Recension: Bloodline, säsong 2

Netflix

Efter brödramordet i förra säsongen tvingas syskonen Rayburn ägna all sin tid åt att sopa undan sina spår och försöka komma undan.
Karakter
Drama
Bloodline, säsong 2
Annons
Annons
forfatter

Familjeintriger, mörka hemligheter och moralisk vånda fortsätter i vackra Islamorada längs exotiska Florida Keys. När den dramatiska första säsongen (som vi för övrigt utsåg till Årets TV-serie 2015) kulminerade med att de tre Rayburn-syskonen dödade sin kriminelle och besvärlige bror, Danny (Ben Mendelsohn), tvingas de nu leva med den psykologiska plågan av tvivel och ånger, samtidigt som nya händelser hotar att avslöja dem och deras hemska dåd.

https://www.youtube.com/watch?v=XOBrUPASutc

Familjen med stort F

Familjen Rayburn är respektabla stöttepelare i det lilla samhället där föräldrarna har drivit det lyxiga strandhotellet ”Rayburn House” i 50 år, och sonen John (Kyle Chandler) har en ledande position inom polisen. Familjens enda (överlevande) dotter, Meg (Linda Cardellini), är en respekterad advokat som fått ett toppjobb i New York, och den yngre sonen och slusken Kevin (Norbert Leo Butz) dämpar sin ångest med sprit och kokain.

Modern (Sissy Spacek) har blivit änka men driver fortfarande hotellet. Hon är dock inte övertygad om att hela sanningen har kommit fram om Dannys död. En av familjens gamla vänner försöker avslöja hemligheterna. Och dessutom har stadens knarkkung, Lowry, komprometterande bevis mot John och hans syskon, och försöker att pressa John att spionera för honom.

Rayburn-familjen bär på många mörka hemligheter om död, äktenskapsbrott, lögner, bedrägerier samt en auktoritär far – bistra sanningar som alla efter bästa förmåga försöker dölja för att upprätthålla den fläckfria fasaden och skydda familjens ära och goda rykte – och det man inte gillar pratar man inte om och/eller förnekar. I synnerhet modern är ovillig att ta upp svåra ämnen och avvisar bland annat narkotikaproblem som en bagatell som löser sig av sig själv.

Bloodline, säsong 2
Bloodline, säsong 2

Sådan fader sådan son?

Första säsongen slutade dramatiskt med att Dannys okände tonårsson plötsligt dök upp i Islamorada, och det visar sig snart att båda han och hans slitna mamma har hemliga planer som handlar om såväl pengar som upprättelse. Han påminner både till utseendet och sättet om sin far – en far som tveklöst var Rayburn-familjens svarta får.

Nu gör Dannys son sitt bästa för att göra livet surt för sin nya familj, samtidigt som han konspirerar med Dannys gamla kriminella bekantskaper.

Hans döde far dyker ständigt upp i återblickar och i Johns dåliga samvete, ett grepp som fungerar mycket bra och skapar förutsättningar för fascinerande dialoger. Att Danny är kvar i andra säsongen förstår vi mycket väl, han var en av seriens mest intressanta karaktärer, och där vi i första säsongen fick ständiga tillbakablickar till familjen när alla var unga – och systerns mystiska död – får vi den här gången se mer om Dannys förflutna och får en allt mer komplett bild av pusslet som utgör hans live och leverne.

Bloodline, säsong 2
Bloodline, säsong 2

Från familjedrama till att sopa undan spåren

Väldigt mycket av handlingen i andra säsongen bygger på det som hände i den första, ur den synvinkeln står andra säsongen inte särskilt mycket på egna ben, så det är svårt för nya tittare att hänga med om de inte sett den första.

Medan den första säsongen nästan uteslutande fokuserade på den komplicerade syskonrelationen och deras gemensamma förflutna, handlar den här säsongen främst om hur de tre kvarstående syskonen desperat försöker undvika att åka dit för mordet. Andra säsongen är därför mer ”konventionell” än den första, men fortfarande är familjerelationer och moraliska dilemman en ständigt närvarande och komplicerande bakgrund till hela handlingen. Vi utsätts ständigt för helt vanliga människors svagheter och karaktärsbrister.

Snaran dras åt allt tätare och många nya karaktärer hotar familjens Rayburns hemska hemlighet, det är återigen John (en utomordentligt duglig och komplex Kyle Chandler) som måste behålla lugnet och se till att allt löser sig.

Bloodline, sesong 2_20 Bloodline, sesong 2_19 Bloodline, sesong 2_18 Bloodline, sesong 2_17 Bloodline, sesong 2_16 Bloodline, sesong 2_15 Bloodline, sesong 2_14 Bloodline, sesong 2_13 Bloodline, sesong 2_12 Bloodline, sesong 2_11 Bloodline, sesong 2_10 Bloodline, sesong 2_9 Bloodline, sesong 2_7 Bloodline, sesong 2_6 Bloodline, sesong 2_5 Bloodline, sesong 2_3
<
>
Bloodline, säsong 2

Bloodline är fortfarande ett av de bästa TV-programmen som går att strömma, även om andra säsongen inte är riktigt lika originell och banbrytande som den första. Men säsong två har ändå tillräckligt med drama, spänning och familjeproblem för att förtjäna fem stabila stjärnor!

Hela andra säsongen går att strömma på Netflix. Strömningskvaliteten är mycket tillfredsställande: knivskarp bild, naturliga färger och god kontrast – högsta möjliga kvalitet kräver dock bra bandbredd! Bildkvaliteten ackompanjeras av ett välmixat och detaljerat surroundspår.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta
  • Release: 27 maj 2016
  • Regi: Dennie Gordon
  • Med: Kyle Chandler, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Ben Mendelsohn, Sissy Spacek, John Leguizamo, Owen Teague, Beau Bridges
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 12:06
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.