Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung 65JS9005

Bumerang-effekten

Samsungs satsning på konkava skärmar förra året fick oss mest att rycka på axlarna. 2015-modellen markerar en riktig comeback från det koreanska TV-märket!

Av / 2015-05-20 - 07:00
Samsung 65JS9005
Audun Hage

Samsung sparade minsann inte på krutet när de presenterade årets TV-sortiment på CES-mässan i januari. Rich colors – better than OLED! hävdade USA-chefen Joe Stinziano med ett riktigt brett dollargrin i hela ansiktet. Det var ett uttalande som fick erfarna TV-journalister att himla lite med ögonen och se skeptiska ut. Första generationen ”Curved”-modeller från Samsung höll inte allt den lovade. Men flera av besökarna – inklusive undertecknad – fattade ändå intresse när de fick se de nya Samsung-modellerna i aktion på mässgolvet. Nya 9000-serien hade en superstark kontrast och imponerande färgåtergivning.

Uttalandet ”bättre än OLED” gällde årets nya toppmodeller i S-serien, eller S’UHD som Samsung har valt att kalla dem. De här skärmarna är fullproppade med teknik från översta hyllan. Bildpanelen har avancerad Quantum Dot-teknik för att klämma ut ännu mer ljusstyrka och kontrast. Detta är modeller där Samsung har satsat alla sina resurser och lagt ner all sin kunskap om TV-teknik, design och användarvänlighet. Det måste de göra också om de ska hålla konkurrenter som LG på tryggt avstånd.

65JS9005
65JS9005 är den billigaste varianten av årets två toppserier, fast inte speciellt billig ändå. 65-tummaren har ett läckert utförande i borstad metall, med en centralt monterad, Y-formad sockel. Både sockeln och skärmen är konkav: Samsung är fast beslutna att fortsätta med sitt designspråk och har lanserat ännu fler böjda skärmar i år. Och ur design-synvinkel ser det riktigt läckert ut. Skärmen kan för övrigt väggmonteras också om man vill det.

Precis som tidigare toppmodeller har 65JS9005 en speciell ”One Connection”-enhet. Det är en separat kopplingsbox dit alla videokällor som TV-mottagare, Blu-ray-spelare och spelkonsoler kopplas. Signalen (och ström) går sedan genom en enda kabel upp till skärmen. Samsung-skärmen kan dessutom fjärrstyra de olika apparaterna. På så sätt kan man dölja kablar och elektronik i ett skåp och göra TV-fasaden prydligare.

One Connection-boxen innehåller också skärmens smart-processor. I JS9005-seriens fall handlar det om en ny åttakärnig (octacore) processor som ser till att alla smart-finesser och menysystemet kör så smidigt som möjligt. Med en fristående box som den här är det också lättare att uppgradera skärmen längre fram.

2015 markerar övergången till ett nytt grafiskt gränssnitt för Samsung: Tizen. Det är ett Linux-baserat operativsystem som är utvecklat i samarbete med Intel och en rad andra tillverkare. Det nya operativsystemet, som känns igen på sina runda ikoner, kommer att återfinnas i både TV-aparater, smartmobiler och surfplattor den närmaste tiden.

SUHD TV_PRO_9000_01 (5)

Användning och finesser
Först en liten ”varning”: exemplaret vi fick för test var en tidig produktionsmodell som ännu inte hade alla smartfunktioner på plats. Det innebar bland annat att firmware för de nordiska länderna inte var färdig ännu. Men våra första intryck var mycket positiva.

Samsung 65JS9005 är den snabbaste smart-TV:n vi har testat! För det första har den en ”Instant On”-funktion som gör att TV:n sätts på omedelbart när vi trycker på fjärrkontrollen. Sedan blir det snabbt uppenbart när man navigerar och väljer i menyerna att kombinationen av octacore-processor och nytt operativsystem har gjort underverk för hastigheten. Essentiella appar som YouTube laddas blixtsnabbt. TV:n stöder dessutom så kallad multitasking vilket innebär att du kan pausa videon, hoppa in och ur apparna och sedan fortsätta titta där du slutade.

Utöver en rejäl processor och stora minnesresurser har Samsung designat en ny fjärrkontroll. Den har fått inbyggd pekfunktion, vilket gör det enklare att navigera i menyerna. Sammantaget anser vi att användarvänligheten har fått ett markant lyft i år.

JS9000(XC)_014_Detail5_Silver

Bildkvalitet
Bilden har alltid varit – och är fortfarande – en TV:s viktigaste egenskap. Och här måste Samsung leverera om den överhuvudtaget ska motivera sitt höga pris. Utvecklingen den senaste tiden, inklusive lanseringen av skärmar med OLED-teknik, har gjort TV-djungeln en allt hårdare plats att leva på.

S’UHD-modellerna från Samsung använder en traditionell LCD-LED-panel, om än en ”turboladdad” sådan. Närmare bestämt Quantum Dots. Det handlar om ett nytt lager mellan ljuskällan och LCD-panelen som består av pyttesmå nano-partiklar. Partiklarna konverterar det blå ljuset från LED-bakbelysningen till rena primärfärger (röd, grön och blå) och ökar det totala färgspektrat. I kombination med en ny och mer effektiv ljusteknik gör ”kvantpickarna” att skärmen kan visa en betydligt mer färgsprakande och kontrastrik bild än tidigare.

Det finns ett par nackdelar med den här tekniken. Dagens videostandard (Rec 709) är anpassad efter färgerna som en konventionell TV kan visa. Det krävs en ny bildstandard med HDR (High Dynamic Range) för att utnyttja de extra detaljerna, och sådant material finns knappt ännu. Till dess måste Samsung använda sig av ”kreativ bildbehandling” och lägga till de extra färgnyanserna. Att lägga till färger som egentligen inte ska finnas strider en smula mot principerna för korrekt, naturtrogen bildåtergivning.

Däremot är det ingen tvekan om att Samsung-skärmen ser mycket imponerande ut ”in real life”. De extra färgnyanserna ger en bild som verkligen sprudlar av liv och realism. Det är mycket mer intensitet i färgerna än förut: särskilt rödfärgen återges mer intensivt och har fler nyanser än vi är vana vid att se. Såväl gröna som blå färgnyanser är mer verklighetstrogna. Sådana starka färger brukar i vanliga fall resultera i en alltför överdriven bild, men så länge vi väljer det mer måttfulla ”Film”-läget känns bilden ytterst naturlig.

JS9000_Side4

Samsung-skärmen har rent allmänt en utmärkt bildbehandling. Skärpan från både äkta 4K-material och uppskalat Blu-ray-testmaterial fungerade riktigt bra. Skärpan bevaras fint även under rörelser.

65JS9005 har konventionell LED-kantbelysning (toppmodellen JS9505 har direkt LED-bakbelysning). Sådana skärmar förknippar vi ofta med begränsad svärta och ojämn ljusfördelning, men Samsung-skärmen är ingen besvikelse. Tvärtom har den en mycket jämn ljusfördelning, utan plågsamt många ljusa fläckar. Svärtan är inte på OLED-nivå men ändå mycket bra för att vara en kant-LED-skärm.

Summan av allt detta är en oerhört övertygande bildkvalitet. Samsung-skärmens fina skärpa, kontrast och extra färgnyanser bidrar till en väldigt realistisk och ”närvarande” bildkvalitet. Till och med en inbiten LCD-skeptiker som undertecknad blev imponerad.

JS9000_3

Ljudkvalitet
Samsung-skärmen är utrustad med relativt bra högtalare också. Den blåser inte omkull oss på något sätt när det gäller bas eller ljudtryck, men den allmänna ljudkvaliteten är utmärkt. Ingen match för en separat ljudanläggning eller ljudlimpa med subbas, naturligtvis, men röster återges ovanligt bra, samtidigt som musikvideor från YouTube måste sägas fungera fint.

9000_Lifestyle (9)

Slutsats
Samsung har varit tvungna att ta fram de stora kanonerna i år. I väntan på äkta OLED är 65JS9005 med S’UHD den bästa TV:n vi har sett från den koreanska elektronikjätten hittills. Den är ingen billig TV, men i gengäld måste bildpanel och bildbehandling vara av högsta klass för att klämma ut högre prestanda ur den åldrande LCD-tekniken. Det tycker vi att Samsung har klarat med glans, och 65JS9005 är alltså värd en rekommendation. Samsung kan om de vill!

Ljud & Bild tycker

Fenomenal färgåtergivning och dunderstark kontrast gör Samsung-skärmen till en engagerande TV att titta på i snudd på alla sammanhang. Användarvänligheten är bra, med blixtsnabb skötsel och en uppsjö av finesser. Högt pris för en (trots allt) traditionell LCD-TV, men smakar det så kostar det.

Kommentarer är stängda.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen