Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Samsung OLED S95B

QD-OLED: Det bästa av två världar?

Samsungs första QD-OLED-TV är en av årets mest omdiskuterade och efterlängtade TV-apparater.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Samsung OLED S95B
Audun Hage

Även om Samsung har visat upp OLED-modeller tidigare så fick vi aldrig se dem som färdiga produktionsmodeller. S95B är därför den första man faktiskt kan köpa här i Norden!

Den har en helt ny QD-OLED-bildpanel och dessutom får man precis allt som tillverkaren har att erbjuda i form av smarta funktioner, i en slimmad inpackning.

Vad är QD-OLED?

Rent tekniskt sett är detta en QD OLED-panel med kvantprickar (Quantum Dots). Bildpanelen är tillverkad av Samsung Display och samma som används i årets toppmodell från Sony, A95K.

QD-OLED skiljer sig från den vanliga OLED-tekniken från LG i sättet som bildpanelen är uppbyggd på. I stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används en blå ljuskälla och kvantprickar för att återge primärfärgerna röd, grön och blå. Kvantprickarna gör att QD-OLED kan återge ännu starkare och klarare färgnyanser med högre ljusstyrka (större färgvolym).

S95B drämmer till med en saftig och nyanserad färgåtergivning, som överträffar det mesta vi sett! Primärfärgerna rött, grönt och blått återges imponerande intensivt och får testbilderna av natur, djur och växter att ”poppa ut” från skärmen. Inte nog med det, färgerna ser likadana ut oavsett om vi tittar på skärmen rakt framifrån eller snett från sidan, eftersom betraktningsvinkeln är imponerande bred.

Speciell pixelstruktur

De nya QD-OLED-panelerna en säregen pixelstruktur. Subpixlarna för rött, grönt och blått är arrangerade på ett sätt som ger lite konstiga ”mönstereffekter” med en del bildinnehåll, grafik och text.

Det här fenomenet märks framför allt när man sitter tätt intill skärmen, och knappast något man hänger upp sig på från normalt tittavstånd (2–3 meter). Vi uppfattade inte heller att detta fenomen verkade ”värre” på en 65-tummare än det gjorde på en mindre 55-tummare. Men det är värt att vara medveten om, speciellt om man ska använda skärmen mycket till gaming eller som PC-skärm för videoredigering.

Slutsats

QD-OLED-tekniken är fortfarande ung men verkar väldigt lovande och erbjuder något av det bästa från både OLED och LCD i en och samma panelteknik. Och är definitivt något vi kan förvänta oss mer av i framtiden.

QD-OLED-panelerna levereras av Samsung Display och används i TV-sammanhang av både Samsung Electronics och Sony. I dagsläget finns de bara i ett begränsat urval av skärmstorlekar (55 och 65 tum), men vi kan nog räkna med att det kommer större paneler nästa år.

Sammantaget är Samsung S95B en briljant TV och som representant för QD-OLED är den en välförtjänt vinnare av utmärkelsen Årets TV-innovation!

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen