: Xtreamer Wonder Pro

4K-video för en billig peng

Här går det att få smartfunktioner, Android-appar och spela alla möjliga videoformat.

Ljud & Bild tycker

4K-avspelning och imponerande urval av video- och ljudformat. Enormt app-urval från Android. Och fjärrkontrollen är genial.
Programvaran är dessvärre en smula instabil och det tar lite tid att få allting att fungera som det ska.
 • CPU/GPU: 2 GHz Cortex A9 S812 quad-core/Mali 450 octa-core
 • Minne: 2 GB DDR3, 32 GB lagring
 • Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
 • Videoformat: H.265 (HEVC), AVI, RM, RMVB, MKV, WMV, MOV, MP4, WEBM, VCD, VOB, MPEG 1-2, FLV, ASF, TS, TP, 3GP
 • 4K UHD-avspelning
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, MP3, WMA, WMV, APE, OGG, FLAC, AAC
 • Anslutningar: HDMI 1.4, optisk digital, 3 USB, analogt ljud (3,5 mm minijack), Gigabit Ethernet, MicroSD-kortläsare
 • Trådlöst: AirPlay, DLNA, wifi 802.11ac (2,4 och 5 GHz), Miracast, Bluetooth 4.0
 • Fjärrkontroll med inbyggt tangentbord och 3D-mus
 • Mått/vikt: 16,6 x 2,8 x 13,8 cm (BxHxD)/318 g
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1300 kr

Om du inte har någon smart-TV men är nöjd med bilden i övrigt så kan lösningen vara att koppla in en extern box som har samma funktioner (internet, appar, strömningstjänster och avspelning av mediefiler) men kostar mindre än vad det hade gjort att byta ut hela dumburken.

Apple TV, Google Chromecast och spelkonsolerna är välkända varianter på sådana mediespelare, men det finns andra.

Vi har tidigare berättat om Xtreamer Wonder, som ger din vanliga, ”dumma” TV-apparat smarta funktioner, kör Android-appar och spelar så gott som alla mediefiler från nätverk, SD-kort och USB-minnen. Nu har vi fått in storebror, Xtreamer Wonder Pro, för test.

Byter man upp sig till Wonder Pro från vanliga Wonder- eller Wonder Plus-versionen så blir man förmodligen besviken när man öppnar kartongen. Pro-versionen ser nämligen precis likadan ut som sina småsyskon. Med andra ord: en platt plastlåda som lika gärna hade kunnat vara en trådlös router. Måtten är likadana på millimetern, och detsamma gäller antalet anslutningar. Processorn är också likadan, nämligen en fyrkärnig Amlogic S812-H med 2 GB DDR3-RAM. Lagringsplatsen är dock fördubblad: 32 GB. Annars ser allt ut som det brukar, bortsett från att Pro-modellen är ”Apple-vit” i stället för pianolack-svart.

Det som skiljer är dels överföringshastigheten, Xtreamer Pro stöder det blixtsnabba 802.11ac-protokollet i trådlösa nätverk och Gigabit Ethernet via kabel. Och det är lika bra det, eftersom det behövs extra bandbredd till den andra förbättringen: streaming av video i 4K-upplösning. Föregångarna fick nöja sig med Full HD-upplösning. Operativsystemet är dessutom uppgraderat till Android 5.1 Lollipop.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Det finns tre USB 2.0-portar på sidan, varav den ena används till fjärrkontrollmottagaren. De övriga kan användas till USB-lagringsenheter (externa hårddiskar upp till 2,5 TB). Det finns också en kortläsare till microSDkort (upp till 32 GB). Utgångarna är HDMI, optisk ljudutgång samt analogt stereoljud (3,5 mm minijack).

Förutom själva mediespelaren och nätadaptern innehåller kartongen ett komplett urval av kablar och USB-adaptrar (hane/hona/standard/micro). Det är en bra bonus så att man inte riskerar att ha allt klart för en filmkväll bara för att upptäcka att man saknar en kabel.

Fjärrkontrollen är ovanligt läcker och sofistikerad. Bortsett från att den har vanliga knappar och en inlärningsfunktion som styr andra apparater så kan den användas som 3D-mus. Och det är inte allt. Hela baksidan täcks nämligen av ett QWERTY-tangentbord, så att man slipper fumla med inställningar och inmatning av lösenord till streaming-tjänster med musen. Så ska det se ut!

Att det finns fler likheter än skillnader mellan de två modellerna är uppenbart.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ymnighetshorn av format

Xtreamer Wonder Pro kan spela en imponerande mängd olika videoformat, från antika VCD- och MPEG-filer via VOB (DVD) och MP4 till hårdvarustödd avkodning av H.265 HEVC, som har dubbelt så bra komprimering som ”gammaldags” H.264 (som Blu-ray har).

Även om man alltså inte kan klaga på valfriheten när det gäller videoformat (och skulle det mot förmodan fattas något av det mest exotiska så löser man sannolikt det problemet genom att hitta rätt app eller kodek på Google Play), så är själva programvaran lite mindre smidig. Uppdateringar från Google Play ”hängde sig” och ibland var det nödvändigt att nollställa boxen och börja om från början för att få igång allting igen. Och även om utbudet av appar som ingår är tjusigt så är det också både förvirrande och inkonsekvent. Vi vill hellre ha en enda välfungerande videoavspelnings-app än fem olika. Det finns också flera olika portaler för hantering av video och streaming – grundläggande streaming-appar som Netflix och HBO måste man däremot hämta själv.

Med andra ord måste man jobba lite för att få ut det optimala ur boxen, och man ska inte förvänta sig att apparna som ingår täcker alla behov. Men för de här pengarna är det OK att den sista finputsningen saknas. Eftersom man får en hel dator så kan den egentligen användas till vad som helst. Koppla in ett tangentbord, en mus eller spelkontroll så är det bara att köra.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Har du redan en Xtreamer Wonder så är det ingen större poäng med att uppdatera. Saknar du däremot en mediespelare så är Wonder Pro-boxen allsidigt och strålande – och för de här pengarna, som motsvarar vad föregångaren kostade för ett år sedan, så är det, trots lite trassel med programvaran, svårt att hitta en lika bra konkurrent.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.