Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: FujiFilm Finepix XP60

Snabb och stabil

En billig och relativt tålig kamera med bra prestanda men måttligt bra bildkvalitet.

Publicerad 2013-06-18 - 05:00
FujiFilm Finepix XP60
Jonas Ekelund

Den rundade formen gör att XP60 är skön att hålla i och gummibeklädnaden gör att den sitter säkert i näven. Trots all plast känns den mycket stabil och välbyggd. Luckan som skyddar alla anslutningar, batteriet och minneskortet har en utmärkt låsanordning som känns pålitlig. Jämfört med den äldre XP50 har denna nya modell blivit än mer vattenskyddad och klarar nu ytterligare en meters djup. Kan fås i gult, blått, rött, grönt och svart.

Knapparna sitter ganska väl placerade och vi gillar att det finns en speciell knapp för att ta snabba bildserier. Ännu bättre hade det varit om man lika enkelt kommit åt övriga inställningar. Man måste in och rota i menyerna så fort man ska ändra på något, vilket man kanske inte alltid har tid med i skidbacken. Det finns programautomatik för den som ändå envisas, 20 motivlägen samt ett automatiskt scenval som funkar ganska bra för den late.

För att vara en av de billigaste kamerorna är XP60 överraskande snabb och det är också imponerande att man kunnat stoppa in riktig bildstabilisering. Det gör det enklare att ta hyggligt skarpa bilder i äventyrliga situationer. Tyvärr är bildkvaliteten i övrigt inte så imponerande, kanske för att man ökat upplösningen. I vidvinkel syns geometriproblem och hörnen är märkbart mörkare än mitten. Makrobilder blir inte riktigt skarpa och i svagt ljus blir det väldigt brusigt. Men färgåtergivningen är åtminstone okej.

Slutsats
Finepix XP60 har absolut sina fördelar, den känns stabil och är bekväm att hålla i. Den är riktigt snabb och den är inte helt fel ute när det gäller bildkvaliteten. Man får åtminstone ofta skarpa bilder med bra färger. Men sen är det slut på det positiva. Framför allt när det gäller att ta bilder i svagt ljus och det är ju där det gäller om man dyker med kameran. Dessutom är det jobbigt att ändra på inställningarna och batteriet är det klenaste i testet. Du behöver lägga lite mer pengar om du ska bli nöjd.

 

Ljud & Bild tycker

Enkelt ta bildserier Billig Klent batteri Inga snabbval Medelmåttig bildkvalitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Det här objektivet ger tvättäkta biofilm

Briljant videokamera för proffs

Den här autofokusen bör konkurrenterna frukta

Det är den här GoPron du ska ha

Instant-bilder på några sekunder

Selfie-kamera för vloggare

Rulla till toppen