annons
annons
annons

Test av Panasonic Lumix FT5

Finessrik vinnare

En redan tidigare bra kamera har blivit ännu bättre och fått nya praktiska finesser.

Ljud & Bild tycker

 • Wifi och smartmobil-app
  Bra bildkvalitet
  Mycket tålig

 • Kostsam

annons

Panasonic har inte lutat sig tillbaka bara för att förra modellen vann vårt test. Den nya FT5 har högre upplösning, filmer som flyter bättre, större och mer högupplöst skärm, bättre vattentålighet och dessutom nya finesser som NFC och Wifi. Den kan därför enkelt paras ihop med en smartmobil som kan fjärrstyra kameran. Jättekul och praktiskt! Dessutom har den kompass, höjdmätare och barometer samt är krossäker upp till 100 kg. FT5 fås i svart, blått eller orange.

Baksidan är sig lik förutom den större skärmen, en ny Wifi-knapp samt ett bättre zoomreglage. Knapparna sitter bra till och är lätta att hitta med fingret. Snabbmenyn gör det enkelt att komma åt de vanligaste inställningarna. Det finns fler scenlägen än man behöver och snabbval för sport, snö, strand och vatten. Det intelligenta scenvalet funkar bra men vill man ställa in själv finns det inte bara programautomatik utan för en gångs skull också ett helt manuellt läge.

Bildkvaliteten i FT-serien har alltid varit bra och FT5 är inget undantag. Den enda anmärkningen är en viss förvrängning i vidvinkel. Annars tar den ytterst skarpa bilder genom hela zoomomfånget. Vi har inga anmärkningar på färgåtergivningen och man får vara petig om man ska hitta några färgskuggor. I svag belysning kan man visserligen hitta ett visst brus men det är monokromt så det stör inte intrycket. Både färger och skärpa är så bra det kan bli i den här klassen.

Slutsats
Panasonic har dominerat våra tester av tåliga kameror och FT5 är inget undantag. Till skillnad från förra modellen är nyheterna nu påtagliga och intressanta. Högre upplösning, bättre skärm, bättre tålighet och framför allt Wifi. Att kunna plåta från smartmobilen är både roligt och praktiskt. Dessutom är hanteringen enkel och bildkvaliteten bäst i testet. Det kan inte bli något annat än ytterligare en seger. Visserligen kostar FT5 lite mer än de andra, men det är den värd.

 

Fakta

 • Upplösning: 16,1 Mp CMOS
 • Optik: 4,6x (28-128 mm) F3,3-5,9
 • Filmning: 1080p, 50 bps
 • Skärm: 3,0 tum 0,46 Mp LCD
 • Finesser: GPS, Wifi, NFC, 3D
 • Vattentät: 13 m
 • Stötsäker: 2 m
 • Temperatur: -10 grader
 • Batteri: 370 bilder
Tillverkare:
Panasonic
Pris:
4.000,-
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .