Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung Q90R

Brutal bildmaskin!

Samsungs nya 4K-toppmodell Q90R är beväpnad till tänderna med bildförbättringar.

Publicerad 2019-10-24 - 09:59
Samsung Q90R
Audun Hage

Samsung har länge varit en av trendsättarna när det gäller TV-teknik, design och användarvänlighet. Förra årets introduktion av TV med 8K-upplösning var ett bra exempel på det. Men utvecklingen går fort, nu är det 2019-modeller som gäller.

Som bekant håller Samsung fast vid Android i mobilsammanhang, men till TV har de utvecklat ett eget operativsystem (Tizen). Det ger dem full kontroll över användarupplevelsen, som enligt vår uppfattning är en av de bästa på TV-fronten. Menysystemet är väldigt snabbt och överskådligt, plus har ett brett app-urval. Här hittar du allt från kända streaming-tjänster som Netflix, HBO, Amazon, Viaplay till nyare tjänster som Rakuten. Samsung har också försäkrat sig om Apples nya streamingtjänst TV+.

Bildkvalitet

Samsung gjorde mycket rätt med förra årets toppmodell, Q9FN. Men i år har de gjort stora förändringar: Q90R har fått en ny bildpanel och en ny videoprocessor, där målet har varit att förbättra betraktningsvinkeln och svärtan ytterligare. Genom direkt LED-bakbelysning indelad i hundratals zoner, olika filtertekniker och sofistikerad bildbehandling har Samsung ändå lyckats trolla fram en bild som närmar sig eller till och med överträffar OLED på vissa områden.

Suverän svärta

Förra årets Q9FN-modell kom som sagt en smula till korta mot OLED-skärmarna när det gällde ren och skär djupkänsla. På det här området har årets Samsung-modell fått ett rejält lyft. Mörka delar av bilden är bokstavligt talat kolsvarta och bäst av allt: svärtan påverkas nästan inte av ljusare områden alls! Bakbelysningen är så precis och finmaskig att man lätt kan tro att det är en OLED man tittar på.

Och inte nog med det: eftersom Samsung-skärmen har ett matt/diffunderande frontglas som reflekterar ytterst lite ljus så slipper man störande spegelbilder av rummet. Det betyder att man i många fall faktiskt ser FLER detaljer i mörkt än på OLED-skärmar.

Synvinkeln har också blivit betydligt bättre – faktiskt den bästa vi har sett någonsin från den här typen av VA LCD-skärm. Föregångaren Q9FN fick lite urlakade färger från sidan men Q90R lyckas bevara färger och kontrast nästan opåverkat, till och med när vi tittar på den snett från sidan.

Slutsats

Samsung har på ett imponerande sätt lyckats förbättra de största nackdelarna med förra årets QLED-modell. Både svärtan och betraktningsvinkeln är markant bättre, på en nivå där man i många fall får vara duktig för att kunna skilja QLED från OLED! Lägg till en matt, icke-reflekterande skärmyta, för att inte tala om den kraftiga ljusstyrka som QLED-tekniken är känd för, så har du en TV som är en optimal ”allroundare” för många sorters innehåll och visningsförhållanden. Q90R är helt enkelt ”the one to beat”! AH

<
>

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen