Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: System Audio Aura 1

En Aura av System Audio

”Liten högtalare med äkta SA ljud” – det hävdar System Audio själva om deras senaste kompakthögtalare. Och de håller vad de lovar.

Av / 2012-01-28 - 05:46
System Audio Aura 1
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Danska System Audio har gjort sig kända för sina ofta mycket smala högtalare med små – men gärna många – element. Man har en klar filosofi för hur man vill tillverka högtalare – små element med lätta membran är snabbare och ger både bättre spridning och fler detaljer än stora element med tunga membran. I gengäld kan de inte flytta lika mycket luft som ett stort membran, men det går att lösa genom att ha flera element och/eller göra elementet mer långslagigt (membranet kan flytta sig mer i sin in/ut-rörelse). Bättre spridning gör också högtalaren lättare att placera i rummet. Man väljer dessutom att konstruera sina högtalare som en enkel belastning för förstärkaren, de blir då inte fullt så kräsna för vilka förstärkare de kombineras med.

Tung och kompakt
Aura 1 är en mycket liten och kompakt högtalare: måtten är 13,5 x 27,5 x 21,9 cm (BxHxD). Med en prislapp på 5 000 kr paret undrar kanske en stor del av de presumtiva högtalarköparna varför den nu ska kosta så mycket när lika stora och till och med mycket större högtalare kan fås för en spottstyver.

Svaret heter ljudkvalitet. Det kostar att göra en högtalare bra. För oss som ofta rör oss med High End-produkter är femtusen kronor ju superbilligt, och generellt sett tycker jag att det finns alldeles för många fånigt billiga produkter i handeln. Du får vad du betalar för – en billig högtalare i plast eller tunn spånskiva låter ALDRIG bra. System Audio visar också ibland själva vid demonstrationer hur drastiskt mycket bättre en vanlig liten paketstereo kan bli om man byter till ett par kvalitetshögtalare.

Och Aura 1 är en kvalitetshögtalare. Bara vikten på 4,5 kg skvallrar om att det är så. Man har använt 18 mm MDF och den undre plattan är av 25 mm MDF, så det är gods i den lilla krabaten. Den undre plattan agerar som fot till högtalaren och det sitter fyra vibrationsdämpande ”duttar” under. Dessutom innehåller den anslutningarna – av fin kvalitet – på baksidan och så är den en integrerad del av de framåtriktade basreflexportarna. Portlösningen har säkerligen krävt en hel del tankemöda och resultatet är både kreativt, snyggt och ljudmässigt välfungerande.

Bestyckningen är en 1-tums domediskant och ett 4,5-tums bas/mellanregister. Delningsfrekvensen ligger på 2,5 kHz och brantheten är 18 dB/oktav. Frekvensområdet uppges till       52 Hz–35 kHz. Normalt sett är System Audios högtalare som sagt inte så känsliga för vilken förstärkare som de kopplas till. Men Aura 1 har en känslighet på blott 84 dB, vilket gör att du trots allt behöver en förstärkare med en del muskler under huven för att få ordentlig volym utan att pina livet ur elektroniken. Här tycker jag också att Aura 1 är lite mer beroende av att det är en kvalitetsförstärkare den kopplas till än andra SA-högtalare jag provat.

Bas från en så liten?
Och låt er nu inte luras av dessa 52 Hz. Det låter högt, eller hur? Nätfrekvensen är ju 50 Hz, och den vet vi ju hur den låter, så då kan Aura 1 väl inte spela bas? Jodå, det kan den. Till skillnad från vad de flesta tror så innehåller skivor bara mycket sällan information under 40 Hz. Det är heller inte så att 52 dB är en gräns där allt under bara skärs av tvärt, det spelar bara inte lika högt och ljudvolymen minskar drastiskt ju längre ned i frekvens man kommer.

Det man får med högtalare som går långt ned i frekvens är kropp och tyngd i basen, den där fysiska känslan som man får ute i den verkliga världen. Det är inte riktigt det man får med Aura 1. Men för det som högtalaren ska användas till, nämligen att spela musik i en hemmiljö där man inte kan få plats med en stor högtalare, är det riktigt kompetent ljud som kommer ur den lilla lådan. Rapp och snabb bas som trots högtalarens fysik ändå har en fullt godtagbar tyngd. Och nej, det är naturligtvis långt ifrån tyngden och pondusen i min stora golvare som står bredvid – vad trodde ni egentligen? Men för storleken och priset är det mer än okej.

Detaljer
… får vi överraskande mycket av, liksom storlek på ljudbilden. Ja, här ska jag kanske också avslöja att både basåtergivningen och ljudbildens storlek inte överraskande beror en del på hur högtalaren placeras. Hos mig i mina nära 50 kvm trivdes högtalaren absolut bäst ju närmre bakväggen den placerades. Men så blev i gengäld resultatet överraskande kompetent.

Det andra som överraskade lite var att det här är en högtalare som trivs när man drar på en del på volymratten. Jag provade med spännvidden av en integrerad Moon-förstärkare som kostar mer än ett dussin par Aura 1 och förstärkare för under vad ett halvt par Aura 1 kostar, och högtalarna följde förvånansvärt fint med och trivdes väldigt bra med de dyrare förstärkarna.

Om du har en enklare förstärkare rekommenderar jag att du provar kombinationen innan du köper, Aura 1 riskerar att avslöja vad din förstärkare inte kan – och det är inte alltid lika lyssningsbart. Det finns onekligen både bra och mindre bra billigare förstärkare också! Här kan jag tillstå att det exempelvis gick riktigt fint att spela med en Rega Brio som ju kostar i paritet med högtalaren.

Musik
Ja, det var svårt att undvika att spela något med den dansk-vietnamesiska tösen Aura, vars debutplatta Columbine är något så för Danmark enastående som popmusik med en icke mainstream-produktion. Hon har en fin röst som både går fram fint via Aura 1 och får en klangriktighet som påminner starkt om hur det låter från betydligt dyrare högtalare. Det tyder på att det är gott om detaljer som också behandlas rätt.

Paris St. Germain har en fin kombination av elektronik och akustiska instrument med både botten och kropp. Aura 1 spelar med en överraskande homogenitet genom hela registret och drar man på ordentligt faller det inte ihop eller ger vassa blåsinstrument. En mycket väl godkänd återgivning.

Beethovens sextett för två horn och stråkkvartett mådde onekligen bra av att få högtalarna placerade så nära väggen som möjligt, då fick också stråkarna den kropp som de behövde för att harmoniera med hornen och det blev absolut njutbart i de flesta fall – här var ett par av de olika förstärkare jag provade inte riktigt rätt kopp te…

Liten men naggande…
Aura 1 är en riktigt lyckad högtalare som väl egentligen är så liten som det går att göra något som också ska kunna spela ordentligt i en mängd olika anläggningar. Den är dock inte helt okritisk vid val av förstärkare, då den gärna vill ha en del muskelkraft för att prestera sitt bästa. Med lite förnuft i placering och elektronikkombinationer går det att få ett med tanke på priset synnerligen fint resultat med System Audio Aura 1. Provlyssning rekommenderas.

Ljud & Bild tycker

Homogen återgivning. Klangriktighet. Imponerande bas för storleken. Kräver ordentlig förstärkare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Ljud & Bild
Rulla till toppen