annonse
annonse
annonse

Besök hos Samsung Sound Lab i California

När man ska köpa en soundbar eller högtalare i den billigare änden är förväntningarna på ljudkvalitet sällan särskilt höga. Men varför nöja sig med något mindre när det går att pressa ut mer ur tekniken och få full valuta för pengarna?

Samsung är välkända för sina TV-apparater som säljer så det ryker över hela världen. Men i takt med att skärmarna har blivit tunnare har ljudet blivit sämre. Ett sätt att fixa detta på är att utrusta TV:n med en soundbar som förbättrar ljudet och ger upplevelser som matchar den skarpa och färgstarka bilden. Sådana finns i många prisklasser och kvaliteter och av erfarenhet vet vi att man oftast får precis vad man betalar för. Den uppfattningen ska Samsung försöka ändra på och bevisa att man genom att finjustera och optimera även kan få ljudprodukter i mellanprisklassen att låta fantastiskt. För sådant behöver man ett avancerat ljudlaboratorium där kompetenta personer kan mäta och anpassa produkterna tills de låter optimalt. Ett sådant har Samsung naturligtvis, och det ligger i soliga Kalifornien. Ljud & Bild tog en tripp till USA för att ta en titt och träffa gänget bakom.

(Foto: MH)

 

Samsung Sound Lab

Samsung Sound Lab ligger i staden Valencia ungefär 45 minuter med bil norr om filmstaden Los Angeles. Laboratoriet är inrymt i ett relativt neutralt industriområde och har 23 anställda som jobbar under chefen Allan Devantier. Samtliga har en bakgrund inom highend-ljud, flera av dem är före detta anställda i Harman-koncernen som Samsung köpte i slutet av 2016. Det är med andra ord synnerligen kompetent folk som sitter och nördar sig i labbet. Även om laboratoriet inte verkar särskilt stort så finns det ändå plats för tre lyssningsrum och två ljuddöda rum, Anechoic Chamber. De senare är särskilt viktiga eftersom det är där alla nya produkter testas och avancerade mätningar utförs.

Samsungs specialbyggda rum för TV-mätningar. Det första i sitt slag i hela världen.

 

Ett ljuddött rum är i all sin enkelhet ett fullständigt ljudisolerat rum som är klätt med ljudabsorberande skummaterial. Det innebär att det dels inte kan tränga in något ljud utifrån och dels att ljud som skapas på insidan inte har någon möjlighet att studsa runt eftersom de absorberas så fort de når väggar, golv eller tak. Tack vare detta går det att göra extremt noggranna mätningar helt utan förvrängning. När det inte spelas någon signal eller pratas inuti rummet är den knäpptyst. Det är en mycket speciell känsla och de flesta har svårt att stå ut i ett ljuddött rum längre stunder. Hörseln anpassar sig snabbt till den döda miljön och man hör snart sina egna hjärtslag och andningen. Det är inte särskilt behagligt, men för mätning av ljudutrustningen är det helt eminent.

Så här ser ett ljuddött rum ut.

 

Ett klassiskt ljuddött rum med ljudabsorberande material på alla ytor passar dock illa för att testa några av Samsungs mest sålda produkter – TV-apparater och soundbar-högtalare – eftersom de optimalt ska monteras på en vägg för att prestera sitt bästa. För att lösa detta problem har Samsung fått skapa ett helt unikt rum: Hemi-Anechoic Chamber, med ljudabsorberande material på alla ytor utom en. På så sätt kan TV:n och högtalaren ändå väggmonteras och måla upp en realistisk ljudbild.

Avancerat lyssningsrum

När ingenjörerna har trimmat och finputsat ljudprofilerna är det naturligtvis dags att låta livs levande människor lyssna på produkterna. Eftersom vi inte har något minne när det gäller ljud kan det vara ganska svårt att jämföra nästan identiska produkter – speciellt när det handlar om stora produkter som TV-apparater och soundbar-högtalare. Vi kan inte beskriva exakt hur något låter, bara lägga märke till relativa skillnader. Dessutom påverkas vi av yttre faktorer och har i allmänhet olika preferenser för vad vi uppfattar som bra ljud.

Väggen snurrar så att det är enkelt att testa flera produkter på en gång.

 

Detta har Samsung en intressant och ganska så genial lösning på. I ett specialdesignat rum finns sex stolar. Framför stolarna hänger ett svart skynke. Vi får inte kunna se vilka produkter vi lyssnar på. Bakom skynket sitter en speciell vägg som kan rotera. Detta gör det möjligt att montera upp till tre olika produkter samtidigt: A, B och C. Vi lyssnar på dem en i taget och skriver ner våra kommentarer på en surfplatta. Väggen roterar x antal gånger och spelar sedan en ny produkt. Ordningen är slumpmässig så att vi alltid tvingas förhålla oss till vad vi hör och inte vad vi minns att vi hört. Det är en intressant upplevelse. Eftersom vi alla uppfattar ljud olika läggs alla resultat ihop och presenteras som ett genomsnitt. Allmänt samförstånd råder.

Efter varje lyssningstest antecknas intrycken på en surfplatta.

 

Samsung HW-N710

Vårt besök avslutades med en nyhet. Senaste tillskottet till sortimentet från Samsung Sound Lab är soundbar-högtalaren HW-N710. En unik egenskap är att den inte har någon tillhörande subwoofer som tar hand om de lägsta tonerna. I stället kommer de också från de inbyggda högtalarna, tack vare specialanpassad ljudkorrigering som minimerar förvrängning. Vi fick naturligtvis en möjlighet att lyssna på den nya modellen och kunde mycket riktigt konstatera att det fanns gott om bas i den nya soundbaren. HW-N710 kommer till butikerna i slutet av juni.

<
>
(Foto: Tillverkare)

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.