TESTAIAIAI TMA-2 HD Wireless

Bygg dina egna hörlurar

Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
Karakter
AIAIAI TMA-2 HD Wireless
Ljud & Bild tycker
Originell idé gör att man kan välja fritt mellan olika nivåer. Diskret design utan lull-lull.
Materialen är läckra men finishen en smula opolerad. Ingen ANC eller mobilstyrning.
Specifikationer
  • Typ: Over-ear, sluten
  • Element: 40 mm, biocellulosa
  • Frekvensomfång: ingen uppgift
  • Brusreducering: Nej
  • Trådlöst: Bluetooth 5.0 (aptX HD, aptX, AAC, SPC)
  • Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm/6,3 mm. Löstagbar kabel
  • Impedans: 32 ohm
  • Mikrofon: Omnidirektionell
  • Batteritid: 18 timmar
  • Webb: aiaiai.audio
forfatter

När man bläddrar bland alla namn på den långa listan av hörlurstillverkare så dyker danska AIAIAI automatiskt upp bland de första.

Företaget har funnits sedan 2006 och på deras hemsida kan man läsa om hur en stor grupp proffs från musikbranschen har bidragit till utvecklingen av produkterna. Detta är i sig inte något unikt i hörlursindustrin, där väldigt många märken förknippas med välkända musiker, men AIAIAI använder inte musikernas namn som rena försäljningsargument. Vad som däremot är ovanligt är att man kan köpa delar som är avstämda för en viss klang när man sätter ihop sina hörlurar.

Klicka och välj

En AIAIAI-hörlur är nämligen inte en standardvara som man köper i en massproducerad hårdplastförpackning. Den måste man bygga ihop själv av delar man väljer. Ungefär som att köpa en garderob på Ikea, där hyllor, dörrar och insatser måste kombineras. Man slipper dock motionen från att hämta alla olika delar på plocklagret, eftersom allting beställs i webbutiken.

Men man måste fortfarande – på IKEA-manér – sätta ihop sina hörlurar själv genom att öppna de många förseglade påsarna och klicka ihop delarna.

AIAIAIs hörlurar kan sättas ihop efter smak och plånbok. Inte olikt möbler från en viss svensk möbelkedja. (FOTO: AIAIAI)

Allt från översta hyllan

Vårt testexemplar var toppmodellen TMA2-HD, som består av det bästa från alla hyllor. Huvudingrediensen är elementen S05, som beskrivs som ”detaljerade” i ljudet. Sedan de största och mjukaste öronkåporna S08 med öronkuddar i minnesskum och mikrofibermaterialet Alcantara, som känns lite som mocka. Öronkåporna kan kombineras med sju olika huvudbyglar, några för trådbundet bruk och andra med en inbyggd Bluetooth-mottagare. Vårt exemplar har H06, som innehåller en Bluetooth-mottagare med stöd för AptX HD som ger trådlöst HD-ljud. Av samma anledning slapp vi välja vilken av de 13 olika kablarna vi gillade bäst.

Aktiv brusreducering (ANC) är inget alternativ. Det skulle kräva en helt annan konstruktion eftersom öronkåporna är passiva och elektroniken sitter i huvudbygeln. ANC-hörlurar behöver mikrofoner i själva öronkåporna för att kunna plocka upp ljudet som ska användas i korrigeringen.

Helheten, när allt är hopsatt, kan bäst beskrivas som ödmjuk och utan någon form av överflödig utsmyckning. Alla delar utom öronkuddarna är gjorda av mattsvart plast. Byggkvaliteten känns pålitlig och bygeln är inte lealös som på billiga hörlurar. De lika mattsvarta öronkuddarna är mjuka men sitter inte lika bekvämt som jag har upplevt med andra hörlurar i samma prisklass. Tyget nästan suger åt sig damm och smuts. Och jag kan inte låta bli att känna att helheten långtifrån utstrålar den lyx som prislappen signalerar.

Ljudkvaliteten

AIAIAI har ett nära samarbete med proffs från musikscenen och till skillnad från några av de DJ-brandade hörlurar som vi har hört genom åren är TMA-2 HD tillräckligt neutrala i ljudet för att kunna användas seriöst under musikproduktion. De återger nämligen tonregistren någorlunda likadant. Och dessutom riktigt bra.

Basen är rund och lätt markerad, vilket ger ett varmt helhetsintryck. Det finns lagom mycket tryck i basen i Madonnas ”Dark Ballet”, och Leonard Cohens avgrundsröst fyller hela ljudbilden i ”You Want it Darker”. Men det handlar inte om dominerande bas. Om du letar efter klubbljud får du leta någon annanstans.

Öronkåporna är märkta ”detailed”, men jag skulle snarare beskriva ljudet som ”välbalanserat”. Röster är rena och naturliga, men för en toppmodell med professionella associationer skulle jag mycket väl kunna tänka mig mer upplösning. Och det gäller för övrigt både när lurarna är konfigurerade som trådlösa med HD-ljud och när man kopplar in dem med kabel och en extern hörlursförstärkare. Detsamma gäller i det högsta registret, där ljudet helt klart är angenämt och utan färgningar, men där en smula mer ”tsssh” på hi-hat och aningen friare övertoner hade gjort skillnad.

 

Den aktiva elektroniken är inbyggd i huvudbygeln. (Foto: AIAIAI)

Konkurrenter

Eftersom AIAIAI är de första moduluppbyggda hörlurarna vi har sett så saknar de konkurrenter på sin hemmabana. Och om vi tittar på trådlösa hörlurar i samma prisklass så är det praktiskt taget omöjligt att hitta några som inte dessutom har aktiv brusreducering.

Brusreduceringen i sig bidrar inte i sig till ljudkvalitet. Men det är en favoritfunktion i premiumhörlurar och den kan stängas av när man sitter hemma och vill lyssna seriöst på musik. Och man kommer långt för pengarna som ett par TMA2 HD kostar.

De 10 bästa med brusreducering Vill du bli av med oväsen?
Beoplay H95 støydempende hodetelefoner

Slutsats

AIAIAIs tanke med moduluppbyggda hörlurar är en frisk fläkt och TMA-2 HD är en toppmodell som är hopsatt av lysande beståndsdelar. Ljudet är varmt och behagligt och man kan lyssna i timmar utan att bli trött i öronen. Att AIAIAI har valt att lägga resurserna på innanmätet i stället för läcker design är också sympatiskt. Men jag måste erkänna att jag hade förväntat mig mer för de här pengarna – både när det gäller bygg- och ljudkvaliteten.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.