Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: DALI Oberon 1

Arvet från de dyrare serierna

DALIs minsta budgetmodell har lånat teknik från de mer avancerade modellerna. Ljudet är stort.

Publicerad 2020-10-15 - 12:53
DALI Oberon 1
Amund Hammeren

DALI Oberon 1 är den minsta modellen i DALIs bang for the buck-serie, Oberon. Även om vi befinner oss i budgetklassen så har pengarna ändå räckt till ett bas/mellanregister med det karaktäristiska träfibermembranet. Och det används (en smula) till det speciella SMC-materialet i magnetsystemet.

Kabinettet känns ganska tungt och solitt, och även om träfinishen inte är äkta så är resultatet med svartmålad front och valnöt på alla andra ytor snyggt. Terminalerna på baksidan är billiga men fullt funktionsdugliga.

Ljudkvaliteten

Om det beror på trämembranet, magnetmaterialet eller något helt annat vet vi inte. Men ljudet från DALI Oberon 1 är extra rent! Mellanregistret återges markant bättre än av någon av de övriga vi har testat. Röster är nyanserade och detaljerade på ett sätt som jag trodde skulle kosta minst dubbelt så mycket.

Perspektivet är snyggt och har bra bredd och djup. Det går till och med att ana väggarnas placering och att placera instrumenten i djupperspektivet – så länge resten av elektroniken och inspelningen tillåter det. Det här är mycket bättre än vad man kan förvänta sig i prisklassen.

De enskilda dubbningsspåren i Disturbeds version av ”Sounds of Silence” inte bara anas (vilket de inte kan med alla), de sticker ut knivskarpt!

Basåtergivningen är riktigt fin med tanke på att Oberon 1 är minst rent fysiskt i testet. Men med ett så litet element i ett minikabinett är effekten begränsad. Diskanten är utmärkt och upplöst, men det är mellanregistret som är den stora stjärnan. En stor orkester tillsammans med solosång på hög volym är dock en omöjlig uppgift. Kraften i botten saknas och alltihop låter pressat. Men det går fortfarande att separera de enskilda instrumenten, vilket faktiskt är bra gjort.

Slutsats

DALI Oberon 1 ger full valuta för pengarna i form av en oerhört nyanserad och precis musikåtergivning. Känsligheten låg, så bara glöm att kunna spela högt. Fast det bör man göra med alla i den här klassen. Oberon 1 finns även i en aktiv version med inbyggd förstärkare. Men den passiva är faktiskt ännu bättre.

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Rulla till toppen