Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Vi har provlyssnat på Sonos Ray

Sonos demonstrerade sin billigaste soundbar Ray i Köpenhamn i går. Vad har de hittat på?

Av / 2022-05-19 - 09:34
Vi har provlyssnat på Sonos Ray

Sonos Ray är den billigaste soundbar-högtalaren hittills som pryds av den amerikanska loggan som ser likadan ut oavsett om man läser den framifrån, baklänges eller upp och ned.

Vem är den till för?

Innan vi går in närmare på vad vi tycker om nya Ray så måste vi fundera lite på vem den är gjord för.

– Den här soundbaren ska förbättra TV-ljudet för alla de som inte är så angelägna om att ha det absolut senaste inom TV och hemmabio, sade Sonos representant vid presentationen.

– Alla ska kunna använda den, även om de har en femton år gammal platt-TV. Den ska också uppfylla kravet att vara billig och dessutom ta lite plats. Den här är för alla som tycker att topmodellen Arc är för stor.

Sonos Ray är kompakt och har optisk digitalingång, eftersom det är standarden för äldre TV-apparater. Men medan Beam-modellen löser detta med en adapter från HDMI till optisk digitalkabel så har Ray ingen HDMI-kontakt alls! Optisk ingång är allt man får.

Läs också Sonos: Alla rykten var sanna! Sonos nya röstassistent och soundbar har nu fått officiellt namn och lanseringsdatum. Det har också kommit bärbara nyheter.

Bara Dolby Digital

Utan HDMI behöver inte Ray fundera på att ha stöd för Dolby Atmos, eftersom det ljudformatet inte går att överföra med optisk digitalsignal. Här finns bara Dolby Digital för surroundljud, DTS stöds inte heller. Men det går att bygga ut med bakhögtalare (till exempel Sonos One SL) och subwoofer om man vill. Fast något säger oss att de som är intresserade av sådant i stället köper en Beam eller en Arc.

Sonos Ray Photo Geir Nordby 3
Sonos representant demonstrerar Ray. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sonos Ray: Den minsta hittills

Ray är lite mindre än den hittills minsta modellen Beam, Sonos berättade att det har varit en dragkamp mellan designavdelningen och akustikavdelningen, där den ena ville ha ett mindre format för utseendets skull och den andra ett större för att få mer volym och ett fylligare ljud. Till sist landade Sonos på en kompromiss som alla är nöjda med.

OK, då vet vi vem Sonos anser vara målgruppen. Men vad tycker vi på Ljud & Bild om Ray?

Varför ta bort HDMI?

Jaha. Man kan förstås ha förståelse för att personer med äldre TV-apparater inte vill bli akterseglade. Men man kan ifrågasätta beslutet att utesluta de möjligheter som modernare TV-apparater har. Det är inte bara Dolby Atmos och högupplöst ljud som är fördelen med HDMI utan också att man i högre utsträckning kan kontrollera att ljudet och bilden är synkroniserade.

Om ljudet till exempel hänger lite efter bilden, vilket framför allt märks på att ljudet från dialogen inte stämmer med munrörelserna, går det inte att göra någonting åt det med en optisk koppling. HDMI ger däremot större flexibilitet att fördröja bilden i förhållande till ljudet.

Sonos Ray Black
Sonos Ray finns även i svart. Foto: Sonos

Kan inte användas som bakhögtalare

När ryktena om Ray först nådde våra öron (under kodnamnet Fury) påstods det att man kunde använda två stycken som bakhögtalare, till exempel ihop med den största soundbar-modellen Arc. Genom att placera två stycken vertikalt skulle man få ännu bättre ljud än med Sonos One eller Five, och dessutom utnyttja 3D-formatet Dolby Atmos bättre.

Nu har vi fått bekräftat att detta inte stämmer. Ray kan inte användas som bakhögtalare alls, den är en renodlad soundbar.

Akustiskt arbete

Sonos-representanten berättade att Sonos har arbetat minutiöst med akustiken. Ray ska bland annat läcka minimalt med ljud bakåt, så att det ger minimal påverkan oberoende av om högtalaren hängs upp på väggen eller placeras på en TV-bänk. Sonos har bland annat använt sig av noggrant uträknade vågledare för att kontrollera spridningen av ljudet i rummet.

Dessutom har de arbetat med mjukvaran. Bland annat har Ray rumskorrektion för att eliminera färgningar och anpassa ljudet efter rummet. Dialog Enhancer kan aktiveras, vilket ger en skarpare och tydligare dialog. Och så finns ett nattläge, som minskar dynamiken och gör att man kan ha lite högre ljud sent på kvällen utan att väcka sovande familjemedlemmar.

Lovande demo

Om man skalar bort alla fina ord är det i slutändan ljudkvaliteten som räknas. Och vad vi hörde på demonstrationen var helt okej. Både musik och filmklipp lät rent, med tydliga sångröster och dialoger och man fick ett visst intryck av surroundljud med film. Ljudet var välbalanserat och fint, utan att på något sätt vara en dynamikbomb.

Ray lät väldigt snarlik Beam. Och kopplar man in en subwoofer blir ljudet förstås ännu fylligare och mer explosivt. Men än så länge har Sonos bara en enda subwoofer i sortimentet och den kostar alldeles för mycket för att någon seriöst ska överväga att köpa den till Ray.

Därför har det florerat mer eller mindre trovärdiga rykten om att en mindre subwoofer också är på gång, men detta är inget som Sonos vill kommentera.

Läs också Sonos dubblar basen Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!
Sonos Ray Photo Geir Nordby 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lite funderingar

Efter vad vi hörde på demonstrationen verkar Sonos Ray ge bra ljud för pengarna. Priset 3 400 kronor är inte för högt med tanke på vad man får. Speciellt om man redan har ett Sonos-system och vill att soundbar-högtalaren ska styras med samma gränssnitt.

Men ändå. Ray är inte mycket mindre än Beam, och det verkar lite konstigt att lansera en soundbar utan HDMI år 2022. Alla konkurrenterna i den här prisklassen har garanterat HDMI på plats.

Beam (Gen 2) kostar runt 5 000 kronor, vilket är en hel del mer. Men det finns fortfarande en hel del prydligt använda Gen 1 där ute, som går att köpa för lika mycket eller mindre än som man får betala för en Ray. Och det är svårt att komma på något bra skäl till att välja Ray i stället för en sådan, mer än att man får uppleva glädjen av att vara den första som öppnar kartongen.

Som för övrigt är det mest återvinningsbara som Sonos har gjort hittills. Det är ju alltid något.

Test på gång

Detta är bara våra första intryck. Vi har en Ray på ingång för en mer noggrann utvärdering, så håll utkik efter vårt fullständiga test inom kort!

Mer info: sonos.se

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Vi har provlyssnat på Sonos Ray”

  1. Mycket egendomlig lansering. Den enda målgruppen verkar vara personer med tjock-TV. Man kan undra om en person som har en tjock-TV 2022 är så Hifi-intresserad att man köper en soundbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen