TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: Archive 81, säsong 1

Misslyckas med det mest fundamentala

Vad finns kvar i en skräckserie som varken är skrämmande eller spännande?

Karakter
Rysare
Archive 81, säsong 1
forfatter
Publicerad 2022-01-26 - 09:45

Netflix spinner sin nya rysarserie baserad på ”hemliga” privatfilmer, med handhållna och suddiga videokamerainspelningar – uppenbart inspirerat av The Blair Witch Project; men inte ens i närheten av att vara lika spännande.

Den unge videoarkivarien Dan (Mamoudou Athie) har specialiserat sig på att återställa skadade och delvis förstörda videoband – videoinspelningar (VHS, Beta, Hi8 o.dyl.) som antingen har skadats i brand, översvämningar eller andra katastrofer. Han jobbar som konservator på ett välrenommerat museum i New York, men blir så rekryterad av ett mystiskt gigantföretag för att ta sig an ett bra betalt topphemligt uppdrag.

 

Självfallet måste han utföra jobbet i ett hus som är fullständigt avsides beläget, flera mil utanför stan – och lika självklart så finns det ingen internetanslutning (!) där, inte någon mobiltäckning heller.

Jobbet består av att rädda/restaurera videoinspelningar som gjorts av studenten Melody Pendras (Dina Shiahabi). Inspelningar som hon gjorde i ett slitet höghus i Brooklyn i 1994, i förbindelse med en masteruppgift. Under filmprocessen brann höghuset ner…

Archive 81 sesong 1 11
Archive 81, säsong 1 (Foto: Netflix)

I lägenhetshuset guidas hon runt av tonåringen Jess, och stöter på den ena personligheten märkligare och mer säregen än den andra. I tillägg viskas det i gångarna om en ockult sexsektklubb i byggnaden.

Under tiden som intrigen vecklas ut för tittaren så visar det sig att både Melody och Dan har ett stort personligt/familjärt intresse i sitt projekt, samt att båda bär på jobbigt ”bagage” sedan tidigare.

Archive 81 tar så småningom en mer övernaturlig riktning – utan att det nödvändigtvis höjer spänningsnivån eller tittarens puls nämnvärt.

Archive 81 sesong 1 14
Archive 81, säsong 1 (Foto: Netflix)

Vi kan mycket väl acceptera (även helt uppenbara) plotthål och mängder av osannolikheter i en rysare, men då ska den åtminstone vara läskig – något Archive 81 tyvärr inte är. Den är faktiskt chockerande långdragen och (stort sett) heltråkig.

Handlingen kan definitivt inte försvara en speltid på över sju timmar, för det är den alldeles för stillastående och tärande repeterande med massor av ”skrämmande” hemmavideos av dålig kvalitet. I hög grad blir det en one-man-show när Dan sitter i all sin ensamhet (ackompanjerad av sin vän råttan) i källarlokalen och stirrar stint på trista videoinspelningar.

Archive 81 sesong 1 8 Archive 81 sesong 1 7 Archive 81 sesong 1 10 Archive 81 sesong 1 9 Archive 81 sesong 1 6 Archive 81 sesong 1 5 Archive 81 sesong 1 3 Archive 81 sesong 1 2 Archive 81 sesong 1 12 Archive 81 sesong 1 4 Archive 81 sesong 1 13
<
>
Archive 81, säsong 1 (Foto: Netflix)

Något bättre blir det när han hittar en ”förbindelse” från bakåt i tiden, men då har vi redan tappat intresset. Serien är baserad på en podd med samma namn. Vi har inte hört den, men vi antar att detta material passar bättre på radio (där du kan släppa loss din egen vilda fantasi) än filmatiserat. En rysare utan skälvande spänning är att betrakta som en porrfilm utan klimax – båda delar oerhört lite tillfredsställande. 2 slappa stjärnor till denna wannabe-rysare.

Recensionen är baserad på de 4 (av 8) första avsnitten. Hela säsong 1 av Archive 81 kan streamas via Netflix nu.

PS! Får du en kick av övernaturliga rysare i en annars trist och tråkig A4-vardag? I så fall rekommenderar vi hellre den långt bättre Stephen King-serien Castle Rock.

Läs också Rysarkick à la Stephen King Stephen Kings mångfasetterade rysarvärld får nytt liv i andra säsongen av sagolika Castle Rock.
Fakta
  • Netflix
  • Release: 14:e januari 2022
  • Regi: Rebecca Thomas
  • Med: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Martin Donovan, Julia Chan, Evan Jonigkeit, Ariana Neal
  • Genre: Rysare
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 7:06 h.
  • Betyg: 2
IMDB Rating
Archive 81 Drama, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | January 14, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Maverick är (äntligen!) tillbaka Endast få dagar kvar tills Maverick flyger igen - i Top Gun 2.
Marvel-hjältarna kommer hem Alla de ursprungliga Marvel-serierna, som från början producerade av Netflix, har nu försvunnit från streamingtjänsten.
Svensk Prime Video-serie Äntligen satsar Prime Video på lokalproducerat innehåll.
Spänningsthriller från Mellanöstern håller tempot Mossads intrikata skuggkrig mot ärkefienden är fortfarande en av de bättre spionserierna.
Medelmåttigt av Connelly Halvbrodern till den mer berömde Harry Bosch har fått en egen TV-serie – men vi är inte särskilt imponerade.
Se den första Avatar 2-trailern Nu är trailern till James Cameron efterlängtade (?) uppföljare till megasuccén Avatar här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend