Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bosch säsong 1

HBO

Bosch har blivit en mycket bra TV-serie för alla som älskar traditionella polisserier och Titus Welliver är som gjord för rollen.

Av / 2015-02-16 - 11:16
Bosch säsong 1
Tor Aavatsmark

Amerikanska Michael Connelly är tveklöst en av världens mest säljande författare, hans kriminalböcker om detektiv Harry Bosch och hans halvbror, advokaten Michael Haller, har översatts till närmare 40 språk och sålt i 60 miljoner exemplar. Connelly har skrivit om Hieronymus ”Harry” Bosch sedan 1992 och den senaste, ”The Burning Room”, kom ut förra året. 2011 kom långfilmen ”The Lincoln Lawyer” där Matthew McConaughey spelade huvudrollen som den kreativa försvarsadvokaten Michael Haller, sedan tog Amazon över och producerade TV-serien om den driftige polisen med oklanderlig procentandel uppklarade brott.

 

 

Harry Bosch (Titus Welliver) har arbetat 25 år på LAPD:s mordrotel, avdelning Hollywood. Han är en arbetsnarkoman som är känd för att gå sina egna vägar, oberoende av vad hans överordnade och reglementet säger. Han är en rejäl, fullständigt omutbar polis som lever för sitt jobb i så hög grad att hans fru har lämnat honom.

I säsong 1 (som bygger på en blandning av böckerna ”The Concrete Blonde”, ”City of Bones” och ”Echo Park”) är han anklagad av en änka för att ha skjutit hennes ”oskyldige” man. I domstolen framställs han som skjutglad och okontrollerad, och samtidigt som han kämpar för sin framtid som polis måste han lösa ett 20 år gammalt mord på en 12-årig pojke – på samma gång som LA drabbas av en ytterst effektiv seriemördare. Bosch anar att det finns en röd tråd mellan de två fallen.

Connelly skriver bra, insiktsfullt och levande, men han är ingen visionär eller revolutionerande deckarförfattare. I stora drag följer han ”deckar-receptet”, vilket ofta gör böckerna förutsägbara och en del karaktärer väl stereotypiska. TV-serien är gjord i nära samarbete med Connelly, som både har varit verkställande producent och varit med om att skriva manus – vilket också märks genom att det ligger ytterst nära bokversionen av Bosch och hans värld. Handlingen är uppfräschad till nutid och Bosch har fått ett något annorlunda förflutet, men det mesta är bevarat från böckerna, på gott och ont. Bosch är en person som har en brokig historia och serien låter verkligen publiken få känna den komplexa karaktären. Andra karaktärer är dock för endimensionella och stereotypiska.

Parallellhandlingen om den politiska (korrupta) kampen mellan advokaten och den lokala polischefen är bara en irriterande distraktion. Den är alldeles för klyschig och tillför inte handlingen något. Och Boschs eviga konflikt med en av sina överordnade känns inte trovärdig utan väldigt konstruerad. En klassisk konflikt som finns i ”alla” deckare. Men i stora drag är serien brutalt realistisk och mycket mer nedtonad än de flesta deckare.

Welliver är som skapt för rollen som den hängivne, kompromisslöse arbetsnarkomanen Bosch. Han porträtterar honom med precis lagom pondus och får med hjälp av med gester och kroppsspråk fram den komplexa huvudrollens beslutsamhet och charm. Hans välklädde partner Jerry spelas stilsäkert av Jamie Edgar och Jason Gedrick lyckas fint som den psykopatiska seriemördaren. Vi är inte lika imponerade av Annie Wersching och Lance Reddick, som i och för sig kämpar med mer stereotypa karaktärer och ”enkla” repliker.

Med en så pass komplex handling (från tre böcker) är det en väldigt stor fördel att ha närmare åtta timmar till förfogande, det ger historien gott om tid att byggas upp och utredarna får tid att lägga sitt pussel. Somliga tycker kanske att det ibland går lite väl långsamt framåt, men vi tycker att tempot är mycket bra. Precis som i böckerna är LA en av huvudkaraktärerna. Vi får lära känna både stadens skitiga bakgator och glättiga fasader, och genom en rad snygga flygfoton sveper vi ut över ”änglarnas stad” – vi har sällan sett LA vackrare om natten, inte minst från Boschs egen utsikt.

Serien kan knappast kallas för nydanande, men en gedigen deckare som håller spänningen uppe i alla 10 avsnitten (även om sista avsnittet är ett litet antiklimax) tack vare utmärkta skådespelare, bra karaktärsskildringar, en intrikat handling och en bra dramaturgi. 4 rejäla stjärnor. Vi säger mer gärna Ja tack till fler säsonger med Bosch!

Hela säsongen går att se på HBO Nordic från och med 14 februari.

Bildkvaliteten i strömningen från HBO är särdeles bra. Tjusiga och naturliga färger, bra intensitet och mycket bra skärpa. Ljudspåret är också övertygande, med en fin surroundmix.

 

 

'Bosch' Photocall At MIPTV 2014 In Cannes Bosch-sesong-1_2-990x505[1] Bosch-sesong-1_3-990x505[2] Bosch-sesong-1_4-990x505[1] Bosch-sesong-1_5-990x505[1] Bosch-sesong-1_6-990x505[1] Bosch-sesong-1_7-990x505[1] Bosch-sesong-1_8-990x505[1] Bosch-sesong-1_9-990x505[1] Bosch-sesong-1_10-990x505[1]
<
>

 

 

Karakter
Bosch säsong 1

Fakta:

  • Release: 14 februari 2015
  • Regi: Ernest R. Dickerson
  • Med: Titus Welliver, Annie Wersching, Jamie Hector, Lance Reddick, Amy Quino, Mark Dervin
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 7:45

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen