annons
annons

MWC 2016

360 graders video är det nya svarta

Åtminstone om man frågar Samsung, LG och Mark Zuckerberg!

När Samsung lanserade sina nya flaggskeppsmobiler Galaxy S7 och S7 edge på Mobile Congress i Barcelona så var det en helt annan händelse som stal uppmärksamheten.

Inte för att de nya Samsung Galaxy-telefonerna inte verkar lovande – för det gör de – men fram till lanseringen hade Samsung läckt som ett såll och det mesta om nya S7 var redan avslöjat, så rent innehållsmässigt bjöd inte kvällen på några större överraskningar.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Men medan vi allihop satt och tittade på en VR-video om den nya lyxmobilens alla finesser så traskade ingen mindre än Mark Zuckerberg från Facebook upp på scenen. Han postade senare en bild (se nedan) på Facebook som fått belackarna att vakna till liv: har vi blivit passiva zombier allihop, som lever i en elektronisk drömvärld?

Här är bilden som många redan nu tror kommer att bli den mest delade på sociala medier under hela 2016. Foto: Facebook.
Här är bilden som många redan nu tror kommer att bli den mest delade på sociala medier under hela 2016. Foto: Facebook.

Om Facebook och Samsung – och andra tillverkare vi hälsade på under MWC, bland annat LG och HTC – får bestämma så är svaret på ett sätt Ja. Det är åtminstone helt säkert att 2016 kommer att bli ett år när vi bombarderas av virtual reality och 360 graders video från alla håll och kanter.

För vad sade Mark Zuckerberg egentligen när han stod på scenen på Samsungs stora show i Barcelona? Här är en del av det (hela hans presentation finns i videon nedan):

”För tio år sedan var det mesta av det vi delade med varandra på internet text. Sedan blev det bilder. Nu befinner vi oss i en värld där det är video. Men mycket snart kommer vi att leva i en värld där var och en av oss har en möjlighet att dela och uppleva hela händelseförlopp, som om vi vore på plats personligen.”

”När min dotter tar sina första steg som kommer jag att föreviga det med en 360-graders video. På så sätt kommer mina föräldrar och min familj att uppleva ögonblicket som om de var där själva. Tillsammans med oss. VR är nästa sociala plattform!”

Sedan fortsatte han med att prata om Samsungs virtual reality-headset Gear VR, som är utvecklat av det sydkoreanska märket i samarbete med Oculus – vilket som bekant ägs av Facebook. Gear VR följer med gratis om man förbeställer nya Samsung Galaxy S7 (ett erbjudande som gäller även i Sverige) och om man köper glasögonen separat så ska de inte kosta mer än 99 dollar.

Dessutom, tillade Zuckerberg, har Facebook redan i ett bra tag jobbat med att bli den bästa plattformen för 360 graders video – eller bara ”360-video” – som är filmad hela vägen runt om fotografen, vilket innebär att den som tittar på videon med virtual reality-glasögon känner sig som om hon eller han är på plats mitt under filmningen. Redan i dag tittar fler än en miljon användare på 360-videor på Facebook och det finns redan fler än 20 000 sådana på Facebook (på tjänsten Facebook 360), och hundratals nya laddas upp varje dag.

Användarskapat material är det som på allvar gör virtual reality socialt, och där kom Samsungs sista lansering in i bilden. För i samma veva som Galaxy S7-mobilerna presenterades visade Samsung upp en helt ny så kallad 360-kamera, som gör att helt vanliga människor kan filma material som sedan delas via virtual reality – om allting går som Mark Zuckerberg tror.

Gear 360 
Den nya kameran heter Gear 360 och är utrustad med två CMOS 15 Mp fisheye-kameror och en DRIMe5s-bildprocessor. Det gör att man kan filma 360-graders högupplöst videomaterial och kameran kan dessutom ta stillbilder med 30 Mp-upplösning. Genom att bara använda en av kamerorna kan man filma och ta bilder i 180 graders vinkel. Materialet kan man spara på minneskort, Gear 360 stöder microSD upp till 128 GB.

Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk
Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 lagrar videofiler i MP4-format med en upplösning på 3840 x 1920 pixlar med 30 bildrutor i sekunden (men även om den sammanlagda upplösningen är nästan 4K så motsvarar kvaliteten ungefär Full HD på grund av 360-gradersperspektivet) och stöder 802.11 ac/a/b/g/n Wi-Fi (2,4/5 GHz), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 och NFC.

Kameran släpps längre fram i år till ett ännu okänt pris. I Samsungs monter fick vi dock chansen att leka lite med den och vårt första intryck är positivt.

Är det vi, eller liknar inte Gear 360 lite BB-8 från Star Wars? Foto: Peter Gotschalk
Är det vi, eller liknar inte Gear 360 lite BB-8 från Star Wars? Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 är rund som en boll och kan ligga i handen, så den är enkel att använda och streamar direkt till mobilen. Åtminstone till en Samsung Galaxy S7. Här är en kort demonstration av kameran.

360 CAM och 360 VR
Även LG hade med sig en 360-graders kamera till MWC och den lanserades på samma gång som LG:s variant av virtual reality-glasögon, 360 VR.

Kameran har två 13 Mp-vidvinkellinser och 4 GB inbyggt minne och kan även spela in 5.1-surroundljud med hjälp av hela tre mikrofoner.

LG 360 CAM. Foto: Peter Gotschalk
LG 360 CAM. Foto: Peter Gotschalk

LG 360 VR-glasögonen kopplas in med en särskild kabel till den senaste LG-smartmobilen LG G5, som också lanserades på mobilmässan, och eftersom headsetet inte behöver ha en instoppad mobil så väger den bara en tredjedel så mycket som Samsung Gear VR.

Vi känner inte till vare sig lanseringsdatum eller pris för 360 CAM och 360 VR.

Tjänster
Material från Samsung Gear 360 och LG 360 CAM kan laddas upp till Facebook 360Google Street View och YouTube 360. Läs här om hur du gör för att ladda upp 360-video till YouTube.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-