Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Akustik: Så får du bättre ljud från rummet

Att köpa nya högtalare är dyrt, och det hjälper inte om rummets akustik är den svaga länken. Här är fem enkla tips.

Av / Uppdaterad: 2024-03-31 - 10:00 // Först publicerad: 29 juli 2023
Akustik: Så får du bättre ljud från rummet

Det är inte bara att köpa den största och finaste anläggningen och sedan förvänta sig att den ska låta optimalt hemma hos dig. Är det något vi har märkt när vi har testat högtalare i alla möjliga storlekar så är det att rummet påverkar ljudet mer än någon annan komponent i signalkedjan. I ett visst rum kan faktiskt en mindre högtalare låta bättre än sina större och dyrare storebröder.

Läs också: Så placerar du högtalarna

 

akustikk
Det är inte alltid de största högtalarna i en serie som låter bäst i just ditt rum. Allt hänger på akustiken. Här är DALI Opticon-familjen. Foto: Dali Speakers

Placera högtalarna rätt

Ett bra sätt att hitta optimala ställen för högtalarna är att använda Cardas beräkningar. Deras Speaker Placement Calculator hittar du här, och du kommer att lägga märke till att den bara utgår från rummets bredd. Inte längd. Det verkar konstigt, men fungerar. Observera att avståndet till högtalaren och bakväggen blir väldigt stort, av praktiska skäl kan det med fördel halveras exakt.

I vårt testrum var också tvungna dra soffan lite längre fram än vad vi brukar, för att få basen att sitta bättre.

Läs också Vi bygger hemmabio! Efter flera veckors ihärdigt planerande, skruvande och spikande är vårt nya testrum äntligen klart. Så här gick det till!

Möbler mot hårda övertoner

Alla högtalare påverkas av rummet, i mer eller mindre utsträckning. Övertonregistret kan låta allt från silkeslent till hårt, beroende av materialen i rummet. Ett minimalistiskt vardagsrum med få möbler låter hårdare än ett som är tätt möblerat eftersom möblerna bryter upp reflektionerna i rummet. Parkett, som nästan alla har i dag, låter dessutom hårdare än heltäckningsmatta.

Rummets storlek avgör basresponsen

Basåtergivningen är mer beroende av rummets storlek. Ju lägre ner högtalarna går i frekvens desto större blir problemen med utfasningar och stående vågor, så att en högtalare som egentligen ska låta stort och tungt plötsligt känns luddig och slapp. Tänk också på att två högtalare som båda når ner till 20 Hz på papperet kan fördela energin på olika sätt. Den ena kanske har mer tryck i 60 Hz-registret än den andra, så de reagerar olika på reflektioner från väggarna. Du märker kanske att den ena kan stå närmare bakväggen än den andra utan att ljudbilden påverkas märkbart negativt.

Enkla tips

Ett som är säkert är att det inte finns två rum som låter likadant, och en högtalare som fungerar perfekt i ett rum fungerar inte lika bra i ett annat. Det kan hända att du behöver ta till ett par enkla knep för att för att få ett optimalt ljud. Utan att bli vild och galen med matematik, basfällor, diffusorer och absorbenter, så finns det ett par enkla tips du kan följa.

speaker-placement-2ch-460x358

1. Jobba med placeringen av högtalarna.

Använd gärna en rumskalkylator för att få en utgångspunkt och flytta sedan högtalarna fram och tillbaka i små steg för att hitta platsen där du får den bästa kompromissen mellan stram bas och en öppen och stor ljudbild. Här hittar du bra tips på högtalarplacering.

møbler akustikk
More is more! Ju fler möbler desto bättre för akustiken. Foto: Bill Batten

2. Du kan aldrig få för mycket möbler!

En stor och bra soffa, och gärna ett par fåtöljer, är perfekt. Hellre tyg än skinn. Har du parkett eller klinkers så kan du överväga att lägga en matta mellan dig och högtalarna. Den absorberar en del av reflektionerna.

Sumopix akustikk bilde
Ljudabsorberande tavla från Sumopix. Foto: Sumopix

3. Absorberande paneler

Det lönar sig att hänga en absorbent på varje sidovägg, lite framför varje högtalare. De fungerar på samma sätt som mattan på golvet framför, nämligen att minska de första reflektionerna. Oroar du dig för att ska bli fult så går det att vara kreativ och till exempel täcka en tavla med scenmolton (tjockt tyg) och kanske till och med rama in den. Sådant tyg finns även i vitt, som går att måla, så här är det bara att använda fantasin.

Du kan också köpa färdiga ljuddämpande tavlor, till exempel hos sumopix.com.

speaker spikes
Foto: Sonus faber

4. Använd spikes!

Högtalarna låter bäst om de står stabilt på golvet. Som regel betyder det att de (eller stativet) står på piggar/spikes. Står högtalarna på en matta så se till att piggarna tränger igenom mattan och når ner till det hårda golvet under. Står de på parkett eller ett underlag som kan skadas av spetsarna så kan du lägga skyddande brickor under. Spikes och brickor ingår ofta när du köper högtalarna.

miniDSP akustikk
miniDSP DDRC-24. Foto: miniDSP

5. Digital rumskorrigering

Basfrekvenser som tar ut varandra på grund av reflektioner kan inte återskapas med någon form av digital rumskorrektion. Men sådan teknik kan ändå strama till ljudbilden en hel del och ge ett bättre stereoperspektiv. Dirac Live är det bästa systemet vi känner till, det finns till exempel i miniDSP DDRC-24 för ungefär 5 000 kroner. Men även i en del förstärkare, till exempel NAD M10 (senaste versionen heter M10 V2) och i hemmabioförstärkare från Pioneer, Onkyo, Denon och Marantz.

Det finns också andra lösningar, till exempel är vi mycket förtjusta i Lyngdorfs RoomPerfect-system, där TDAI-1120 är den billigaste modellen.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen