annonse
annonse
Test av: 6 fotoskrivare

Bästa skrivaren för semesterbilderna

Papperskopior i valfritt format med utmärkt kvalitet direkt i handen. Fotoskrivarna blir allt billigare, bättre och mer uppkopplade.

annonse

Idag plåtar och visar vi i allt större utsträckning bilder på smartmobiler och surfplattor, eller kanske på en bärbar dator. Men det finns fortfarande tillfällen när man vill ha papperskopior på sina foton. Antingen för att sätta upp dem på kylskåpet, för att göra fina collage eller för att ge bort dem till vänner och släktingar.

Vill man få ut alla sina bilder och sätta in dem i album så är det fortfarande enklare och billigare att skicka in dem till ett fotolabb. Men favoritbilderna kanske man vill ha en extra kopia av, behandla och prova olika effekter på eller få ut i andra storlekar. Här kommer fotoskrivarna till sin rätt. Att själv ha kontroll över utskriften och framför allt att kunna se resultatet omedelbart kan ofta vara mer värdefullt än priset per kopia.

Fotoskrivarna har kommit långt sedan den tiden då de kopplades in till en utvald dator med sladd. Trådlöst nätverk är nu standard vilket gör det enkelt att skriva ut från vilken dator som helst samt att man kan gömma undan skrivaren. De senaste modellerna har dessutom stöd för utskrift från smartmobiler och surfplattor vilket gör att man slipper ta vägen via datorn. Det är bara att ladda ner tillverkarens gratis-app från Google Play eller iTunes App Store.

Dessa testade modeller har även stöd för olika internettjänster. Exempelvis Google Cloud Print som låter dig skriva ut på skrivaren hemma från en dator på annan plats. Eller HP:s lösning kallad ePrint där man kan mejla över dokument till skrivaren. Lite som gamla tiders fax fast mer praktiskt.

 

Fototjänster
Vill man dela med sig av många fler bilder än man vill eller kan skriva ut så är fotolagringstjänsterna på nätet ett bra alternativ. Ladda upp alla semesterbilder och lägg antingen ut dem publikt eller kanske hellre dela dem med vännerna. Länka till dem på Facebook istället för att ladda upp där. Här är några alternativ.

Flickr
Flickr är Yahoos fototjänst som funnits sedan 2007. Det finns många möjligheter att ladda upp bilder förutom från webbläsaren, inklusive en datorklient, e-post och från smartmobil-appar. Bilderna lagras i full upplösning och man har 1 000 GB gratis lagringsutrymme. Vill man ha dubbelt så mycket kostar det 500 dollar per år.

Instagram
Ett populärt ställe att i första hand ladda upp bilder och dela på sociala medier snarare än att behålla sina originalfoton. Bilderna visas nämligen som fyrkantiga ”Polaroid-bilder” där man kan lägga på olika effekter. Bilderna laddas i första hand upp från bärbara Android- eller iOS-enheter men man kan titta på bilderna från webben.

Photobucket
Photobucket är tätt länkat till Twitter för att lagra bilder men används även ofta för länkade bilder på forum. Bilderna kan laddas upp från datorn eller från mobila Android- och iOS-enheter. Det går även att ladda upp video i upp till 500 MB storlek. Man får 2 GB lagringsutrymme gratis och det kan utökas upp till 500 GB för max 400 dollar om året.

Picasa
Picasa är både ett program för Windows och Mac för att organisera och redigera bilder samt en tillhörande lagringstjänst. Eftersom den ägs av Google är den tätt integrerad med den sociala tjänsten Google+. Canons nya skrivare har också stöd för Picasa. Bilder kan både ladda upp från datorn och smartmobilen eller via plugin till iPhoto. Man får gratis ladda upp max 1 GB högupplösta bilder, medan mindre bilder inte har någon gräns. Mer utrymme upp till 16 000 GB kan köpas till och delas med Google Drive och Gmail.

Snapfish
Har man en HP-skrivare kan det vara idé att lägga bilderna på deras fototjänst Snapfish, då man kan skriva ut foton direkt därifrån. Tjänsten är dock väldigt inriktad på att man ska köpa fysiska produkter som muggar och album. Man kan visserligen ladda upp hur många bilder som helst ”gratis” men för att fortsätta vara kund måste man köpa något varje år.

TEST AV: HP Photosmart 5520

Den enklaste skrivaren i HP:s Photo- smart-sortiment är nätt i formatet och lätt att placera. In- och utmatningen är av enklaste slag och armen som fångar upp pappret känns liteLes hele testen her...

TEST AV: Canon Pixma MG6350

Även den mer påkostade modellen från Canon är ganska stor, framför allt på djupet. Men man kan hålla frontluckan stängd så öppnar den sig själv vid behov. Ett rejält fotofackLes hele testen her...

TEST AV: Canon Pixma MG5450

Canons billigare modell är en ganska stor rackare, speciellt på djupet, vilket gör den svår att placera i en hylla. Det separata facket för fotopapper tar ända upp till 13x18-storlekLes hele testen her...

TEST AV: HP Photosmart 7520

Storebror i Photosmart-serien är en rejäl apparat på alla ledder, inte minst på höjden. Det beror bland annat på att den har faxfunktion så det sitter en dokumentmatare ovanpå skannern.Les hele testen her...

TEST AV: Epson Expression Premium XP-605

Epsons billigare modell är väldigt kompakt i formatet vilket gör den lättplacerad. Fotofacket tar upp till 13x18-format och man kan skriva ut på CD. Trådlöst nätverk finns så klart ochLes hele testen her...

TEST AV: Epson Expression Photo XP-750

För att vara en premiummodell är XP-750 ovanligt nätt i formatet och det motoriserade utmatningsfacket gör att man kan hålla luckan stängd när man inte använder den. Förutom ett A4-fackLes hele testen her...

Les också:

Världens minsta proffskamera

Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

Systemkamera för stilmedvetna

Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

Prisvärd kvalitetskamera

Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

Förträfflig Fujifilm-optik

Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

Nikon-tele i en klass för sig

Priset är svårt att svälja men uppvägs av den höga bildkvaliteten.

Användbar makro-tele

Makroobjektiv behöver inte ha begränsningar. Se bara på Fujifilms makro-tele.

Specialobjektiv för porträtt

Om du vill ha ett annat uttryck i porträtten är det här rätt objektiv.

Extrem porträtt-tele

Olympus lilla 45 mm är ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

Superb resezoom till Sony

Om man kan leva utan lite ljusstyrka så är det den här Sony-zoomen man ska ha.

Välj rätt objektiv till kameran

Optiken är viktigare än megapixlarna, här är en kort guide till vanligaste objektiven.

Seriös resekompakt

Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

Maxad videokamera

Panasonic Lumix GH5S är en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

I denne testen hittar du:

HP Photosmart 5520
Många finesser för en billig skrivare men fotokvaliteten är inte tillräckligt bra.
Canon Pixma MG6350
Utmärkt fotokvalitet, många finesser och enkel hantering tack vare den stora pekskärmen.
Canon Pixma MG5450
En uppkopplad skrivare med storebrors fotokvalitet men något sämre hantering från panelen.
HP Photosmart 7520
En praktisk skrivare med massor av funktioner men inte tillräckligt bra som fotoskrivare.
Epson Expression Premium XP-605
Så länge man skriver ut från datorn är det svårt att hitta något att klaga på till detta pris.
Epson Expression Photo XP-750
Smidigt format, enkel hantering och framför allt bäst kvalitet på utskrifterna ger guldmedalj.

På forsidan nu

Sony DSC-RX0

Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

9 Resehögtalare

Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

Olympus PEN E-PL9

Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

Denon AH-D5200

Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

6 trådlösa öronproppar

Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

annonse
annonse
annonse
annonse