Stax SR-L700

Juli 2017Stax SR-L700

Högtalare för öronen

Du har inte hört hörlurar förrän du hört Stax.

Plus
Sublim ljudkvalitet befriad från förvrängning, färgning och tröghet. Skalar bort allt onödigt och blottlägger musikens själ bättre än de flesta.
Minus
Trist plastkvalitet. Högt pris med Stax hörlursförstärkare.

Hörlurar säljer som glass i solsken nu för tiden. Trådlösa hörlurar, träningsproppar, brusreducerande och jag vet inte vad. Många av dem är riktigt bra, det vet vi. För ingen testar lika många som vi gör. Men inga hörlurar har samma magiska ljud som ett par elektrostatiska kan ha.

Elektro-vadå? De flesta hörlurar har ett element på insidan av öronkåporna, som liknar en platt version av elementen som sitter i högtalare. Några av dem är bra, andra är dåliga, men principen är densamma: strömmen skapar magnetism som får spolar på membranen att svänga och åstadkomma ljud.

I en elektrostatisk hörlur är det lite mer komplicerat.

Fråga bara Stax. Inte skivbolaget, utan det för de allra flesta okända japanska företaget som inte ägnar sig åt annat än elektrostatiska element.

De – och många med dem – anser att det är bara så man kan få det bästa ljudet i hörlurarna. Kosta vad det kosta vill, för sådana hörlurar blir dyrare än vanliga hörlurar. Bland annat för att de måste ha en egen förstärkare, annars blir det inget ljud. De kan alltså inte pluggas rakt in i hörlursuttaget på förstärkaren.

Skälet till detta är att det elektrostatiska elementet kräver mycket mer ström än vanliga element. De är helt enkelt så ineffektiva att vanliga förstärkare inte orkar driva elektrostathörlurar.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Elementet

Precis som i elektrostatiska högtalare från märken som Quad och Martin Logan använder Stax hörlurar element med fjäderlätt folie som membranmaterial. De är tunnare än papper och så lätta att de egentligen inte passar för ändamålet.

Fast med lite smart ingenjörskonst skapar de magin som kännetecknar elektrostatiska element.

Den tunna folien sträcks tills den sitter stramt i en ram. Elektroder på fram- och baksidan matas med spänning som flyttar den fram och tillbaka i takt med signalen. Den låga massan har ingen egenresonans, extremt låg förvrängning och rör sig mycket snabbare än ett traditionellt membran.

Det ger en befriande oansträngd återgivning av musiken, där till exempel röster låter nästan skrämmande realistiska.

Stax SR-L700, som vi testar här, kostar inte mer än exempelvis Sennheiser HD800, men eftersom konstruktionen är mer komplicerad behöver den en egen förstärkare. Det går inte att plugga in hörluren i ett hörlursuttag.

Lägg till en egen förstärkare som Stax SRM-006 TS så fördubblas priset. Det gör att Stax-lurarna hamnar utom räckhåll för de flesta.

Konstruktion

Hörlurarna kan alltså inte användas med mobilen, tas med utomhus eller kopplas in till något annat än Stax egna förstärkare. De är avsedda för hemmabruk – eller i studio – för dem som behöver eller vill ha den mest neutrala och ofärgade ljudåtergivningen.

De öppna öronkåporna i SR-L700 täcker hela örat och membranet är placerat så att det ska komma så nära örat som möjligt. Öronhögtalare, kallar Stax dem för och de är så stora att det egentligen är en passande beteckning.

Lyckligtvis är de relativt lätta och dessutom smidiga. Den stora öppningen och de skinnklädda kuddarna gör dem mycket bekväma. Huvudbygeln är enkel justera och eftersom kåporna är öppna är trötta öron ett mindre problem.

Tyvärr är inte byggkvaliteten riktigt i samma klass som priset. Ett par Sennheiser HD800 är byggda som en Mercedes S-klass, medan SR-L700 mer känns som något som sattes ihop hastigt under DDR-regimen. Plastighet, fogar, sömmar och monteringskvalitet gör att hörlurarna verkar hemmagjorda.

Men inte ta det för allvarligt, för herregud ett sådant ljud!

Ljudkvalitet

Ljudet av elektrostater är inget nytt för mig, men jag var inte beredd på hur de öppnade upp och släppte lös tonerna. Trots att man har lurar på huvudet så får man en känsla av att ljudet kommer från ett stort rum. Det finns inget instängt eller tillbakadraget med ljudet från Staxarna.

De har inte heller – vilket många tror – ont om bas och ett tunt ljud. Tvärtom, är jag frestad att säga. För även om de inte har världens djupaste djup bas så flyttar de stora membranen seriösa mängder luft. Det märks inte bara på basen.

I inledningen av Bonnie ”Prince” Billys och Nathan Salsburgs ”Bear Grass Song” är de akustiska gitarrerna helt befriade från dynamisk förvrängning och klangen är skrämmande realistisk. Strängarnas toner är varma och fylliga, fyllda till brädden av klangfärger. Sedan kommer rösten. Gåshud!

Du kan höra atmosfären på inspelningen och får en känsla av dofterna, temperaturen och klangen från rummet där inspelningen gjordes. Mer än med någon konventionell hörlur i samma prisklass. Ingenting maskeras. Vilket man hör på inspelningar som ”I Feel It Coming” med The Weeknd och Daft Punk. Där kvaliteten på inspelningen maskeras av kompression och processning som ger hårda sibilanter. Konstigt nog samma sak händer med Diana Kralls senaste album, där sången har sch-ljud där det ska vara ett klockrent s-ljud

Men instrumenten låter fantastiskt, med ett enormt djup och varje enskilt instruments klang står i mycket tydligare kontrast till varandra.

Basen är oerhört nyanserad, vilket man märker tydligt på kontrabasen, och dynamiken i den stora flygeln är oklanderlig. Man hör så mycket mer, särskilt av små nyanser. Sådana som man måste anstränga sig för att höra i andra hörlurar. Inklusive Sennheiser HD800. Mezzosopranen Cecilia Bartolis vokal i ”Arai La Forza dell amore” står i klockren kontrast till stråkarna.

Hörlurarna spelar gärna högt om du vill det. Men förr eller senare slår dynamiken i taket. Det märker man bland annat på att basen börjar fladdra lite och på att diskanten börjar hårdna. Undviker du öronbedövande ljudtryck blir du belönad med något av det minst förvrängda och ansträngda som du kan höra från hörlurar.

Ensam i sitt slag

Den fantastiska Stax-hörlurarna låter helt enkelt snyggare än de mesta i sin prisklass. Tyvärr blir priset betydligt mycket högre med en Stax-förstärkare, som du måste ha för att få ljud, men till och med då finns det inte mycket som låter lika sublimt som det här. Det är lite synd att så mycket pengar inte köper dig ett bättre utförande, och öppna hörlurar passar inte alla. Bortsett från detta får du leta länge om du ska hitta ett bättre ljud än det här.

Du kan höra atmosfären på inspelningen och får en känsla av dofterna, temperaturen och klangen från rummet där inspelningen gjordes.

 

<
>
Det stora elektrostat-elementet flyttar mycket luft – det märks på basåtergivningen.
Hörlurar säljer som glass i solsken nu för tiden. Trådlösa hörlurar, träningsproppar, brusreducerande och jag vet inte vad. Många av dem är riktigt bra, det vet vi. För ingen testar lika många som vi gör. Men inga hörlurar har samma magiska ljud som ett par elektrostatiska kan ha. Elektro-vadå? De flesta hörlurar har ett element på insidan av öronkåporna, som liknar en platt version av elementen som sitter i högtalare. Några av dem är bra, andra är dåliga, men principen är densamma: strömmen skapar magnetism som får spolar på membranen att svänga och åstadkomma ljud. I en elektrostatisk hörlur är det lite mer komplicerat. Fråga bara Stax. Inte skivbolaget, utan det för de allra flesta okända japanska företaget som inte ägnar sig åt annat än elektrostatiska element. De – och många med dem – anser att det är bara så man kan få det bästa ljudet i hörlurarna. Kosta vad det kosta vill, för sådana hörlurar blir dyrare än vanliga hörlurar. Bland annat för att de måste ha en egen förstärkare, annars blir det inget ljud. De kan alltså inte pluggas rakt in i hörlursuttaget på förstärkaren. Skälet till detta är att det elektrostatiska elementet kräver mycket mer ström än vanliga element. De är helt enkelt så ineffektiva att vanliga förstärkare inte orkar driva elektrostathörlurar.

Elementet

Precis som i elektrostatiska högtalare från märken som Quad och Martin Logan använder Stax hörlurar element med fjäderlätt folie som membranmaterial. De är tunnare än papper och så lätta att de egentligen inte passar för ändamålet. Fast med lite smart ingenjörskonst skapar de magin som kännetecknar elektrostatiska element. Den tunna folien sträcks tills den sitter stramt i en ram. Elektroder på fram- och baksidan matas med spänning som flyttar den fram och tillbaka i takt med signalen. Den låga massan har ingen egenresonans, extremt låg förvrängning och rör sig mycket snabbare än ett traditionellt membran. Det ger en befriande oansträngd återgivning av musiken, där till exempel röster låter nästan skrämmande realistiska. Stax SR-L700, som vi testar här, kostar inte mer än exempelvis Sennheiser HD800, men eftersom konstruktionen är mer komplicerad behöver den en egen förstärkare. Det går inte att plugga in hörluren i ett hörlursuttag. Lägg till en egen förstärkare som Stax SRM-006 TS så fördubblas priset. Det gör att Stax-lurarna hamnar utom räckhåll för de flesta.

Konstruktion

Hörlurarna kan alltså inte användas med mobilen, tas med utomhus eller kopplas in till något annat än Stax egna förstärkare. De är avsedda för hemmabruk – eller i studio – för dem som behöver eller vill ha den mest neutrala och ofärgade ljudåtergivningen. De öppna öronkåporna i SR-L700 täcker hela örat och membranet är placerat så att det ska komma så nära örat som möjligt. Öronhögtalare, kallar Stax dem för och de är så stora att det egentligen är en passande beteckning. Lyckligtvis är de relativt lätta och dessutom smidiga. Den stora öppningen och de skinnklädda kuddarna gör dem mycket bekväma. Huvudbygeln är enkel justera och eftersom kåporna är öppna är trötta öron ett mindre problem. Tyvärr är inte byggkvaliteten riktigt i samma klass som priset. Ett par Sennheiser HD800 är byggda som en Mercedes S-klass, medan SR-L700 mer känns som något som sattes ihop hastigt under DDR-regimen. Plastighet, fogar, sömmar och monteringskvalitet gör att hörlurarna verkar hemmagjorda. Men inte ta det för allvarligt, för herregud ett sådant ljud!

Ljudkvalitet

Ljudet av elektrostater är inget nytt för mig, men jag var inte beredd på hur de öppnade upp och släppte lös tonerna. Trots att man har lurar på huvudet så får man en känsla av att ljudet kommer från ett stort rum. Det finns inget instängt eller tillbakadraget med ljudet från Staxarna. De har inte heller – vilket många tror – ont om bas och ett tunt ljud. Tvärtom, är jag frestad att säga. För även om de inte har världens djupaste djup bas så flyttar de stora membranen seriösa mängder luft. Det märks inte bara på basen. I inledningen av Bonnie ”Prince” Billys och Nathan Salsburgs ”Bear Grass Song” är de akustiska gitarrerna helt befriade från dynamisk förvrängning och klangen är skrämmande realistisk. Strängarnas toner är varma och fylliga, fyllda till brädden av klangfärger. Sedan kommer rösten. Gåshud! Du kan höra atmosfären på inspelningen och får en känsla av dofterna, temperaturen och klangen från rummet där inspelningen gjordes. Mer än med någon konventionell hörlur i samma prisklass. Ingenting maskeras. Vilket man hör på inspelningar som ”I Feel It Coming” med The Weeknd och Daft Punk. Där kvaliteten på inspelningen maskeras av kompression och processning som ger hårda sibilanter. Konstigt nog samma sak händer med Diana Kralls senaste album, där sången har sch-ljud där det ska vara ett klockrent s-ljud Men instrumenten låter fantastiskt, med ett enormt djup och varje enskilt instruments klang står i mycket tydligare kontrast till varandra. Basen är oerhört nyanserad, vilket man märker tydligt på kontrabasen, och dynamiken i den stora flygeln är oklanderlig. Man hör så mycket mer, särskilt av små nyanser. Sådana som man måste anstränga sig för att höra i andra hörlurar. Inklusive Sennheiser HD800. Mezzosopranen Cecilia Bartolis vokal i ”Arai La Forza dell amore” står i klockren kontrast till stråkarna. Hörlurarna spelar gärna högt om du vill det. Men förr eller senare slår dynamiken i taket. Det märker man bland annat på att basen börjar fladdra lite och på att diskanten börjar hårdna. Undviker du öronbedövande ljudtryck blir du belönad med något av det minst förvrängda och ansträngda som du kan höra från hörlurar.

Ensam i sitt slag

Den fantastiska Stax-hörlurarna låter helt enkelt snyggare än de mesta i sin prisklass. Tyvärr blir priset betydligt mycket högre med en Stax-förstärkare, som du måste ha för att få ljud, men till och med då finns det inte mycket som låter lika sublimt som det här. Det är lite synd att så mycket pengar inte köper dig ett bättre utförande, och öppna hörlurar passar inte alla. Bortsett från detta får du leta länge om du ska hitta ett bättre ljud än det här.
Du kan höra atmosfären på inspelningen och får en känsla av dofterna, temperaturen och klangen från rummet där inspelningen gjordes.  
[gallery ids="67433,67434,67435"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Stax SR-L700
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Stax SR-L700
Typ: Öppen over-ear-hörlur
Element: Elektrostatiskt
Impedans: 145 ohm
Ljudtryck: 101 dB
Kabel: Fastmonterad med sex ledare, 2,5 m
Vikt: 496 g

Pris: 12800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.