: Big Hero 6 3D

Blu-ray-recension

Med Big Hero 6 försöker Disney åstadkomma en fusion mellan sin egen sagovärld och superhjältevärlden, och i samma veva skapa en ”fusion” mellan USA och Asien.

Karakter
Familj
Big Hero 6 3D

I den påhittade staden San Fransokyo (en korsning av San Francisco och Tokyo) möter vi 14-årige Hiro. Han är föräldralös men också ett tekniskt geni som har råkat ut för stora motgångar och mobbning trots sin ringa ålder. På fritiden ägnar han sig åt robotstrider och jagar lättförtjänta pengar. Storebrodern visar honom ansvarskänsla och gemenskap på universitetet och introducerar honom för ett brokigt gäng nördar. Men när brodern dör i en olycka rasar hela världen samman.

När Hiros geniala uppfinning missbrukas och hotar hela samhällets existens slår sig nördarna ihop och Hiro får sig en välförtjänt spark i baken av storebroderns mekaniska ”sjuksköterska” Baymax. Tillsammans går den milt sagt brokiga skaran till gemensamt angrepp på fienden och framstår som de ”sex stora hjältarna”. Med mer målmedvetenhet och entusiasm än realism bestämmer de sig för att besegra det okända geniet.

Big Hero 6 3D_9

Trots sitt ”simpla” tema med superhjältar lyckas filmen tillföra ett större djup genom att fokusera på en ung pojkes ensamhet och hans svårigheter med övergången från barn till ung man. Det är på det här planet som Big Hero 6 lyckas bäst, tyvärr hamnar allt ofta i skymundan för spektakulär datoranimerad action.

Big Hero 6 3D_7

Trots charmiga karaktärer och en actionspäckad handling så är den bestående känslan att vi har bevittnat en nästan perfekt marknadskonstruerad film. Det är uppenbart att vi befinner oss i övergången mellan USA och Asien/Japan utan någon som helst annan anledning än att sälja fler biobiljetter och Blu-ray-filmer på den asiatiska marknaden (vilket har blivit en trend för amerikansk film de senaste åren). Även sammansättningen av ”superhjältarna” är uträknad: en asiat, två kvinnor, en svart och en vit (+ roboten) – ingen grupp ska känna sig utanför! Inget fel med det, men om marknadsanpassningen hamnar i vägen för en bra historia så är det läge för varningsrop.

Big Hero 6 fungerar som en fin familjefilm med snälla superhjältar, samtidigt som den har ett mer substantiellt djup om vänskap och tillhörighet. Tyvärr känns helheten som en lite väl konstruerad, kemiskt framställd produkt och når inte upp till de tidlösa Disney-klassikerna. 4 stjärnor.

Big Hero 6 3D_10 Big Hero 6 3D_8 BIG HERO 6 BIG HERO 6 BIG HERO 6 BIG HERO 6 BIG HERO 6
<
>

Som vanligt med Disneys animerade klassiker går det över huvud taget inte att klaga på den tekniska kvaliteten. Skärpan är överväldigande, färgerna klara och naturtrogna och 3D tillför de många actionscenerna (särskilt de i luften) ett vansinnigt djup. Ljudspåret (DTS 7.1) imponerar med stort djup och ren dialog. En kortfilm och en kort historia om arbetet bakom är allt bonusmaterial man får.

Fakta

 • Release: 8. juni 2015
 • Regi: Don Hall
 • Med: Ryan Potter, Scott Adsit, Daniel Henney, Jamie Chung, Genesis Rodriguez, Alan Tudyk, Maya Rudolph
 • Genre: Familj
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 1:42

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
  Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
  Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.
  Disney återskapar det amerikanska rymdäventyrets barndom.
  Kate Mara ägnar sig åt barnarov i rörig och osammanhängande HBO-serie.
  När Diana gör entré får vi på allvar en dyster inblick i den känslomässigt avtrubbade brittiska kungafamiljen.
  Netflix har producerat en film som är läcker rent visuellt och har vackra skådespelare, men särskilt skrämmande är inte den här nyinspelningen av den klassiska thrillern.
  Härligt, charmerande samtidsdrama med välbekanta konflikter och utmaningar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.