Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser: Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 flyttar gränserna

Apples iPhone 13 Pro är kanske den bästa telefonen just nu, även om den inte är helt perfekt.

Publicerad 2021-10-27 - 09:00
Apple iPhone 13 Pro
Amund Hammeren

Från utsidan kan det se ut som om iPhone 13 Pro inte är någon större förbättring mot föregångaren 12 Pro. Men om man tittar efter noga så finns det ett par tydliga skillnader. Till det bättre.

Formfaktorn har inte ändrats. Den kantiga designen som man antingen älskar eller hatar har återanvänts. Skåran högst upp på skärmen har blivit lite mindre men telefonens vikt har ökat och 13 Pro är en och en halv mm tjockare än 12 Pro.

Många mobilkameror lanseras med både 26 och 40 Mp i upplösning, men Apple anser fortfarande att 12 Mp räcker. Alla fyra kamerorna har 12 Mp, men bildytan på bildsensorerna har växt, detsamma gäller storleken på pixlarna.

De mest trägna fotograferna uppskattar nog möjligheten att fotografera i Apples 12-bitars råformat ProRAW. Fotografer kan också välja att spara bilderna i HEIF/HEVC-format. Det är en nästan förlustfri komprimering baserad på H.265, som bland annat stöder större färgdjup, upp till 16 bitar i JPEG-filer (i stället för 8 bitar).

Om man gillar makrobilder så kommer man att älska iPhone 13 Pro. Ultravidvinkeln har äntligen ordentlig makro, med en närgräns på 2 cm som gör att man kommer riktigt nära motivet.

Videokvaliteten i 4K tror jag inte att jag har sett bättre med någon mobil. Inspelningar i 4K/60p med bildstabilisering ser helt enkelt fantastiska ut. Casting till TV:n via Apple TV likaså, det är helt enkelt rena festen att dela video med andra på TV:n.

Den förra Pro-modellen, iPhone 12 Pro, var en så stor förbättring när den kom att det vore nästan onaturligt om Apple skulle lyckas lika bra med 13 Pro. Men det har de nästan klarat av. Allt är inte en enorm förbättring, en del saker är ingen förbättring alls, utan ett steg bakåt. Som vikten. Vi förstår inte heller varför filmläget inte fungerar i 4K, och även om vi välkomnar möjligheten till 1 TB lagring så tycker vi det är dyrt. Men de allra viktigaste sakerna har förbättrats: skärmen med 120 Hz, kvaliteten på de nya kamerorna med både stillbilder och video, batteritiden som har tagit ett kliv framåt och användarupplevelsen som helt enkelt är föredömlig.

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen