Guide till smartklockor

 itemprop
Guide till smartklockor

Är det dags att köpa en smartklocka?

Vi reder ut vad smartklockorna gör idag och vad nästa generation gör bättre.

När vi testade de första smartklockorna 2013 var vi inte speciellt imponerade. De var klumpiga, svåra att hantera, batteritiden var usel och de kunde faktiskt inte göra speciellt mycket. Förutom att se vad klockan var kunde man se meddelanden och väder, styra musikuppspelning och hålla koll på träningen. Vissa hade mer experimentella än praktiska finesser som en inbyggd kamera. Givetvis har själva klockorna blivit bättre under åren och fått längre batteritid, mer lättläst skärm och lägre vikt.

Men det fundamentala problemet med den första generationens moderna klockor var att man inte kunde ladda ner appar till dem. Det fanns inga operativsystem för klockor så mjukvaran togs fram av varje tillverkare, eller så använde de dåligt anpassade smartmobil-OS som Android. Naturligtvis var tredjepartstillverkarna inte speciellt pigga på att lägga ned tid och pengar på att anpassa sina appar till de otaliga klockor som fanns där ute. Det behövdes standarder.

Redan 2014 löste det sig, även om det även där splittrade marknaden. Vi fick se en klockversion av Tizen, som backas av bland annat Intel och Samsung. Naturligtvis var det de senare som var först ut med sin Gear S2. Samma år släppte Google sitt Android Wear som är anpassat för smartklockor. Första produkten blev LG G Watch. Apple fortsatte hålla sig på sin kant, tills 2015 när de släppte den första Apple Watch som kör deras egna operativsystem WatchOS.

Med väldigt liknande format på klockorna, samma sensorer och väldigt lik elektronik på insidan är det därför viktigt vilket operativsystem klockan använder. Det är ju det som avgör mycket av funktionerna, hanteringen och vilka appar man kan använda. Så låt oss gå igenom de tre utmanarna.

Tizen
Ett operativsystem baserat på Linux som är utvecklat av Linux Foundation, Tizen Foundation, Intel och Samsung. Det används mycket för inbyggnad i smarta hem-apparater, hemelektronik och till och med vitvaror. Men speciellt Samsung har drivit på att använda det även för billiga mobilmodeller i utvecklingsländer, samt som sagt för smartklockor. Tidiga versioner led svårt av brist på appar men med tiden har allt fler kända appar släppts. Idag är det inget jätteproblem utan man hittar allt nödvändigt som Spotify, SAS, Über, Shazam, Amazon Prime, Skype, Twitter, Office, Evernote, Kindle, Tripadvisor, Runtastic och Paypal. Det är snabbt, snyggt och väl integrerat mellan mobilen och klockan. Dess enda egentliga nackdel är att det huvudsakligen är Samsung som satsar på det.

WatchOS
Apples egna klock-operativsystem är baserat på iOS för mobilen. Det märktes ganska tydligt i de första versionerna där gränssnittet inte var helt genomtänkt. Dessutom var det förhållandevis resurskrävande vilket märktes på att klockorna kändes långsamma och batteriet tog slut på tok för fort. Version 3 som släpptes i samband med andra generationens klocka är betydligt mer polerad. Navigeringen är mer intuitiv och allting känns snabbare, samtidigt som den inte drar lika mycket batteri. En stor fördel är utbudet av appar, vilket delvis beror på att utvecklare kan göra så kallade universella appar. De fungerar på flera typer av apparater, som iPhone, iPad och Apple Watch. Det står tydligt utmärkt i App Store och innebär även att man inte måste köpa en app flera gånger. På kort tid har WatchOS utvecklats till det mest mogna operativsystemet för klockor och med flest funktioner.

Android Wear
Som namnet antyder är det Googles operativsystem, som har sina rötter i mobilernas Android. Det släpptes 2014 som en lösning på problemen tillverkarna hade med att köra anpassade Android-versioner i klockorna. Det anpassade operativsystemet hade ett gränssnitt som fungerade bättre på en liten skärm, stöd för klockornas sensorer och fungerade med många tillverkares elektronik. Men det var långt ifrån perfekt och även om det stödde Google Now så var det mest envägskommunikation. En stor fördel är dock att det sedan 2015 faktiskt fungerar hjälpligt tillsammans med iPhone. Men sedan har det faktiskt inte hänt så mycket förutom att det lagts till stöd för högtalare och Wifi. Förrän nu, då en stor uppgradering till version 2 just har släppts. Många nya klockmodeller lär komma och det ska bli spännande att se vilka oväntade finesser nästa generations smartklockor kommer att bjuda på.

annons

I vårt minitest av smartklockor har vi exempel på klockor som kör WatchOS, Tizen, Android Wear och den första klockan som släppts i Skandinavien med Android Wear 2.

annons

Vad är nytt i Android Wear 2.0?

• Bättre urtavlor – Tidigare har urtavlan bara kunnat visa utvald information som datum, batteri och träningsmål. De nya urtavlorna kan skräddarsys med information från appar, som nästa möte från kalender, aktiekurser eller ha snabbknappar för att beställa en taxi eller starta träningen. Olika urtavlor kan ha olika information så att du kan svepa mellan jobb, fritid eller gymmet.
• Träningsappen Google Fit kan nu mäta tempo, distans, kaloriförbränning och puls medan du går, springer eller cyklar. Förutom att räkna armhävningar och situps kan den nu också räkna repetitioner med skivstången.
• Med en inbyggd Play Store direkt i klockan kan du ladda ner Android Wear-appar direkt, även om den är kopplad till en iPhone. Har din klocka inbyggt SIM-kort kan du även hålla koll på samtal och meddelanden samtidigt som du strömmar musik direkt till klockan, oavsett var mobilen är.
• Det är lättare att hantera meddelanden. Knacka för att läsa hela meddelandet och välj mellan att svara genom diktering, tangentbord, handskrift eller en ritad emoji. Man kan även använda smarta automatsvar som anpassas efter vad som stod i meddelandet.
• Klockan har nu Google Assistant inbyggt så att man kan använda rösten för att ställa frågor eller ge kommandon. Man kan exempelvis använda den för navigering, väderprognoser eller restaurangbokningar. Än så länge endast på engelska eller tyska, men fler språk är på gång.

Existerande klockor som kan uppgraderas till Android Wear 2.0: ASUS ZenWatch 2 & 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG G Watch R, LG Watch Urbane & 2nd Edition LTE, Michael Kors Access-smartklockor, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 och TAG Heuer Connected.
Notera att vissa funktioner kräver sensorer eller annan hårdvara som din äldre klocka kanske inte har.

 

annons

Andra smartklockor att överväga

Apple Watch Nike+
Apple Watch 2 Nike+ är en helt vanlig Apple Watch 2 som klätt ut sig. Det betyder att den är snabb, har GPS och är vattentät så att du kan simma med den. Det speciella Nike+-armbandet är däremot en välkommen nyhet eftersom det leder bort svett från handleden på ett effektivt sätt. Den nya Nike-appen är också bra. Särskilt rekommenderad. Betyg: 5

Samsung Gear Fit 2
Letar du efter en blandning av en smartklocka och aktivitetsarmband så är Samsung Gear Fit 2 ett vettigt alternativ. Klockan ser bra ut, displayen är snygg och batteriet håller förhållandevis länge. Betyg: 4

Polar M600
Utmärker sig lite genom att främst vända sig till fitness-segmentet. Och det är klokt eftersom trackingdelen och den medföljande Flow-appen fungerar riktigt bra. Smartklockedelen får därför betraktas som en extra bonus. Betyg: 4

TAG Heuer Connected
Det höga priset kan motiveras med att materialkvaliteten och utförandet ligger på en mycket högre nivå än de flesta smartklockor. Den passar med andra ord inte alla, men de som rynkar på näsan för att smartklockor är för nördiga kan kanske få mer ägarglädje av denna. Särskilt rekommenderad. Betyg: 5

Pebble Time
En klocka som går sin egen väg. Idén med en tidslinje är enkelt och okomplicerat och man förstår principen direkt. Pebble Time är rätt val om man letar efter en smartklocka som inte kostar en förmögenhet eller har ett halvfärdigt och oöverskådligt gränssnitt. Särskilt rekommenderad. Betyg: 5

Fitbit Blaze
En bra kompromiss mellan träningsarmband och smartklocka. Den lyckas allra bäst som det förstnämnda och eftersom den är smartare än Fitbit Surge så är den mycket mer användbar till vardags. Priset är bra och den gör vad Fitbit gör bäst – håller dig i form. Betyg: 4

Produkter i testet
 data-srcset
En elegant klocka till bra pris, men man får leva med några begränsningar.

Som så många andra har även datorjätten Asus insett att klockor måste ha lite stil. Skillnaden mellan förra modellens klumpiga utseende och denna är slående. Klockan är ovanligt tunn och nätt, även om den är lite väl stor för smala handleder. Det ska också noteras att man inte kan byta till vilka klockarmband som helst. Om man gillar utseendet är nog en smaksak, speciellt de rejäla utstickande knapparna. Men den är inte en i mängden.

Förinställt är att den övre knappen startar träningsappen och att den undre sätter klockan i strömsparläge. Det kan man dock trevligt nog ändra så att de öppar den app eller startar den funktion du önskar. Den har inte induktionsladdning som Samsung Gear men den magnetiska laddningsringen är faktiskt riktigt smidig. Det är tur, för klockan behöver laddas oftare än konkurrenterna i detta test. Lyckligtvis har den snabbladdning, 15 minuter för 60 procent.

Märkligt nog saknar klockan de flesta sensorer som de andra har. Visserligen har den ett gyro som nödtorftigt kan användas för stegräkning, men det är långt ifrån de andra som har inbyggd GPS och framför allt pulsmätare. Det gör ZenWatch mindre lämplig som aktivitetsarmband. Det märks alltså att Asus har sparat in på funktioner. Därför sticker den inte ut från mängden på något sätt som gör att man väljer den framför någon annan.

Eftersom klockan vid testtillfället kör den gamla Android Wear-versionen så känns den lite föråldrad. Man kan bara få grundläggande information direkt på urtavlan. Det är lite omständligt att interagera med meddelanden och notiser. Hela hanteringen kräver lite mer handpåläggning än man hade önskat. Det ska dock noteras att ZenWatch 3 står på listan över klockor som ska kunna uppgraderas till Android Wear 2.0. Kanske kan det ge den nytt liv?

Slutsats
Asus har tagit ett stort steg framåt när det gäller utseendet på sina klockor. ZenWatch 3 är stilful och tunn, om än något stor för många. Tyvärr har det gått ut över batteritiden som är kortast av de testade klockorna. Än värre är att den saknar de flesta sensorer, vilket gör att den är mindre lämplig som träningsklocka. Den ska dock ha pluspoäng för det rimliga priset. Och när den efterlängtade uppgraderingen till Android Wear kommer så kommer den att kännas modernare.

Betyg

Operativsystem: Android Wear 1.5 (2.0 uppgraderbar)
Skärm: 400 x 400 AMOLED
Trådlöst: Wifi, BT 4.1
Sensorer: Gyroskop
Batteri: 340 mAh, 2 dagar
Vattentålig: IP67: 1 meter i 30 minuter
Mått: 45 x 45 x 10 mm

Pris: 3000 kr
PlusBra pris i sammanhanget. Nätt format. Programmerbara knappar.
MinusFå sensorer, inte ens pulsmätare. Medelmåttig batteritid.
 data-srcset
Samsung Gear S3 Classic
Samsungs bästa smartklocka hittills men den är redan på efterkälken.
 data-srcset
Huawei Watch 2
Huawei gasar på med senaste tekniken men tappar några stilpoäng.
 data-srcset
Apple Watch series 2
Om man har bestämt sig för en smartklocka är detta den bästa som finns idag.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Guide till smartklockor

  (Foto: Tillverkare)

  Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

  (Foto: Tillverkare)

  Med en smartklocka på armen får du ut mer av träningen.

  (Foto: Tillverkare)

  Äntligen har Apple Watch fått en rejäl uppgradering som verkligen spelar roll.

  (Foto: Tillverkare)

  Med en smartklocka på handleden är du på god väg till ett sundare liv.

  Apple Watch series 3

  Nya Apple Watch har bättre prestanda och längre batteritid, men den uppkopplade modellen dröjer.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska jag byta ut min dyra och fina kronograf mot en smartklocka så får den bannemej vara snygg.

  (Foto: Tillverkare)

  Vi reder ut vad smartklockorna gör idag och vad nästa generation gör bättre.

  (Foto: Tillverkare)

  Gear S3 är en värdig rival till Apple Watch 2, men programvaran haltar fortfarande lite.

  (Foto: Tillverkare)

  Om man har bestämt sig för en smartklocka är detta den bästa som finns idag.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  TAG Heuers första smartklocka passar inte alla, men är skamlöst lockande för de mest kräsna användarna där ute.

  (Foto: Tillverkare)

  Gear S2 är en av marknadens bästa smartklockor.

  Scroll to Top