: Birdman

Blu-ray-recension

Enorm energi, berättarglädje och kreativitet är viktiga ledord när man ska beskriva Alejandro Inárritus senaste spelfilm, som sopade rent på årets oscarsgala. Birdman är med stor sannolikhet en av årets allra bästa filmer.
Karakter
Komedi
Birdman
Annons
Annons

BirdmanRiggan Thomson (Michael Keaton) är en dalande Hollywood-stjärna som många år tidigare blev berömd för sin roll i filmer om superhjälten ”Birdman”. Han försöker återuppliva sin döende karriär genom att sätta upp en pjäs av en Raymond Carver-roman på Broadway. Thomson är medveten om att det är en dumdristig plan, men han hyser stora förhoppningar om att det kommer att ge honom det nödvändiga lyft som behövs för att göra honom till en erkänd konstnär, och att hans glansdagar inte alls är över.

När premiärkvällen närmar sig radar problemen upp sig. Hans huvudrollsinnehavare blir skadad och Thomson känner sig tvingad att anställda den kontroversielle skådespelaren Mike Shiner (Edward Norton) som rekommenderas av hans bäste vän och producent Jake (Zach Galifianakis). Under förberedelserna måste han dessutom handskas med sin flickvän och skådespelare Laura (Andra Riseborough), sin dotter Sam (Emma Stone) och sin exfru Sylvia (Amy Ryan) som dyker upp titt som tätt.

De som kan sin filmhistoria vet att Michael Keaton spelade rollen som Batman i Tim Burtons två första filmer, Batman (1989) och Batman Returns (1992), i serien som innebar en nystart för den tecknade hjälten i slutet av 90-talet.

Keatons karriär har inte gått speciellt bra sedan dess och detta är mycket av Birdmans styrka. Denna tragiska och komiska skildring förstärks definitivt av Keatons verkliga liv och gör att filmen känns äkta och fungerar på flera olika plan. Det blir helt enkelt en berättelse om Keatons tristess och hans återkomst som skådespelare. Men filmen bärs absolut inte upp enbart av den här kuriositeten.

Alejandro Inárritu (Babel, Biutiful) har skrivit ett fantastiskt manus som är rena hyllningen till både teater och film. Dialogen är exceptionellt bra och tack vare stram regi levereras den på ett utmärkt sätt av ett stabilt gäng bra skådespelare. Michael Keaton gör sitt livs roll och nominerades välförtjänt till en Oscar, även om han inte vann. Han har däremot belönats med en Golden Globe och en rad andra priser för sin insats. Både Edward Norton och Emma Stone nominerades för övrigt också till var sin Oscar för sina biroller.

Birdman_15-990x505 Birdman_14-990x505 Birdman_12-990x505 Birdman_6-990x505 Birdman_5-990x505 Birdman_4-990x505 Birdman_3-990x505 Birdman_2-990x505
<
>

Det är bara att ta av sig hatten för Inárritu som har regisserat skådespelarna att göra så bra ifrån sig och det var ingen större överraskning att han vann en Oscar både för bästa manus och bästa regi. Birdman vann även i kategorin bästa foto, Emmanuel Lubezki har gjort ett berömvärt jobb med kinematografin och har gjort en i det närmaste sömlös film som suger in publiken långt in i denna fantastiska filmvärld på bästa sätt. Bravo!

När 2015 ska sammanfattas blir det svårt att bortse från Birdman. Den är helt enkelt en filmisk triumf och en sällsam uppvisning i berättarkonst som lämnar en känsla efter sig av att man har bevittnat något stort och genuint roligt och rörande. Sex solklara stjärnor.

Birdman kan absolut rekommenderas på Blu-ray. Här finns en hel del intressant extramaterial, även om det gärna hade kunnat finnas en bättre djupdykning i den tekniska biten av produktionen. Ljudspåret (DTS 5.1) är mycket bra och bilden är en vacker återgivning av Lubezkis utsökta foto.

Birdman_16

Fakta
  • Release: 6 februari 2015
  • Regi: Alejandro González Inárritu
  • Med: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts
  • Genre: Komedi
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.