Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Poetry in motion

BeoVision Avant är den danska firmans vision om hur en 4k tv ska göras. Men det är mycket mer än en 4k tv!

Av / 2014-05-08 - 14:10
Poetry in motion

“Vi tillverkar inte en tv-apparat, vi gör en ljudanläggning med en ovanligt stor display”. Så skojar man internt på B&O om sina tv-apparater, och det ligger något i det. Deras nya Avant, namnet har använts på firmans toppmodeller i snart 20 år, har en 4k skärm, en förbättrad processor och bildbehandling, men det är andra saker som fångar ögat direkt.
Ja, annat än att 55” apparaten är ovanligt snygg. Avstängd ser man bara själva skärmen, inget annat, det är så diskret som det kan vara. Och var är högtalarna, specialiteten hos B&O?

BViAV-14BH-Lo08

Rörelse
Ljud&Bild var med på en förpremiär på den nya tv-apparaten hos B&O i danska Struer. De ansvariga för bild, ljud, mekanik och konstruktion var på plats och berättade villigt om tankarna bakom och svarade på alla frågor vi kunde tänkas ställla.
Avant är som sagt diskret. Men bara när den är avstängd. Den har ett par specialiteter som vi inte sett tidigare. Det första är att Avant kan fås med ett motoriserat stativ som är väsentligt mer intelligent och flexibelt än vi tidigare sett. Apparaten glider vid start läckert, tyst och steglöst, närmast som i en koreografi ut från viloläget intill väggen och till den inställning du valt. Det är rasande snyggt gjort. Du kan gömma tre inställningar och eftersom apparaten tar sig en bit ut från väggen kan den vinklas riktigt mycket. Och Avant ser till att aldrig nudda väggen. Mycket innovativt och läckert.
Det roliga är att golvstativet faktiskt har funnits som prototyp i många år, man har bara väntat på rätt tillfälle, säger man. Det finns också ett väggfäste samt ett bordstativ, båda är också motoriserade och med sublim rörelse.

BViAV-14SK-Lo21

Dolt högtalarsystem
Det andra man ser är att när Avant börjar röra sig ut från start, så glider ett högtalarsystem ned under skärmen och ut till sidorna. B&O förnekar sig alltså inte, det sitter ett ordentligt trekanals högtalarsystem på Avant. Plus en helt dold woofer på baksidan, med en listig snedställd utstrålning bakom baksidans aluminiumpaneler. Det fungerar, ljudet är utmärkt. Totalt sitter där sju högtlarelement, alla med var sin 60W förstärkare.
Inuti sitter också en mycket kompetent surroundprocessor som kan arbeta i 21 kanaler och där du kan ställa i stort sett vad du vill. Det betyder att du kan använda själva Avant-apparaten som hjärtat i ett surroundsystem och behöver bara koppla till högtalare. Du kan koppla till både trådlösa och kablade B&O högtalare. Eftersom alla deras högtalare är aktiva sitter ju slutstegen i högtalarna. Vill du koppla till ett högtalarsystem av annat fabrikat är det numera heller inget problem med B&O, det finns adaptrar till det.

BViAV-14SK-ALo12

B&O tar temperaturen
Det tredje är bilden. B&O Avant har försetts med en 4k panel och man har förfinat den redan ypperliga “motorn” på flera sätt. Bilden är ruskigt bra och ja, naturlig är väl det ord som ligger närmast till hands. Det drar lite åt plasmahållet, om ni förstår vad jag menar. Eller analog istället för digital, alltså lite mer kött och blod och närvaro.
Verkligt intressant är deras Chromatic Room Adaptation, som har två sensorer som analyserar ljuset och färgtemperaturen i rummet och anpassar bildens temperatur och ljus till detta.  Vi fick en mycket avslöjande demonstration av fördelarna med detta inne i firmans videolabb, där man kan simulera en mängd ljus/färgsituationer.

BeoRemote one front and rear

Pekpinne
En tv ska ju ha en fjärr. Samtidigt med Avant lanserar B&O därför sin nya BeoRemote One, en liten aluminiumstav böjd för att passa perfekt i handen och med en smart knapplayout och ett litet OLED teckenfönster. Den lilla fjärren är faktiskt osedvanligt läcker. Den kan styra tv:n och alla tillkopplade apparater och har dessutom tre personinställningar där ett enda tryck utför alla nödvändiga inställningar.

Extra smart tv
B
&O har samma Smart-Tv funktioner som tidigare, dessutom finns en perfekt dold plats avsedd för en Apple Tv (eller motsvarande valfri apparat) som kan integreras helt med Avant. Det finns en mängd ingångar, så det är enkelt att koppla in vad du vill. Till exempel en hårddisk, Chromecast, USB minne och mycket annat. Hos B&O menar man att de flesta Smart-Tv inte är särskilt smarta, Apple Tv är då en mycket smartare lösning som dessutom uppdateras hela tiden. Varför gå över ån efter vatten?
Priset för BeoVision Avant är 65.995 kr.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen