TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension Archive 81, säsong 1

Misslyckas med det mest fundamentala

Vad finns kvar i en skräckserie som varken är skrämmande eller spännande?

forfatter
Publicerad 2022-01-26 - 09:45
Karakter
Rysare
Archive 81, säsong 1

Netflix spinner sin nya rysarserie baserad på ”hemliga” privatfilmer, med handhållna och suddiga videokamerainspelningar – uppenbart inspirerat av The Blair Witch Project; men inte ens i närheten av att vara lika spännande.

Den unge videoarkivarien Dan (Mamoudou Athie) har specialiserat sig på att återställa skadade och delvis förstörda videoband – videoinspelningar (VHS, Beta, Hi8 o.dyl.) som antingen har skadats i brand, översvämningar eller andra katastrofer. Han jobbar som konservator på ett välrenommerat museum i New York, men blir så rekryterad av ett mystiskt gigantföretag för att ta sig an ett bra betalt topphemligt uppdrag.

 

Självfallet måste han utföra jobbet i ett hus som är fullständigt avsides beläget, flera mil utanför stan – och lika självklart så finns det ingen internetanslutning (!) där, inte någon mobiltäckning heller.

Jobbet består av att rädda/restaurera videoinspelningar som gjorts av studenten Melody Pendras (Dina Shiahabi). Inspelningar som hon gjorde i ett slitet höghus i Brooklyn i 1994, i förbindelse med en masteruppgift. Under filmprocessen brann höghuset ner…

Archive 81 sesong 1 11
Archive 81, säsong 1 (Foto: Netflix)

I lägenhetshuset guidas hon runt av tonåringen Jess, och stöter på den ena personligheten märkligare och mer säregen än den andra. I tillägg viskas det i gångarna om en ockult sexsektklubb i byggnaden.

Under tiden som intrigen vecklas ut för tittaren så visar det sig att både Melody och Dan har ett stort personligt/familjärt intresse i sitt projekt, samt att båda bär på jobbigt ”bagage” sedan tidigare.

Archive 81 tar så småningom en mer övernaturlig riktning – utan att det nödvändigtvis höjer spänningsnivån eller tittarens puls nämnvärt.

Archive 81 sesong 1 14
Archive 81, säsong 1 (Foto: Netflix)

Vi kan mycket väl acceptera (även helt uppenbara) plotthål och mängder av osannolikheter i en rysare, men då ska den åtminstone vara läskig – något Archive 81 tyvärr inte är. Den är faktiskt chockerande långdragen och (stort sett) heltråkig.

Handlingen kan definitivt inte försvara en speltid på över sju timmar, för det är den alldeles för stillastående och tärande repeterande med massor av ”skrämmande” hemmavideos av dålig kvalitet. I hög grad blir det en one-man-show när Dan sitter i all sin ensamhet (ackompanjerad av sin vän råttan) i källarlokalen och stirrar stint på trista videoinspelningar.

Archive 81 sesong 1 8 Archive 81 sesong 1 7 Archive 81 sesong 1 10 Archive 81 sesong 1 9 Archive 81 sesong 1 6 Archive 81 sesong 1 5 Archive 81 sesong 1 3 Archive 81 sesong 1 2 Archive 81 sesong 1 12 Archive 81 sesong 1 4 Archive 81 sesong 1 13
<
>
Archive 81, säsong 1 (Foto: Netflix)

Något bättre blir det när han hittar en ”förbindelse” från bakåt i tiden, men då har vi redan tappat intresset. Serien är baserad på en podd med samma namn. Vi har inte hört den, men vi antar att detta material passar bättre på radio (där du kan släppa loss din egen vilda fantasi) än filmatiserat. En rysare utan skälvande spänning är att betrakta som en porrfilm utan klimax – båda delar oerhört lite tillfredsställande. 2 slappa stjärnor till denna wannabe-rysare.

Recensionen är baserad på de 4 (av 8) första avsnitten. Hela säsong 1 av Archive 81 kan streamas via Netflix nu.

PS! Får du en kick av övernaturliga rysare i en annars trist och tråkig A4-vardag? I så fall rekommenderar vi hellre den långt bättre Stephen King-serien Castle Rock.

Läs också Rysarkick à la Stephen King Stephen Kings mångfasetterade rysarvärld får nytt liv i andra säsongen av sagolika Castle Rock.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 14:e januari 2022
 • Regi: Rebecca Thomas
 • Med: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Martin Donovan, Julia Chan, Evan Jonigkeit, Ariana Neal
 • Genre: Rysare
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 7:06 h.
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Archive 81 Drama, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | January 14, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Äntligen är Lotus tillbaka! Fick du inte nog av arroganta, narcissistiska, rika vita turister på Hawaii, så kommer konceptet snart att återvända till skärmen.
Bridges i sitt esse! Jeff Bridges bevisar att ålder bara är en siffra. Han briljerar som pensionerad superspion i miniserien som bygger på Thomas Perrys roman.
Fascinerande dålig! Viaplay försöker sig på ett klumpigt inlägg i den inflammerade vargdebatten – men serverar oss en fullständigt ointressant och oengagerande historia.
Mer svensk cash! Netflix släpper nu den efterlängtade andra säsongen av Snabba Cash!
Följ Ljud & Bild