Sonys IMX661-bildsensor är enorm, med global slutare

Sonys enorma CMOS-bildsensor IMX661 har nästan 130 megapixlar, där varje pixel är mer än tre gånger större än normalt. Sådant blir det bildkvalitet av.
Annons
Annons
forfatter

Den nya CMOS-bildsensorn Sony IMX661 har hela 127,68 megapixlar. Detta innebär en enorm upplösning i bilden, utan att behöva trixa med att sätta ihop flera exponeringar till en högupplöst bild. Tänk dig handhållna bilder med den upplösningen! Varje pixel är 3,45 mikrometer, mot normala 1,1, vilket ger över tre gånger högre signal/brus-förhållande per pixel. Sony hävdar att sensorn släpper in sammanlagt tio gånger mer ljus än en vanlig 1.1-sensor. I princip kan man ta superbilder i svagt ljus utan extra belysning.

IMX661 är en 3:2-bildsensor i mellanformat (46 x 33 mm), som har mer än 175 procent större yta än en vanlig 35 mm-fullformatsensor.

Läs också
Flaggskepp för proffsfotografer Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

Blixtsnabb, global slutare

Sensorn använder global slutarteknik, som Sony kallar Prestigious, i stället för en rullande slutare. Detta innebär att hela utsnittet fångas direkt, i stället för att kamerans slutare snabbt skannar bilden uppifrån och ner. Hur snabb en rullande slutare än är så tar den tid på sig, vilket sätter en gräns för antalet bilder per sekund. Ju större bildsensorn är, desto långsammare ritas bilden upp. IMX661 fångar utsnittet nästan fyra gånger snabbare än kameror med en rullande slutare av liknande storlek.

En global slutare innebär också stora fördelar inom videofotografering. Har du någonsin stött till kameran när du filmar, eller flyttat på den så snabbt att bilden under ett kort ögonblick ser geléartad ut? Detta beror på att den rullande slutaren inte hinner med att rita upp bilden i förhållande till de rörelser kameran utsätts för. Detta är en av anledningarna till att videokameror nästan alltid har mindre bildsensorer än stillbildskameror, eftersom det minimerar (men inte eliminerar) denna effekt.

En global slutare eliminerar fenomenet helt och hållet, vilket gör det mycket mer praktiskt att fotografera i mellanformat.

Annons
Sony IMX661 global shutter
Sony IMX661 är en stor bildsensor med en global slutare för knivskarpa bilder och hög bildhastighet. Foto: Sony

För industriellt bruk

Den goda nyheten är att bildsensorn IMX661 är fantastiskt. Den dåliga nyheten är att den inte är gjord för konsumentmarknaden, utan för industriellt bruk, till exempel i fabriker där en stor del av produktionen använder automatisering och kräver kameror med allt bättre bildsensorer i takt med att behovet av noggrannhet ökar. Där behövs höghastighetsfotografering för att inspektera produktionslinjen.

Det är också lätt att föreställa sig användning inom forskning och medicinsk utrustning, där hög precision är A och O.

Sony IMX661
Sony IMX661 är en enorm typ 3,6-sensor. Storleken på en normal typ 1.1-sensor är markerad i det nedre vänstra hörnet. Foto: Sony

Sony IMX661: funktioner

Några av funktionerna är att man kan hämta ut bilder från delar av utsnittet, så att man minskar behovet av datorkraft under efterbehandlingen, om man snabbt behöver inspektera en viss detalj. Multiexponering gör det möjligt att följa rörliga föremål och extra kort exponeringstid ger knivskarpa bilder av rörliga föremål i hög hastighet. Och om ljuskänslighet är viktigare än bildupplösning kan man öka pixelstorleken virtuellt genom att kombinera pixlar (pixel binning).

IMX661 tar bilder i både färg och svartvitt.

Motsvarande till konsumenter och proffs

Även om inte just denna sensor är gjort för konsumenter eller till och med professionella fotografer och videoproducenter så har Sony garanterat insett behovet av en liknande bildsensor för sådana kameror. Vi misstänker att det bara är en tidsfråga innan globala slutare blir vanligare i kameror i fullformat och mellanformat.

Annons

Läs hela pressmeddelandet här (på engelska).

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.