annonse
annonse
annonse

Recension: Jason Bourne

Déjà vu med Bourne

Ännu en stilsäker Bourne-film med Matt Damon i högform. Men nydanande är serien definitivt inte längre.

Med Bourne-filmerna har regissör Paul Greengrass och Matt Damon blåst nytt liv i både spion- och actiongenren. För fjärde gången spelar Damon rollen som den jagade och utstötte spionen på flykt, Jason Bourne.

Nytt liv
Filmserien bygger på Robert Ludlums tre spionthrillers. 2002 blåste Doug Liman, manusförfattarna och Matt Damon välbehövligt liv i spion- och actiongenren. Stilen utvecklades och förfinades av Paul Greengrass i de två efterföljarna. Med omfattande bruk av handhållen kamera, mer aggressiv klippning, högre tempo och framför allt betydligt mer realism och trovärdighet i de brutala stridsscenerna.
Filmerna kännetecknades också av en genomsyrande realism, low tech, smutsiga bakgator blåmärken och ”äkta” våld. Vi fick äntligen en oglamorös antihjälte att heja på. Uppföljarna kom 2004, 2007 och därefter kom en spin-off 2012 med Jeremy Renner i huvudrollen.

Jakten på en identitet
I de två första filmerna försökte Bourne (Damon) ta reda på vem han var. Både namn, identitet, förflutet och varför han blivit allmänt villebråd. I den tredje filmen (som bygger på Ludlums sista bok) fick han äntligen svar på alla sina frågor och stod öga mot öga med sin ”skapare”. Förlösningen var nådd.
Fjärde filmen med Renner bygger på en roman av Van Lustbader och både Damon och Greengrass meddelade att de inte ville göra någon mer film om inte den andre också var med och manuset var något de kunde stå för.

 

Bourne again?
Allt slutade förmodligen med att både Greengrass och Damon fick ”an offer they couldn’t refuse” och med Greengrass i både regissörsstolen och som manusförfattare var Bourne återfödd. Men är det samma Bourne eller har serien förändrats?
Grundelementen finns i stora drag kvar i Jason Bourne, den brutala realismen är fortfarande tungt närvarande. Matt Damon är fortfarande den vanligaste killen man kan tänka sig, han arbetar som ensamvarg och måste kämpa en Davids kamp mot Goliat.
Men ett nytt, delvis destruktivt element har smugit sig in och nästan stulit huvudrollen från Damon: det överskuggande övervakningssamhället.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Från low tech till high tech
Bourne var redan från början en agent som opererade helt och hållet på egen hand, avskuren från CIA:s enorma apparat och med bara enklaste tekniken till hjälp. Hans väldiga motståndare CIA har alltid haft tillgång till den främsta tekniken och ett världsomspännande nätverk för att bekämpa honom – men tekniken har alltid spelat andrafiol. I årets film har tekniken blivit det drivande elementet.

(Foto: Tillverkare)
Från det att Bourne ”återuppstår” under inledningen när han kontaktas av Nicky Parsons (Julia Stiles) i Aten, är CIA närvarande med live-feed överallt, och kan när som helst koppla in sig på varenda kamera, mikrofon och satellit för att förfölja dem varje centimeter.
Så fortsätter det igenom hela filmen, där huvudrollen nästan övertas av CIA:s kontrollrum i Langley där högste chefen (Tommy Lee Jones) och hans informationsansvariga (Alicia Vikander) i det närmaste spelar ett avancerat datorspel. Inte särskilt förenligt med seriens jordnära förhållningssätt. Vilket förmodligen kan förklaras av att de den här gången inte haft Ludlums böcker som rättesnöre utan har fått fantisera fritt.

Mjölka ur temat
När nu ”alla” hemligheter avslöjades i tredje filmen, vad återstår för Bourne att upptäcka? Jo, Parsons kommer till honom med hackade dokument som visar att CIA håller på med ett nytt hemligt ”svart” projekt av samma typ som det Bourne deltog i. Nu blir det en kamp mot klockan för att stoppa Bourne innan han hinner ladda upp alla filer på internet.
Man kan i och för sig förstå att man har försökt komma med något nytt i serien, för vi får ofta en känsla av att vi ”sett det förut”. Bourne springer genom folkmassor, jagas av en ofantlig övermakt, hinner undan i sista sekund och ligger ständigt en ”smartare” hårsmån före CIA och dess lakejer.
Med CIA i hälarna – eller kanske mer korrekt ”i molnen” – följer kameran Bourne i ett halsbrytande tempo som filmats med mycket handhållen kamera. Vilket ser tufft ut och är effektivt, men också kan bli lite för mycket av det goda. När vi inte hinner uppfatta vad som händer är det dags att låta kameran vila lite och minska ner på den omfattande klippningen.
På samma gång råder, på känt manér, stor oenighet inom CIA om hur problemet Bourne ska lösas. Vilket den här gången framkommer i konflikten mellan högste chefen (en briljant Tommy Lee Jones) och hans relativt färska dataexpert (Alicia Vikander). Hon ser, naturligtvis, saker och ting i ett mycket klarare ljus än sin erfarne chef och försöker sig på ett dubbelspel – inte minst för att främja sin egen karriär. Den annars så ovanligt duktiga Vikander känns här som väl strikt och pryd och har ett enda ansiktsuttryck hela filmen igenom. Vi får skylla på dålig regi och ett stereotypiskt manus.

(Foto: Tillverkare)

Fortsättning följer?
Citronen har alltså pressats en del när det gäller handlingen, och Bourne tar också till lite väl enkla lösningar och genvägar för att lyckas. Väldigt många tillfälligheter spelar honom i händerna när han ständigt ligger ett steg före. Men visst – det är fortfarande ett nöje att se Damon som den hårdföre och synnerligen handlingskraftiga ex-agenten.
Mycket är som det brukar och nästan upprepningar av vad vi sett förut, men vi måste erkänna att detta ju faktiskt var något vi uppskattade mycket i de förra filmerna. Rent actionmässigt har de toppat den femte filmen med en biljakt i downtown Los Angeles som kommer att få din pacemaker att hoppa över ett hjärtslag eller två.
Sammantaget är detta fortfarande stabil action med stort underhållningsvärde, men trots att det uppenbart finns läge för en uppföljare så är vi inte så säkra på att det är någon bra idé, nu innehåller serien för mycket upprepningar. 4 stjärnor.
4K-skivan får fram ovanligt mycket detaljer i bilden. Man ser verkligen varenda rynka i Tommy Lee Jones ansikte och varje por i Matt Damons. Skrämmande bra!
Ljudspåret (DTS:X) är också värdigt en referensfilm: fullt tryck i de häftigaste actionscenerna, men alltid kristallklar och detaljerad dialog. Bonusmaterialet består av sju minidokumentärer där vi bland annat får titta närmare på den häftiga biljakten i LA, mer om Aten och att Damon är tillbaka i rollen. Vi saknar en helhetlig bakomfilm och kommentatorsspår.

Betyg

4K UHD BD
Release: 28 november 2016
Regi: Paul Greengrass
Med: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed, Ato Essandoh, Scott Shepherd
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 2:03

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×