test

McIntosh MC1.25KW

 itemprop
testMcIntosh MC1.25KW
McIntosh MC1.25KW

Pansarnävei silkesvante

Mer muskler än det mesta annat där ute betyder en dynamisk kontrast vi inte hört maken till.

Mer muskler än det mesta annat där ute betyder en dynamisk kontrast vi inte hört maken till. Silkeslena nyanser och vacker, naturlig klang i skön förening.
Den är enorm och väger bly.

Det är inte mycket som kan jämföras med den mäktiga dynamiska kontrollen och bottenlösa basen som en riktig kraftförstärkare kan ha.

Även om det gränsar till overkill för de flesta av oss – för att inte tala om de flesta högtalare – så är det något visst med ljudet från en 1200 watt kraftig förstärkare.

Precis som med en superbil är man inte beredd på draget när gaspedalen trycks ner i mattan. Vrid upp ljudet två snäpp till och räkna med att tryckas bakåt i fåtöljen på ett sätt som inte ens de allra dyraste förstärkarna klarar av.

Om de inte har lika mycket muskler som McIntosh MC1.25KW.

För med 1,2 kilowatt till sitt förfogande – oavsett vilka högtalare man har – så finns det så mycket att gå på att öronen – och högtalarna – ger upp långt innan förstärkaren hinner blir ordentligt varm i kläderna.

Man måste prova själv för att förstå.

(Foto: Tillverkare)

 

annons

McIntoshs nya 1 200-wattare är efterträdaren till den redan legendariska MC1.2KW och det mest tycks vara sig likt. Fast det är bara på utsidan, och knappt där heller.

annons

Grundreceptet är detsamma. Två galet stora transformatorer är hjärtat i en massiv strömförsörjning som genom ett omfattande kondensatorbatteri förser kraftiga utgångstransistorer med ändlös ström. Som vanligt används ”autoformers” (transformatorer) i utgångarna som gör förstärkaren immun mot olika högtalarbelastningar.

Men alla kretsar, komponenter, strömförsörjningar – till och med kylflänsarna – är nytt i MC 1.25KW.

Allt styrs av en mikroprocessor som använder sig av Power Guard-kretsar för att dämpa klippning av signalen och Sentry Monitor som övervakar utgångskretsarna och kopplar ur förstärkaren om belastningen blir för stor för att undvika kortslutning.

Det händer knappast här.

annons
(Foto: Tillverkare)

 

Konstruktion

Med en matchvikt på över 70 kg styck, och samma volym som ett mindre kylskåp, kräver de en del plats i rummet. Men de blir inte särskilt varma och med en kabel kan de kopplas till en McIntosh-förförstärkare så att man inte behöver sätta på och stänga av förstärkarna själv. Allt styrs med fjärrkontrollen till förförstärkaren.

På baksidan finns in- och utgångar för anslutning av förförstärkare samt en utgång till en extra effektförstärkare om man skulle vilja koppla ihop flera MC 1.25KW i en bi-amp-konfiguration.

Hos mig kopplades Macarna till en egen 16 A-fas som enbart används till anläggningen. Men varje gång jag satte på stereon med fjärrkontrollen till MC2600-förförstärkaren löste säkringen ut. Lösningen blev att koppla bort fjärrstyrningen från förförstärkaren och sätta på effektförstärkarna en och en för hand..

Kabelterminaler för högtalare med 2, 4 eller 8 ohms impedans.

 

Raffinerad och brutal

Med våra referensmonitorer från Dynaudio, Contour 20, blev det snabbt uppenbart att MC 1.25KW representerar den nya generationen McIntosh-förstärkare.

Samma klädsamma värme, den fylliga klangen i mellanregistret och den bottenlösa basen är precis som i MC 1.2KW. Men den nya versionen låter fräschare, bättre upplöst, stramare och luftigare. Musiken har fler klangfärger och nyanser med MC 1.25KW i anläggningen.

De mycket större golvhögtalarna Burmester B18 öppnade upp ljudbilden ytterligare jämfört med C20 och hade större räckvidd i basen. Med B18 inkopplade växte naturligtvis musikens skala också. Paul Bleys album ” In The Evenings Out There”, med Gary Peacock, Tony Oxley och John Surman (ECM), fick en häpnadsväckande realism med Macarna och B18.

Det är något visst med sättet som förstärkarna presenterar de djupaste tonerna i kontrabasar, trummor och flyglar på, som ger musiken ett mycket mer trovärdigt fundament. Detta är visserligen något som de flesta större McIntosh-förstärkare är bra på, men ingen av dem får till det på samma sätt som de här.

Portrait Of A Silence börjar med ett långt solo på kontrabas som skakar om tarmarna när man spelar högt. Även med de små C20 känner man basen i magen, men det som verkligen imponerar är hur otroligt nyanserat det låter. På samma gång är kontrollen och den dynamiska kontrasten enastående. Kanske den bästa jag har hört.

Goodnight Rose från Ryan Adams ”Easy Tiger” har jag aldrig hört lika kristallklar, helt utan förvrängning, och samtidigt så välkontrollerad – och på så hög volym. Trummorna återges med mycket mer fysik än jag är van vid och jag kan inte komma på någon annan förstärkare som kan låta så oerhört oansträngd med komplex musik.

Och den saknar inte finess och raffinemang. Mozarts ”Trollflöjten”, avlöst av ”Cosi Fan Tutte”, förnyade mitt intresse för Mozarts operor. Helt enkelt för att det här är en så enastående organisk och ultraupplöst ljudbild och släpper igenom så mycket mer av de underliggande nyanserna att musiken kommer mycket närmare lyssnaren.

Jag har då aldrig hört på maken.

Mer än 70 kilo och 1200 watt. Och dynamik härifrån till evigheten.

 

Slutsats

Det är inte många högtalare som behöver 1 200 watt från förstärkaren, och här handlar det inte heller om topphastighet. Utan om kontroll. Det har McIntosh MC 1.25KW hinkvis av. På samma gång är den brutal och raffinerad, med en enastående förmåga att trycka ut ännu mer dynamik, även om man kanske trodde att taket var nått. Förstärkaren tappar aldrig greppet, kanske bortsett från om man kombinerar en väldigt krävande högtalare med ett alltför stort rum.

Vill man ha dynamisk kontroll, de finaste nyanserna och är rädd för att strömmen inte ska räcka till, så är det den här förstärkaren man ska ha.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
1 månad for 0:-
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 1 månad
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Typ: Mono-effektförstärkare

Effekt: 1 x 1200 watt i 2/4/8 ohm

Teknik: Transistor, balanserad quad mono-krets

Anslutningar 1 obalanserad, 1 balanserad ingång

Frekvensrespons: +0/–3 dB, 10–100 000 Hz

Dynamik: 22 dB headroom

THD: 0,005 %

Signal/brus: 124/120 dB (balanserad/obalanserad)

Belyst VU-mätare, fjärrstyrning med kabel

Mått/vikt: 45 x 31 x 56 cm/71,7 kg

Webb: psaudio.dk

McIntosh C2600 kostar 92 200 kronor och är en av de finaste förförstärkarna vi har testat. Den har allt man behöver i en enda låda, som är byggd så att den ser mycket dyrare ut än den är. Ljudet från en C2600 är naturligt behagligt, och det spelar ingen roll vilken sorts ingång du använder. Den borde ha haft en utbytbar DAC, helst med MQA-stöd, men det är också vårt enda klagomål. Den är inte billig, men priset är faktiskt relativt lågt för en så komplett och välljudande förförstärkare. C2600 är en utmärkt partner till ett par MC1.25KW och ett bra val om man vill slippa många apparater – här får man både analoga och digitala ingångar, plus skivspelaringång.

Pris

152 000 ,-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Alternativ till McIntosh MC1.25KW

   data-srcset

  Den är inte stor, men har full kontroll!

  UPPDATERAD MED VIDEO: H120 är en briljant liten förstärkare som gör nästan allting rätt. Den har egentligen bara ett (lyx)problem.

  (Foto: Tillverkare)

  Guide: Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Marantz PM7000N

  Allt-i-ett-förstärkare för kräsna öron

  Marantz PM7000N är en allt-i-ett-förstärkare med allt du behöver av strömning och ingångar. Multiroom stöds också, allt du behöver är högtalare.

   data-srcset

  Ett konststycke

  Technics SL-G700 kombinerer en sagolikt bra CD-spelare med en lika sagolik nätverksspelare.

   data-srcset

  Referens-pickup till skivspelaren

  En ny och bättre pickup kan ge skivsamlingen nytt liv. Till exempel Audio-Technicas nya MC-generation.

   data-srcset

  Analog pangdebut

  Här är den bästa skivspelaren du aldrig har hört talas om. Förrän nu.

   data-srcset

  En helt unik DAC

  Från en tillverkare jag aldrig hade hört talas om kommer en DAC som är ett riktigt unikum. Bästa jag har hört, faktiskt.

   data-srcset

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

   data-srcset

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  Scroll to Top