: Bloodline, säsong 1

Netflix

Tre etablerade syskon återförenas med familjens svarta får, och gamla sår rivs upp samtidigt som familjen håller på att slitas sönder. Ännu en fullträff från Netflix!
Karakter
Drama
Bloodline, säsong 1
Annons
Annons
forfatter

BloodlineFörra året kom HBO:s fantastiska deckardrama True Detective, som vi utan att tveka utsåg till 2014 års bästa TV-serie. De senaste åren har Netflix gett oss kvalitetsserier som Orange is the New Black och House of Cards. Och med dramaserien Bloodline har de fått sin egen True Detective.

Längs vackra Florida Keys bor den välbärgade familjen Rayburn. Mamma (Sissy Spacek) och pappa (Sam Shepard) driver det mysiga familjehotellet ”RayBurn House”, sonen John (Kyle Chandler) är polis och har en kärnfamilj, dottern Meg (Linda Cardellini) är advokat och bohemiske sonen Kevin (Norbert Leo Butz) driver en båthamn.

När halva småstaden samlas för att fira familjens föräldrar anländer äldsta sonen Danny (Ben Mendelsohn) oväntat. Gamla konflikter blossar snabbt upp, osäkerheten sprider sig och stora sprickor visar sig i familjens fläckfria fasad. Men vem är egentligen riktigt ond i detta medryckande familjedrama?

Bloodline tar oerhört god tid på sig att bygga upp karaktärerna, tar en rad oväntade vändningar och gör gradvis små återblickar från det förflutna för att klarlägga familjens mörka hemlighet. Under tiden bjuder den på utmärkta skådespelare, en förträffligt stegrande spänning, trovärdiga karaktärer och tjusiga miljöer.

Bloodline-sesong-1_2 Bloodline-sesong-1_5 Bloodline-sesong-1_4 Bloodline-sesong-1_3
<
>

Seriens drivande element är relationerna – och rangordningen – mellan syskonen. John är den ytterst seriöse familjefadern med en ledande tjänst inom poliskåren, vacker fru och två välanpassade barn. Det är han som ”styr” den stora familjen.

Annons

Meg lider av ”smart-flicka-syndromet” och har toppbetyg och ett bra juridikjobb, och ställer upp för familjen. Hon har inga barn och kämpar med att acceptera att någon man kan vara bra nog förhenne. Yngste brodern Ken är som de flesta lillebröder, en livsnjutare och bohem som oberört njuter av livet på sitt eget sätt. Hans raka motsats är storebror Danny, familjens svarta får.

Danny har under långa perioder levt på andra ställen än den sömniga hemstaden i soliga Florida, han klär sig som en luffare, umgås med småkriminella, saknar utbildning och kommer bara hem när han har slut på pengar. Så fort han visar sig börjar gnabbet, diskussionerna och pappans uppenbara missnöje mot sin son.

Bloodline-sesong-1_10

Mamman försöker vara familjediplomat och släta över osämjor och dåliga minnen. Det förflutna tigs ihjäl och alla ska få vara med och ha sin plats på hotellet. Som en av samhällets stöttepelare åtnjuter familjen stor respekt och har stort inflytande, framför allt pappan är väldigt omtyckt bland lokalbefolkningen. Men bakom fasaden döljer något helt annat än en kärleksfull far. Vad var det som egentligen hände i den perfekta familjens barndom och hur påverkar det vad som händer i nutid? Bloodline ger oss verkligen inte svaren på ett enkelt och konventionellt sätt.

När John nystar upp ett ovanligt ruskigt mord som handlar om knark- och människosmuggling hittar han flera spår som tyder på att hans storebror är inblandad. Under tiden försöker Danny återvinna sina syskons och sin fars aktning och respekt. Sakta men säkert, i ett tempo som återspeglar hela serien, håller han på att återfå förtroendet, i en familj som i det närmaste tycks gilla att plåga sig själv med misstänksamhet och gammalt groll.

Annons

Bloodline har en finurlig handling, med en ständigt närvarande oro och en bister ton i det soliga och vackra landskapet, bland alla de till synes perfekta (svettiga och väderbitna) människorna.Serien bjuder på härligt skådespeleri, inte minst från Kyle Chandler, Sam Shepard, Ben Mendelsohn och en utmärkt biroll av vår indie-favorit Chloë Sevigny.

Bloodline-sesong-1_9 Bloodline-sesong-1_8 Bloodline-sesong-1_7 Bloodline-sesong-1_6
<
>

Dialogen flyter naturligt och lätt, ibland känns det nästan som om vi är en fluga på väggen i ett äkta familjedrama (det som känns mest onaturligt är väl den enorma förbrukningen av Heineken som hela familjen ägnar sig åt).

Bloodline är en serie som behöver tid på sig att ”växa”, men ge den all tid den förtjänar så blir du belönad med ett fängslande drama och en spännande och underfundig deckargåta. Utan tvekan årets bästa TV-serie hittills!

https://www.youtube.com/watch?v=XuPETBdJHjU

Fakta
  • Release: 20 mars 2015
  • Regi: Ed Bianchi
  • Med: Kyle Chandler, Ben Mendelsohn, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Sissy Spacek, Sam Shepard, Chloë Sevigny
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 12:06
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.