annons
annons
annons
TEST:

Moo Åska

annons

Muller på burk

Lägg till som favorit
Designhögtalare i miniformat.
Plus lbadvantages
Åska står stadigt på bordet och både låter och ser snyggare ut än priset antyder. SD-kortingångan är riktigt smart.
Minus lbdisadvantages
Med ett enda 2-tumselement finns det gränser för både ljudtryck och basförmåga. Knapparna på undersidan är svåra att komma åt.

Svenska Moo har specialiserat sig på högtalare och hörlurar i den ekonomiska änden av prisskalan. Det gäller även högtalaren Åska, som vi strax före deadline fick en chans att testa som första recensenter i hela världen.

Högtalaren är en platt cylinder i svart, högglanspolerad metall och det har inte snålats på godsakerna. Elementet syns genom metallgallret på ovansidan. En tvåfärgad lysdiod visar bluetooth-anslutning och uppladdning. Blått för anslutning, rött för uppladdning – och lila för både och samtidigt. På motsatta sidan finns MicroUSB-port för uppladdning, minijack-kontakt för analog anslutning – och en kortplats för SD-kort.

De enda knapparna sitter i underkant, där det finns +/– för val av låt, samt en play/paus-knapp och en strömbrytare. Resten av botten täcks av en klibbig gummibeläggning som ger ett bra ”väggrepp” på bordet. Det finns en inbyggd mikrofon för handsfree.

De flesta små Bluetooth-högtalare är gjorda för att kunna tas med. Det gäller inte Moo Åska, som är förhållandevis tung och inte är skyddad mot vare sig vatten eller flottiga fingrar. Den passar nog bäst i köket eller sovrummet, där man bara vill kunna lyssna på lite musik på ett enkelt sätt.

Mycket ljud för pengarna
Hur mycket ljud får man då för pengarna när budgeten dessutom ska räcka till Bluetooth 4.0-mottagare och ett kabinett av högglanspolerad metall? Faktiskt riktigt mycket! Ytterområdena är aningen inskränkta, men ljudet är imponerande rent och befriat från förvrängning och betoning, så länge man inte försöker tvinga elementet att göra något det inte orkar med. Och när det gäller röster så kan Åska faktiskt nästan mäta sig med UE Boom, som vi har höjt till skyarna på just den punkten.

Åska-högtalaren låter bra, men att kalla den för ”muller” är kanske att ta i. Med volymen på max nådde visaren på ljudtrycksmätaren till närmare 80 dB på en meters avstånd. Det är ungefär på samma nivå som Jabra Solemate Mini, och en bit efter UE Boom. Fast dessa två rivaler kostar nästan dubbelt respektive tre gånger så mycket.

Den inbyggda SD-kortläsaren är en funktion vi inte har sett i små Bluetooth-högtalare förut. Den gör att man kan ta hela musiksamlingen med sig. Skötseln är dock en smula besvärlig. Man kan bara välja en låt åt gången, och man måste vända botten på högtalaren i vädret eftersom knapparna sitter på undersidan. Men för konstant bakgrundsmusik är det helt perfekt.

Slutsats
Moo Åska är en stilfull liten högtalare med förvånansvärt hög kvalitet till ett utomordentligt konkurrenskraftigt pris. Ljudet tål att jämföras med betydligt dyrare Bluetooth-högtalare. SD-kortplatsen är en unik detalj som ger tillgång till musik utan nätverk eller telefon. För de här pengarna är ljudet överlag balanserat och ofärgat.

M501_RedRubber_dark
De enda styrknapparna finns i botten. Stilrent – men opraktiskt. Å andra sidan är SD-kortläsaren ett stort plus.

 • Element: 2 tum
 • Ingångar: Bluetooth 4.0 med NCF och A2DP, 3,5-mm minijack, SD-kort. Inbyggd mikrofon.
 • Batteritid: Upp till 5 timmars musik, microUSB-laddning
 • Mått/vikt: diameter: 7,7 cm, höjd: 6,2 cm/450 g
 • Pris: 600 kr
 • iconscandinavia.se

Pris: 600 kr
Bästa pris på Moo Åska
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  Stark hybridförstärkare

  Stark hybridförstärkare

  Rör och transistorer i skön förening. Lägg till som favorit
  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Är det dags att sälja den danska nationalklenoden Bang & Olufsen?Lägg till som favorit
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Koppla in en bärbar DAC och förbered dig på något du aldrig har hört från mobilen förut.

  Lägg till som favorit
  Förbättrad McIntosh

  Förbättrad McIntosh

  McIntosh rullar ut en ny generation förförstärkare, vilket innebär att den fantastiska C2600 får en uppdatering. Lägg till som favorit
  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Danska Gryphon Audio Designs presenterar en ny serie på highend-mässan i Hong Kong. Lägg till som favorit
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.

  Lägg till som favorit
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro är både DAC och hörlursförstärkare – och bäst om du kan använda den som både och.

  Lägg till som favorit
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como har bara en skivspelare, men den är å andra sidan väldigt bra – och trådlös.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny