IsoTek EVO3 Corvus

September 2017IsoTek EVO3 Corvus

Renare ström ger renare ljud

Det är ingen tvekan längre: ren ström lyfter ljudet. Rejält!

Plus
Genom att rena strömmen förbättras alla inkopplade komponenters prestanda. Den exponentiella förbättringen kan bli enorm.
Minus
Billigare anläggningar förbättras inte lika mycket.

Om du trodde att din ström inte var förorenad så tänk om. Det finns både radiobrus och brus som smittar mellan alla komponenter som är inkopplade till elnätet. Kylskåpet, spisen och datorn – alla elektriska apparater som har en stickkontakt skickar tillbaka brus i elnätet. Det är fakta och kan mätas. Frågan är: kan det höras?

Separata kretsar

EVO3 Corvus är IsoTeks nyaste nätfilter och ett av deras billigaste. Du får filtrering i nio uttag och systemet tål 16 ampere, vilket betyder en belastning på drygt 3 600 watt. Vilket bör vara mer än nog för de allra flesta anläggningar.

De nio stickkontakterna är inte inkopplade parallellt utan är individuellt anslutna till filtret i ingången. Brus som åstadkoms av en elektrisk komponent stoppas därför effektivt av filtret.

Stora förstärkare

Vår fasta referenselektronik från Hegel består av digitalomvandlaren HD30, förförstärkaren P30 och två stycken H30-effektförstärkare. Vart och ett av slutstegen lämnar 1100 watt i 8 ohm och drar upp till 4 000 VA från elnätet. Det kan lätt göra att man tror att Corvus är underdimensionerad. Men enligt IsoTek ska den klara transienter på 10 000 VA (peak).

Filtret i praktiken

Vi har använt Corvus tillsammans med IsoTeks billigaste Initium-nätkablar och drivit allt från mindre system till highend. Till exempel en mikrostereo Onkyo (R-N855), en kraftig integrerad McIntosh MA7000 och den ovan nämnda Hegel-anläggningen. Båda de senare har fått äran att driva Audiovectors senaste och hittills bästa version av golvmodellen SR3: Arreté Raw Surface Limited Edition.

Med McIntosh-förstärkaren inkopplad direkt i väggen låter den fantastiska countryballaden Last of My Kind med Jason Isbell väldigt fint. Jasons röst är klar och tydlig, gitarren klingar fint och allt låter bra rakt igenom.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Med Corvus inkopplad verkar det till en början inte bli några dramatiska förändringar eftersom själva klangbalansen inte förändras. Men ljudet stramas upp, centrum blir bättre definierat och instrumenten når längre ut. När man fortsätter lyssna så blir skillnaden som först kändes måttlig, större och större. När vi sedan kopplar tillbaka till vägguttaget och budgetkablarna är det som om ljudbilden kollapsar. Skillnaden upplevs med andra ord som större när filtret tas bort igen.

Skillnaderna blir ännu större med Hegel-förstärkarkombinationen. Hegel har en snabbare och mer neutral spelstil än den fylliga klangen i McIntosh och avslöjar också ännu fler detaljer i ljudbilden. Kopplar man in Corvus så blir detta ännu tydligare, med ännu mindre grumligheter i ljudbilden. I David Bowies Lazarus sträcker sig ljudbilden utanför högtalarnas fysiska placering, rösten är stor och mäktig i mitten, och basgitarren är hur dynamisk och klangrik som helst. Med Corvus bortkopplad igen krymper ljudbilden och magin minskar. Det låter inte dåligt på något sätt – skulle bara fattas annat – men det är alltid tråkigt att gå tillbaka efter att ha hört musiken genom Corvus-filtret.

Med Corvus faller liksom allt på plats och man tänker: ”Naturligtvis är det så det ska låta.” Filtret måste betraktas som en fullvärdig komponent, precis som resten av anläggningen. Jag skulle vilja påstå att filtret gör större skillnad än att uppgradera från en DAC för 20 000 kronor till en för 50 000, eller att köpa en ny och ännu tyngre förstärkare.

Budgetstereo

Vad händer när vi rensar strömmen till budgetkomponenter? Här måste man acceptera kompromissen med en smalare och mindre holografisk ljudbild, utan samma dynamik och att det låter lite mer färgat här och där för att ge en illusion av ett utsträckt basregister. Ändå är det faktiskt ett riktigt skapligt ljud vi får ut från kombinationen Onkyo R-N855 och de kompakta Klipsch RP-150M. Basgitarren är fyllig, det är bra driv i rytmerna och Bowies röst återges inte illa alls. Anläggningen står fint på egna ben, utan nätfilter, om man tar den för vad den är.

In med Corvus. Vad händer? Jag hade faktiskt hoppats på mer. Centrum av ljudbilden är mer definierad och saker och ting kanske framträder lite mer mot bakgrunden. Men det blir ändå inte så våldsamt holografiskt, ljudet når inte ut till lyssnaren så att man försvinner in i musiken. Man får en liten föraning om vad Corvus kan göra, men det är uppenbart att begränsningarna i en billig anläggning inte går att trolla bort.

Musiken växer

Det är ingen tvekan om att ren ström spelar roll för den totala ljudkvaliteten i varje anläggning. Allra bäst hörs det på riktigt bra utrustning. Och musikstilen är irrelevant. Klassiskt, vismusik eller hiphop spelar ingen roll. Till och med den aggressiva, supertöntiga raplåten Look at Me Now med Chris Brown, Lil Wayne och Busta Rhymes låter bättre med nätfilter. Rösterna blir klarare och rytmerna blir stramare. Klassisk musik får också en större scen, instrumenten är bättre placerade.

När man kopplar tillbaka till det vanliga vägguttaget låter det nästan som om systemet inte längre spelar i fas med sig själv.

Skillnaden är mycket större med dyr utrustning än billig. Man hör att det händer något även med billigare elektronik, fast då börjar priset på nätfiltret spela en större roll. Men med tanke på att nio apparater kan kopplas in och dra nytta av förbättringen så blir det en exponentiell förbättring som kan vara värd att ta. Som en bonus får du ett överspänningsskydd som skyddar dina produkter mot blixtnedslag i närheten.

Fram tills nu har jag undvikit att ge mig in diskussionen om ström. Det kan jag inte längre.

quote

<
>
IsoTek EVO3 Corvus har sammanlagt nio utgångar och tål mer än 3 600 watts belastning, vilket innebär att du kan koppla in många och kraftfulla komponenter utan att oroa dig. Foto: IsoTek
Bästa pris på IsoTek EVO3 Corvus
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

IsoTek EVO3 Corvus
Antal utgångar: 9
Ingång: 16A IEC C20
Spänning: 100–240 volt/50–60 Hz
Maxström: 16A HRC
Total effektbelastning: 3 680 watt (VA)
Överspänningsskydd mot åska
Mått: 14,7 x 4,5 x 3,6 cm
Vikt: 2 kg
Webb: plaudio.com

Pris: 8500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.