: Big Hero 6 3D

Blu-ray-recension

Med Big Hero 6 försöker Disney åstadkomma en fusion mellan sin egen sagovärld och superhjältevärlden, och i samma veva skapa en ”fusion” mellan USA och Asien.
Karakter
Familj
Big Hero 6 3D
Annons
Annons
forfatter

I den påhittade staden San Fransokyo (en korsning av San Francisco och Tokyo) möter vi 14-årige Hiro. Han är föräldralös men också ett tekniskt geni som har råkat ut för stora motgångar och mobbning trots sin ringa ålder. På fritiden ägnar han sig åt robotstrider och jagar lättförtjänta pengar. Storebrodern visar honom ansvarskänsla och gemenskap på universitetet och introducerar honom för ett brokigt gäng nördar. Men när brodern dör i en olycka rasar hela världen samman.

När Hiros geniala uppfinning missbrukas och hotar hela samhällets existens slår sig nördarna ihop och Hiro får sig en välförtjänt spark i baken av storebroderns mekaniska ”sjuksköterska” Baymax. Tillsammans går den milt sagt brokiga skaran till gemensamt angrepp på fienden och framstår som de ”sex stora hjältarna”. Med mer målmedvetenhet och entusiasm än realism bestämmer de sig för att besegra det okända geniet.

Big Hero 6 3D_9

Trots sitt ”simpla” tema med superhjältar lyckas filmen tillföra ett större djup genom att fokusera på en ung pojkes ensamhet och hans svårigheter med övergången från barn till ung man. Det är på det här planet som Big Hero 6 lyckas bäst, tyvärr hamnar allt ofta i skymundan för spektakulär datoranimerad action.

Annons

Big Hero 6 3D_7

Trots charmiga karaktärer och en actionspäckad handling så är den bestående känslan att vi har bevittnat en nästan perfekt marknadskonstruerad film. Det är uppenbart att vi befinner oss i övergången mellan USA och Asien/Japan utan någon som helst annan anledning än att sälja fler biobiljetter och Blu-ray-filmer på den asiatiska marknaden (vilket har blivit en trend för amerikansk film de senaste åren). Även sammansättningen av ”superhjältarna” är uträknad: en asiat, två kvinnor, en svart och en vit (+ roboten) – ingen grupp ska känna sig utanför! Inget fel med det, men om marknadsanpassningen hamnar i vägen för en bra historia så är det läge för varningsrop.

Big Hero 6 fungerar som en fin familjefilm med snälla superhjältar, samtidigt som den har ett mer substantiellt djup om vänskap och tillhörighet. Tyvärr känns helheten som en lite väl konstruerad, kemiskt framställd produkt och når inte upp till de tidlösa Disney-klassikerna. 4 stjärnor.

Big Hero 6 3D_10 Big Hero 6 3D_8 BIG HERO 6 BIG HERO 6 BIG HERO 6 BIG HERO 6 BIG HERO 6
<
>

Som vanligt med Disneys animerade klassiker går det över huvud taget inte att klaga på den tekniska kvaliteten. Skärpan är överväldigande, färgerna klara och naturtrogna och 3D tillför de många actionscenerna (särskilt de i luften) ett vansinnigt djup. Ljudspåret (DTS 7.1) imponerar med stort djup och ren dialog. En kortfilm och en kort historia om arbetet bakom är allt bonusmaterial man får.

Fakta
  • Release: 8. juni 2015
  • Regi: Don Hall
  • Med: Ryan Potter, Scott Adsit, Daniel Henney, Jamie Chung, Genesis Rodriguez, Alan Tudyk, Maya Rudolph
  • Genre: Familj
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:42
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.