historier och fullspäckade specialeffekter, är det ofattbart befriande att se en film som Boyhood. Den lyckas visa livets med- och motgångar utan att bli melodramatisk eller sentimental. Styrkan ligger naturligtvis i Linklaters process, som är enkel men krävande. Genom att använda sig av samma skådespelare för att porträttera en familj under lång tid får man en känsla av att man bevittnar en riktig familj och verkligen lär känna dem. Filmen får en dokumentarisk prägel som väcker känslor och som gör intryck på ett helt annat sätt än ett vanligt drama.

Skådespeleriet är nedtonat men känns äkta och alla imponerar stort även om kvaliteten varierar lite under de tolv åren för Ellar Coltrane och Lorelei Linklater. Det går i alla fall inte att klaga på Ethan Hawkes och Patricia Arquettes insatser, som båda är oscarsnominerade för sina tolkningar. Boyhood har för övrigt blivit nominerad till hela sex oscarsstatyetter och har redan belönats med närmare 140 (!) internationella filmpriser. Det är bara att ta av sig hatten för den här filmen – och för Richard Linklater som definitivt har gjort en av mest imponerande och snyggaste filmerna det här århundradet. Sex stjärnor.

Ingen anledning att göra något stort väsen av den här Blu-ray-utgåvans tekniska egenskaper. Bilden varierar ganska så mycket eftersom materialet är filmat över så lång tid. Ljudspåret håller hög standard, men sätts inte heller på så stora prov eftersom filmen huvudsakligen bygger på dialoger. Extramaterialet är den stora besvikelsen, det består bara av en 2–3 minuter lång minidokumentär. Men filmen är så bra att köp ändå rekommenderas!

Boyhood_10-990x505 Boyhood_9-990x505 Boyhood_8-990x505 Boyhood_7-990x505 Boyhood_6-990x505 Boyhood_5-990x505 Boyhood_4-990x505 Boyhood_3-990x505 Boyhood_2-990x505
<
>
Fakta
  • Release: 16 februari 2015
  • Regi: Richard Linklater
  • Med: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, Elijah Smith, Steven C. Prince
  • Genre: Drama
  • : USA
  • År: 2014
  • Tid: 2:45 t.
IMDB Rating

Senaste artiklar:

Lämna en kommentar

Senaste artiklar:

blank
Alla nya streaming-titlar i oktober Här alla nya serier och filmer som du kan streama i oktober – och nu får vi återse den härligt frispråkiga Tanya McQuoid!
Baldwin ingår förlikning Knappt ett år efter skjutskandalen i Texas är ärendet nu avslutat.
Så Black Panther var inte död! Eller? Marvel blåser nytt liv i Black Panther-serien.
blank
Grovt utnyttjad? Svärtar regissör Andrew Dominik ner den mest kända sexbomben genom tiderna?
Senaste nytt från Montana! Kevin Costner & Co sadlar hästarna för ytterligare en omgång cowboyintriger.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Följ Ljud & Bild