Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Asus ProArt StudioBook 16 OLED

Drömdatorn för digitalt kreativa

Publicerad 2021-10-12 - 10:16
Asus ProArt StudioBook 16 OLED
John Hvidlykke

De senaste åren har Asus precis som flera andra fått upp ögonen för de så kallade digitala kreativa: grafiska formgivare, videosysslare och 3D-animatörer som behöver supersnabba datorer med grafik i tungviktsklassen. Men som inte har lust att köpa en gaming-PC.

Asus ProArt StudioBook 16 är tillräckligt tunn och lätt för att ha med sig i väskan när man pendlar eller åker på kundmöte. Men tillräckligt kraftfull för att klara krävande kreativt arbete.

Skalet är fräst ur ett enda stycke svart anodiserad aluminiumlegering och väger bara 2,4 kg.

Särklassig skärm

Och så skärmen. Den är helt enkelt en av de allra bästa jag har sett på en bärbar dator! Bilder är färgdjupa och Kodachrome-levande på ett sätt som får alla andra skärmar i närheten att verkar matta och grå.

Det är en OLED-skärm i 4K-upplösning – eller snarare sagt: WQUXGA-upplösning. Det är en förkortning som jag tvivlar på att någon kan memorera mer än ett par sekunder åt gången. Men i praktiken motsvarar det en upplösning på 3840 x 2400 pixlar. Och i full 100 % DCI-P3 filmindustrikvalitet och Pantone-godkänd. Med en svärta som är mörkare än månens baksida.

Professionella grafiker kräver två saker: precision – och det levererar skärmen på ett briljant sätt – och hastighet. Och med en åttakärnig AMD Ryzen 9-processor, generösa 32 GB RAM-minne och ett Nvidia RTX 3070-grafikkort har StudioBook 16 mer datorkraft än de flesta stationära datorer.

Slutsats

Asus ProArt StudioBook 16 en riktigt läcker dator för grafisk produktion. Den har gott om datorkraft och skärmen är så färgrik och läcker att titta på att man blir sugen på att slicka på matbilderna på Facebook. Asus Dial-ratten och den kombinerade pek- och ritplattan är uppfinningsrika inslag som för somliga kan göra produktionen mer effektiv och behaglig.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen