Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Att bygga digitalt analogt

MSB kallar tämligen kaxigt sin ”lilla” DAC för The Analog DAC. Och det finns, tro det eller ej, fog för det namnet.

Magnifikt ljud Rasande flexibel
Fjärren, om något...

Under många år regerade dCS inom high-end-digitalteknik. Man satt tungt på tronen och det fanns egentligen inga utmanare som på allvar tog upp kampen. Tills MSB, Most Significant Bit, kom med sin high-end-satsning för tre-fyra år sedan. MSB blev en verkligt allvarlig konkurrent, men tydligtvis krävs det att priserna är astronomiska för att det ska bli riktigt bra. Produkterna från MSB är inte direkt billiga…

Vi bygger vår egen DAC
The Analog DAC är firmans ”instegsmodell” på DAC-sidan. Jo, den är förvisso väsentligt billigare än firmans toppmodeller, men det betyder inte att den är billig, inte. Emellertid är den intressant på flera sätt. Det första genidraget är att den är moduluppbyggd. Det betyder att du kan skräddarsy apparaten till de behov du har och komplettera i takt med att din anläggning förändras.

Grundmodellen har en ingångsmodul, ingen volymkontroll och ingen analog ingång. Vill du ha volymkontroll och analogdel är detta dock inte möjligt att uppgradera till senare, det ska finnas där från början. Du kan ha upp till tre ingångsmoduler inkopplade utöver den valbara analoga ingången. Utgångar finns både balanserade och obalanserade.

Grundmodellen har en separat strömförsörjning i lådform, men du kan också uppgradera med en bättre strömförsörjning i likadant kabinett som själva DAC:en och som kan stackas under denna – det hela är mycket elegant.

AnDac-Input-modules
Tre moduler kan du få plats med åt gången i MSB The Analog DAC. Det gör apparaten väldigt flexibel och förberedd för att följa med den tekniska utvecklingen.

Kabinettet är också onekligen värt ett par ord. Det handlar om ett urfräst aluminiumblock som inte är mer än ca 2 cm tjockt. Det gör att kabinettet är något av det mest rigida du kan leta upp. Teckenfönstrets information lyser upp genom små hål i själva aluminiumen. Volymratten sitter läckert infälld och i mitten av denna sitter en tryckknapp för val av ingång – den kan också stå på auto och själv registrera vilken källa som spelar.

Allt är helt enkelt superläckert utfört.

annons

Analogt tankesätt
Analog var det. Idén bakom apparaten var att bygga en DAC från grunden och försöka göra den så analog-lik som möjligt. Och analog inte bara i ljudet utan även i handhavandet. Så enkelt som möjligt, helt enkelt. Det man också noterat var att det finns ett starkt behov för att kunna ändra ingångsmöjligheterna bland kunderna. Själva DAC:en arbetar med 384 kHz-DAC:ar som också ska kunna klara de högupplösta möjligheter som kan komma framöver.

annons

Då är det bara att uppgradera ingångsmodulen, så ska det hela fungera. Enkelt och simpelt. Liksom betjäningen – en knapp och en ratt. Ja, en grundfjärr följer också med, men du kan uppgradera till en som även kan sköta andra MSB-apparater. Dessutom kan du via wifi-modulen även styra via smartmobil och liknande.

Den sista tekniska delen jag tänker ta upp på denna begränsade plats är klockan. Femto Second Clock kallar MSB sin egenkonstruerade interna klocka, som ska ha varit världens första klocka med ett jitter på under 1 ps när den kom för snart två år sedan. Minimering av jitter brukar vara nyckeln till ett bra ljud från en DAC, så det hissade onekligen mina förväntningar ännu mer i vädret.

Ljud med mersmak
Frågan är bara om det analoga tankesättet också avsmittat sig på ljudet? Well, jag har provat att köra The Analog DAC med analog källa, med dator via USB och från cd-transport via balanserad digital ingång: den låter helt fantastiskt!

Inte nog med det, du får faktiskt verkligt mycket analog känsla över ljudet, det är ljudmässigt kanske den minst digitala digitala produkt jag provat. Det handlar om den där touchen, den totala friheten från hårdhet utan att det blir alldeles för mjukt och runt och att du inte överhuvudtaget har en chans att bli lyssningstrött.

annons

AnDacWhite-Back
Den undre ”plattan” är alltså den stora strömförsörjningen. De båda kabinetten ser likadana ut och det är faktiskt riktigt fräckt det hela. Mot en liten merkostnad kan du få apparaterna i i stort sett i vilken färg du vill.

Med standardströmförsörjningen är det en verkligt bra DAC, en av de bästa jag provat i min anläggning tillsammans med Jeff Rowland Aeris. Och när jag kopplar in den stora strömförsörjningen, då lyfter sig The Analog DAC ytterligare minst en klass och jag måste dessvärre se min i övrigt utmärkta referens gott och grundligt omkörd på i stort sett alla parametrar. The Analog DAC är bara lite bättre på allt!

Här finns ett fantastiskt lugn, oändligt med detaljer, ett rum utan fysiska gränser, en kontroll och en sorts kontinuitet i återgivningen som, med högklassiga partners i anläggningen, gör att du kommer till den där nivån där du slutar bekymra dig – låter det inte bra måste det vara skivans problem.

Det sägs att när The Analog DAC var färdig blev MSB tvungna att göra en Plus-version av sin Dac IV-serie för att den skulle hålla sitt försprång, en serie där man tog de nya rönen från Analog och implementerade dem som även kunde förbättra toppserien. Det lär förvisso ha gjort susen, men priset på den serien ska vi inte tala om…

Vill ha…
Helt ärligt: det är få saker jag får ett habegär för när jag sitter och testar, men MSB The Analog DAC är en av de produkter jag verkligen kommer att sakna när jag väl fått skickat tillbaka den. Det är bara att lyfta på den imaginära hatten och ge sig på nåd och onåd: The Analog DAC är helt enkelt lysande!

Fakta

 • 80 bit digital processing
 • Femto Second Clock
 • 384 kHz-omvandlare
 • Valbara ingångsmoduler
 • Separat strömförsörjning
 • Pris med volymkontroll och analogdel, tre ingångsmoduler, fjärruppgradering och stor strömförsörjning: ca 100 000 kr

Pris

60000 :-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  Ett konststycke

  Technics SL-G700 kombinerer en sagolikt bra CD-spelare med en lika sagolik nätverksspelare.

  Analog pangdebut

  Här är den bästa skivspelaren du aldrig har hört talas om. Förrän nu.

  En helt unik DAC

  Från en tillverkare jag aldrig hade hört talas om kommer en DAC som är ett riktigt unikum. Bästa jag har hört, faktiskt.

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  McIntosh för livsnjutare

  Om man kan se nyttan med en skivspelare som har allting inbyggt så är kanske McIntosh MTI100 helt perfekt.