TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Rega Brio-R

Smått är gott

Den är kanske liten, men det hörs inte. Brio-R låter som en fullblodsförstärkare.

forfatter
Publicerad 2011-11-23 - 13:56
L&B tycker
Fyllig ljudbild. Öppen och transparent. Skivspelaringång.
Driver inte enormt tungdrivna högtalare. Saknar hörlursuttag.
Specifikationer
 • 2 x 50 watt
 • Fem ingångar
 • Skivspelaringång för MM-pickup
 • Fjärrkontroll

Små förstärkare är praktiska eftersom de får plats överallt. Oavsett om de ska leva sitt liv på ett skrivbord eller i en IKEA-hylla. Nackdelen är att de har låg effekt och små strömförsörjningar. Ljudkvaliteten blir därefter, och urvalet av högtalare som passar är begränsat.

Å andra sidan är det många förstärkare med klassiska, 43 centimeter breda kabinett som har mycket luft under huven och inte rymmer särskilt mycket elektronik. Elektroniken hade kunnat få plats i en mindre låda men man väljer standardstorleken för att CD-spelare och radiodelar ska kunna staplas ovanpå förstärkaren.

Britterna har varit några av de främsta anhängarna av kompakt hifi. Linn (ja, de är skotska), Cyrus, Quad och Meridian är några av alla de som i åratal har lyckats krympa storleken utan att kompromissa med ljudkvaliteten. Nu gör Rega det också med sin Brio-R, som är en liten integrerad förstärkare som lämnar 50 watt. Och som givetvis har skivspelaringång.

Brio-R är byggd runt en stor ringkärnetransformator som förser kraftfulla utgångstransistorer med ström, vilket räcker till 2 x 50 watt i 8 ohm och 73 watt i 4 ohm. Med andra ord vad man kan förvänta sig av en förstärkare av full storlek i den här prisklassen. Fjärrkontrollen som ingår styr signalkälla, mute och volym, och kretsarna som styr fjärrkontrollen sitter på ett separat kretskort med egen strömförsörjning inuti förstärkaren. Så att de inte påverkar ljudet.

Ljudkvalitet
Man kan komma långt med noga utvalda komponenter och en potent strömförsörjning. Det märks i alla fall på Brio-R som låter som en välvuxen förstärkare. Här finns inte ändlöst med kraft men om man parar ihop den med mindre högtalare från DALI, PSB eller varför inte Rega själva, så får man en välljudande och kompakt stereo.

Med större högtalare som PMC PB1 Signature märker man att det finns gränser för hur god kontroll en så här liten förstärkare har när den pressas. Trots det lyckas den fylla högtalarna med varm och fyllig bas. Brio-R har väldigt bra kontroll också, och låter friskt och avslappnat. Ljudbilden är stor. Inte så djup, men däremot transparent och homogen. Nina Simones röst är rik på klanger och nästan glöder i rummet. Fina nyanser framträder tydligt i ljudbilden, som känns rik på detaljer och tydligt fokuserad.

Rega-förstärkaren låter större än den är, mikrodynamiken är enastående och Jarvis Cockers version av ”Baby’s Coming Back To Me” är levande och fängslande i mina öron. Klockspel och marimba markeras prydligt och diskanten känns både välupplöst och framför allt luftig.

Slutsats
Brio-R är ett bra alternativ även om man inte väljer förstärkare efter storlek. Tack vare potent bas och tillräckligt med kraft för de flesta högtalare låter den engagerande och framför allt trovärdig. Cambridge Azur 740 har mer kraft och fler ingångar, men kostar mer och låter knappt bättre än Rega-förstärkaren. Brio-R är ett kompakt alternativ vi rekommenderar varmt, i synnerhet om du behöver något som både låter bra och tar lite plats.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend