Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sonys IMX661-bildsensor är enorm, med global slutare

Sonys enorma CMOS-bildsensor IMX661 har nästan 130 megapixlar, där varje pixel är mer än tre gånger större än normalt. Sådant blir det bildkvalitet av.

Av / 2021-03-16 - 15:20
Sonys IMX661-bildsensor är enorm, med global slutare

Den nya CMOS-bildsensorn Sony IMX661 har hela 127,68 megapixlar. Detta innebär en enorm upplösning i bilden, utan att behöva trixa med att sätta ihop flera exponeringar till en högupplöst bild. Tänk dig handhållna bilder med den upplösningen! Varje pixel är 3,45 mikrometer, mot normala 1,1, vilket ger över tre gånger högre signal/brus-förhållande per pixel. Sony hävdar att sensorn släpper in sammanlagt tio gånger mer ljus än en vanlig 1.1-sensor. I princip kan man ta superbilder i svagt ljus utan extra belysning.

IMX661 är en 3:2-bildsensor i mellanformat (46 x 33 mm), som har mer än 175 procent större yta än en vanlig 35 mm-fullformatsensor.

Läs också Flaggskepp för proffsfotografer Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

Blixtsnabb, global slutare

Sensorn använder global slutarteknik, som Sony kallar Prestigious, i stället för en rullande slutare. Detta innebär att hela utsnittet fångas direkt, i stället för att kamerans slutare snabbt skannar bilden uppifrån och ner. Hur snabb en rullande slutare än är så tar den tid på sig, vilket sätter en gräns för antalet bilder per sekund. Ju större bildsensorn är, desto långsammare ritas bilden upp. IMX661 fångar utsnittet nästan fyra gånger snabbare än kameror med en rullande slutare av liknande storlek.

En global slutare innebär också stora fördelar inom videofotografering. Har du någonsin stött till kameran när du filmar, eller flyttat på den så snabbt att bilden under ett kort ögonblick ser geléartad ut? Detta beror på att den rullande slutaren inte hinner med att rita upp bilden i förhållande till de rörelser kameran utsätts för. Detta är en av anledningarna till att videokameror nästan alltid har mindre bildsensorer än stillbildskameror, eftersom det minimerar (men inte eliminerar) denna effekt.

En global slutare eliminerar fenomenet helt och hållet, vilket gör det mycket mer praktiskt att fotografera i mellanformat.

Sony IMX661 global shutter
Sony IMX661 är en stor bildsensor med en global slutare för knivskarpa bilder och hög bildhastighet. Foto: Sony

För industriellt bruk

Den goda nyheten är att bildsensorn IMX661 är fantastiskt. Den dåliga nyheten är att den inte är gjord för konsumentmarknaden, utan för industriellt bruk, till exempel i fabriker där en stor del av produktionen använder automatisering och kräver kameror med allt bättre bildsensorer i takt med att behovet av noggrannhet ökar. Där behövs höghastighetsfotografering för att inspektera produktionslinjen.

Det är också lätt att föreställa sig användning inom forskning och medicinsk utrustning, där hög precision är A och O.

Sony IMX661
Sony IMX661 är en enorm typ 3,6-sensor. Storleken på en normal typ 1.1-sensor är markerad i det nedre vänstra hörnet. Foto: Sony

Sony IMX661: funktioner

Några av funktionerna är att man kan hämta ut bilder från delar av utsnittet, så att man minskar behovet av datorkraft under efterbehandlingen, om man snabbt behöver inspektera en viss detalj. Multiexponering gör det möjligt att följa rörliga föremål och extra kort exponeringstid ger knivskarpa bilder av rörliga föremål i hög hastighet. Och om ljuskänslighet är viktigare än bildupplösning kan man öka pixelstorleken virtuellt genom att kombinera pixlar (pixel binning).

IMX661 tar bilder i både färg och svartvitt.

Motsvarande till konsumenter och proffs

Även om inte just denna sensor är gjort för konsumenter eller till och med professionella fotografer och videoproducenter så har Sony garanterat insett behovet av en liknande bildsensor för sådana kameror. Vi misstänker att det bara är en tidsfråga innan globala slutare blir vanligare i kameror i fullformat och mellanformat.

Läs hela pressmeddelandet här (på engelska).

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen