Recension: The Man from U.N.C.L.E.

Blu-ray-recension

Uppdraget att återuppliva TV-nostalgi från 60-talet hamnade till sist hos den brittiske regissören Guy Ritchie. Ett spännande och tillsynes riktigt val, men The Man from U.N.C.L.E. har tyvärr blivit en film där handlingen hamnar i skuggan av modet och 60-talskänslan.

De flesta svenska är förmodligen inte så bekanta med den amerikanska agentserien ”Mannen från U.N.C.L.E.”. Den gick på TV-kanalen NBC mellan 1964 och 1968 och skapades bland annat av James Bond-författaren Ian Fleming. Handlingen utspelades mitt under kalla kriget, där en amerikansk och en rysk agent börjar samarbeta för att bekämpa skurkar i allmänhet och ett större brottssyndikat i synnerhet. Konceptet blev mycket populärt och resulterade i flera filmer och spinoff-serier. Enligt ryktena har flera filmskapare arbetat i åratal med att göra en film som bygger på den gamla succén. Till slut lyckades Warner förverkliga planerna och valet av regissör föll till sist på Guy Ritchie, en man som är känd för att ta genren på allvar.

Fascistisk brottsorganisation
I The Man from U.N.C.L.E. möter vi den synnerligen självsäkre amerikanen Napoleon Solo (Henry Cavill) som motvilligt arbetar som CIA-agent för att undvika ett längre fängelsestraff efter ett förflutet som konsttjuv. På ett uppdrag på andra sidan muren i Östberlin stöter Solo på tufft motstånd från den ryska agenten Illya Kuryakin (Armie Hammer). Så småningom tvingar deras respektive chefer dem att samarbeta för att stoppa en fascistisk brottsorganisation som med de värsta avsikterna håller på att köpa kärnvapen. Med i spionteamet kommer också den tyska mekanikern Gaby (Alicia Vikander), som Solo räddade genom järnridån för att spåra hennes far som är en av Tysklands ledande experter på atomteknik.

D3S_4854.dng

Spionfilmer kommer alltid att vara populära i filmbranschen och 2015 var ett händelserikt år för genren tack vare storfilmer som Mission Impossible: Rogue Nation och den senaste Bond-filmen, Spectre. Till skillnad från dessa är handlingen i U.N.C.L.E. förlagd till 60-talet när det råder iskyla mellan supermakterna USA och Sovjetunionen. Det kräver att filmen lyckas förmedla tidsandan och det har varit viktigt att hitta en regissör som klarar av att visualisera projektet på ett underhållande sätt. Både Quentin Tarantino och Steven Soderbergh har diskuterats som möjliga kandidater men till sist fick Guy Ritchie jobbet. Det är ett förståeligt val med tanke på hans förmåga att kombinera action och humor med en kuslig fallenhet för att skapa en unik estetik i sina filmprojekt. Å andra sidan kan man väl säga att det egentligen inte har kommit några bra filmer från honom sedan Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) och Snatch (2000).

The Man From U.N.C.L.E._15

Sextiotalsanda
The Man from U.N.C.L.E. är en beundransvärd produktion som är stiligt genomförd med sextiotalskänsla och musik som skapar feststämning. Här är det inte mycket som överlåtits åt slumpen och vi beundrar det fantastiska arbetet med kostymer och scenografi. Rollbesättningen är också bra även om både Henry Cavill och Armie Hammer saknar det där lilla extra. Bästa rollen görs av Alicia Vikander (Ex Machina, 2015) som fungerar utmärkt som mystisk och vacker sidekick. Dessutom är det faktiskt befriande att se Hugh Grant spela en något annorlunda roll än vi är vana vid.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

The Man From U.N.C.L.E._13

Pastischen är alltså perfekt och alla förutsättningar för en lyckad film finns på plats. Tyvärr är inte resultatet lika lyckat och filmen slutar som en ganska så stor besvikelse. Det största problemet är att innehållet har fått ge vika för formen. Ganska så otroligt att man inte har tagit vara på möjligheten att göra en lysande film med de här förutsättningarna. Det finns ofattbart lite handling och historien är helt enkelt lövtunn. Dessutom är det en förvånansvärd brist på bra dialog och roliga scener. Det är för mycket poserande och för många statiska sekvenser som bara tilltalar ögat. Hela filmen känns som en modevisning och en utställning i konsten att göra scener som känns som oerhört påkostade reklamfilmer. Naturligtvis byggs det upp för fler filmer i serien, men då får vi allt hoppas att man kan behålla stilen men jobba hårdare med manus och handling. Filmen är trots allt värd en titt för sitt påkostade formspråk, men det är nog många som kommer att glömma den snabbt efteråt. Tre stjärnor.

<
>
(Foto: Tillverkare)

En storfilm som den här kan sälja bra på Blu-ray och lyckligtvis är utgåvan mycket bra. Man får en bra inblick i produktionen genom flera intervjuer och bakomfilmer, även om de gärna hade fått vara lite grundligare. Den tekniska produktionen är däremot strålande. Bildåtergivningen av filmen, som är digitalt filmad, är tjusig och ljudspåret (i Dolby Atmos) sitter som gjutet.

Betyg

  • Release: 18 januari 2016
  • Regi: Guy Ritchie
  • Med: Henry Cavill, Armie Hammer, Hugh Grant, Jared Harris, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:56

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.