annonse
annonse
annonse

After Earth

Blu-ray-recension

Nästan hela familjen Smith ligger bakom produktionen av en av årets mest omtalade filmer om en far och en son som av misstag hamnar på Jorden tusen år efter dess undergång och måste försöka överleva bland farliga fiender. Resultatet är uppseendeväckande svagt och ger begreppet självinsikt en helt ny dimension.

Sommarens stora ”blockbuster” berättar historien om den överlevande mänskligheten som koloniserat en ny planet, Nova Prime, tusen år efter Jorden förstörts av en rad naturkatastrofer och krig. Vi möter en legendarisk general vid namn Cypher Raige (Will Smith) som ska dra sig tillbaka och umgås med sin familj efter många års trogen tjänst. På ett sista rutinuppdrag har han med sig sin son Kitai (Jaden Smith) när rymdskeppet kraschar i en storm av asteroider och de tvingas nödlanda på Jorden. Cypher ligger dödligt sårad i vrakresterna och Kitai tvingas ge sig iväg ensam för att lokalisera en nödsändare 10 mil bort. På vägen måste han undvika Ursaen-monstren som kan lukta sig till rädsla – och får äntligen chansen att bli lika stor hjälte som sin far.

Will Smith har haft en fantastisk karriär och stor kommersiell framgång som skådespelare ända sedan genombrottet i TV-serien ”Fresh Prince i Bel-Air” på 90-talet. Han har också satsat stora summor av sina intjänade pengar på att producera filmer. After Earth är inte bara producerad av Will Smith, även hans fru Jada Pinkett Smith och svågern Caleeb Pinkett är medproducenter. Som regissör har familjen Smith anlitat stjärnregissören M. Night Shyamalan, som slog igenom med Sjätte sinnet 1999 och följde upp med flera klart godkända filmer som Unbreakable och Signs – men som på senare år har gjort dåliga filmer som The Happening och The Last Airbender.

Shyamalans dalande rykte förbättras inte direkt av att han regisserat och skrivit manus till After Earth, men det är knappast hans fel att slutresultatet blivit så svagt. Historien är nämligen författad av Will Smith och även om Shyamalan har regisserat det visuella och det filmtekniska så är det faktiskt Smith som har regisserat berättandet och instruerat skådespelarna, vilka främst är han själv och hans son. Ur den synvinkeln kan man definitivt säga att After Earth är en ren produkt av ingen annan än Will Smith och stora delar av hans närmaste familj.

Som färdig film betraktad är resultatet inte särskilt lyckat, och det är förvånansvärt med tanke på hur många kvalitetsfilmer Will Smith har varit inblandad i. After Earth ska handla om förhållandet mellan far och son, men ramberättelsen är en film som osar av pretentiöst storhetsvansinne och banal symbolik. Den dryper av pinsamma scener och svulstig dialog som ofta är ofrivillig komisk och plågsam att genomlida. Regissörskombinationen Shyamalan/Smith är katastrofal och det är sällan man ser skådespelare göra ett så platt jobb.

Jaden Smith är extra usel och borde inte ha fått rollen av sin far. Det verkar nästan som om hela projektet har varit Will Smiths chans att förverkliga drömmen om storhet och mänskligt lidande där han involverat varenda familjemedlem utan att tänka på den färdiga produkten. Vansinniga 130 miljoner dollar kunde ha lagts på mycket annat trevligt för familjen eller något annat filmprojekt – även om After Earth innehåller vissa sevärda scener. Men det håller inte i längden. Två stjärnor.

Föga överraskande är detta en mycket imponerande BD-utgåva rent tekniskt. After Earth är den första filmen som spelats in med Sonys digitala kamera F-65, och med en bild som fått 4K-mastring är bildkvaliteten helt makalös. Det går inte heller att klaga på det otroliga ljudspåret i DTS-HD Master Audio 5.1. Om man bara vill testa hemmabion eller imponera på grannarna är detta rätt film! BD-skivan har sex, sju bakomfilmer som är relativt intressanta men de tillför inte filmen något nämnvärt.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

knapp

Betyg

  • Release: 30 oktober 2013
  • Regi: M. Night Shyamalan
  • Med: Will Smith, Jaden Smith, Zoe Kravitz, Kristofer Hivju, Isabelle Fuhrmanm Sophie Okonedo
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: USA År: 2013 Längd: 1:40

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.