Search
Generic filters

: Birdman

Blu-ray-recension

Enorm energi, berättarglädje och kreativitet är viktiga ledord när man ska beskriva Alejandro Inárritus senaste spelfilm, som sopade rent på årets oscarsgala. Birdman är med stor sannolikhet en av årets allra bästa filmer.

Karakter
Komedi
Birdman

BirdmanRiggan Thomson (Michael Keaton) är en dalande Hollywood-stjärna som många år tidigare blev berömd för sin roll i filmer om superhjälten ”Birdman”. Han försöker återuppliva sin döende karriär genom att sätta upp en pjäs av en Raymond Carver-roman på Broadway. Thomson är medveten om att det är en dumdristig plan, men han hyser stora förhoppningar om att det kommer att ge honom det nödvändiga lyft som behövs för att göra honom till en erkänd konstnär, och att hans glansdagar inte alls är över.

När premiärkvällen närmar sig radar problemen upp sig. Hans huvudrollsinnehavare blir skadad och Thomson känner sig tvingad att anställda den kontroversielle skådespelaren Mike Shiner (Edward Norton) som rekommenderas av hans bäste vän och producent Jake (Zach Galifianakis). Under förberedelserna måste han dessutom handskas med sin flickvän och skådespelare Laura (Andra Riseborough), sin dotter Sam (Emma Stone) och sin exfru Sylvia (Amy Ryan) som dyker upp titt som tätt.

De som kan sin filmhistoria vet att Michael Keaton spelade rollen som Batman i Tim Burtons två första filmer, Batman (1989) och Batman Returns (1992), i serien som innebar en nystart för den tecknade hjälten i slutet av 90-talet.

Keatons karriär har inte gått speciellt bra sedan dess och detta är mycket av Birdmans styrka. Denna tragiska och komiska skildring förstärks definitivt av Keatons verkliga liv och gör att filmen känns äkta och fungerar på flera olika plan. Det blir helt enkelt en berättelse om Keatons tristess och hans återkomst som skådespelare. Men filmen bärs absolut inte upp enbart av den här kuriositeten.

Alejandro Inárritu (Babel, Biutiful) har skrivit ett fantastiskt manus som är rena hyllningen till både teater och film. Dialogen är exceptionellt bra och tack vare stram regi levereras den på ett utmärkt sätt av ett stabilt gäng bra skådespelare. Michael Keaton gör sitt livs roll och nominerades välförtjänt till en Oscar, även om han inte vann. Han har däremot belönats med en Golden Globe och en rad andra priser för sin insats. Både Edward Norton och Emma Stone nominerades för övrigt också till var sin Oscar för sina biroller.

Birdman_15-990x505 Birdman_14-990x505 Birdman_12-990x505 Birdman_6-990x505 Birdman_5-990x505 Birdman_4-990x505 Birdman_3-990x505 Birdman_2-990x505
<
>

Det är bara att ta av sig hatten för Inárritu som har regisserat skådespelarna att göra så bra ifrån sig och det var ingen större överraskning att han vann en Oscar både för bästa manus och bästa regi. Birdman vann även i kategorin bästa foto, Emmanuel Lubezki har gjort ett berömvärt jobb med kinematografin och har gjort en i det närmaste sömlös film som suger in publiken långt in i denna fantastiska filmvärld på bästa sätt. Bravo!

När 2015 ska sammanfattas blir det svårt att bortse från Birdman. Den är helt enkelt en filmisk triumf och en sällsam uppvisning i berättarkonst som lämnar en känsla efter sig av att man har bevittnat något stort och genuint roligt och rörande. Sex solklara stjärnor.

Birdman kan absolut rekommenderas på Blu-ray. Här finns en hel del intressant extramaterial, även om det gärna hade kunnat finnas en bättre djupdykning i den tekniska biten av produktionen. Ljudspåret (DTS 5.1) är mycket bra och bilden är en vacker återgivning av Lubezkis utsökta foto.

Birdman_16

Fakta

 • Release: 6 februari 2015
 • Regi: Alejandro González Inárritu
 • Med: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 1:59

IMDB Rating

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.