annons
annons
annons
annons

Bra blir bättre

Den framgångsrika 600-serien från B&W har blivit ordentligt uppdaterad. Vi testar toppmodellen i serien.

Plus lbadvantages
B&W 603 S2 har fått en massa fin teknik från firmans toppserier som lyfter ljudet till en mycket hög nivå för prisklassen. Den är lättplacerad och spelar harmoniskt över hela frekvensregistret med kraft, snärt och mycket spelglädje.
Minus lbdisadvantages
Designen är inte så spännande, i varje fall inte i svart. Skillnaden i kvalitet mellan högklassiga element och ett mer standardbetonat kabinett är märkbar.

”Den gamla 600-serien var bra, men den nya är på en helt annan nivå”, säger Bowers & Wilkins om sin nya 600-serie. B&W är en av världens största högtalartillverkare och 600-serien är en mycket viktig serie för firman. Här vänder man sig till den stora skara köpare som vill ha en riktigt bra högtalare men inte är inställd på att betala en förmögenhet eller tvingas möblera om hela vardagsrummet för att det ska låta bra. Konkurrensen är stenhård, så det gäller att ha något att bjuda på.

Den förra 600-serien hade verkligen något att bjuda på och har sålt i mycket stort antal. Men utvecklingen går framåt och en ny serie ska naturligtvis vara bättre än den gamla. Serien består av två golvmodeller, två stativmodeller, två centerhögtalare och detta kan kompletteras med tre subwoofrar. Det går alltså att bygga ihop ett ordentligt hembiosystem med 600-serien. Jag har haft den största modellen 683 S2 på besök i lyssningsrummet.

Design på gott och ont
Det är tydligt att det är ljudet man arbetat med hos B&W, för om vi ska beskriva utseendet är det inte direkt nytänkande som styrt. Det är “klassisk” design med ett mycket fyrkantigt vinylklätt kabinett. Träfanér blir helt enkelt för dyrt, menar man hos B&W, om man vill bygga en konkurrenskraftig högtalare i prisklassen. Finishen är i matt vit eller black ash, den vita är okej men den svarta är faktiskt rätt tråkig.

B&W kör med biwiring-terminal, i och för sig av god kvalitet. Jag vet inte varför, jag tror att få har dubbla eller biwiring-högtalarkablar till högtalare av den här kalibern. Det är kanske ett försäljningsargument, men det var många år sedan det var riktigt relevant. Kör du med singlewire-kablar bör du skippa metallbyglarna mellan terminalerna. Vad som helst är väl bättre att bygla med, egentligen. I rättvisans namn ska inte bara B&W lastas här, de allra flesta i prisklassen fortsätter envist med denna lösning.

600_Series_tweeter_v3_high_res
Diskantelement i bitar. Det sitter i en flytande upphängning med en ”Nautilus-pipa” på baksidan.

Fin teknik
Det är alltså annat som gör den här högtalaren till något extra. Diskanten, med en nautilus-pipa för att ta hand om bakåtutstrålningen på bästa sätt, har lånat teknik från CM10 och har ett membran med en aluminiumdome. Dessutom har man med teknik från 800-serien gjort en avkoppling från kabinettet så diskanten sitter med en sorts fjädrande upphängning. Det förhindrar resonanser från kabinettet att fortplanta sig till diskantelementet och störa de små luftrörelser som ett diskantelement gör.

Mellanregistret är som vanligt för B&W tillverkat med membran av flätad Kevlar med coated baksida och av FST-typ, vilket betyder att det inte har någon vanlig kantupphängning utan endast en skumring på membranets baksida som styr rörelsen. Det är en numera klassisk B&W-lösning som man använder i alla dyrare modeller.

Baselementen är av sandwichtyp med ett aluminiummembran i två lager. Med det vill man ta bort resonanser och få en renare bas samt en mer sömlös övergång till mellanregistret. För alla element har man arbetat med att flytta upp de olika elementens resonansfrekvens så långt bort från elementens hörbara arbetsområden som möjligt. Det ger mindre distorsion och ett renare ljud, samtidigt som man kan använda ett enklare och mer fasriktigt delningsfilter.

Det är faktiskt inte småsaker det handlar om ljudmässigt, och i mitt tycke har B&W prioriteringarna i ordning på den här högtalaren. Och jag ska inte klaga sönder designen helt, tack vare en fint utförd frontbaffel och det B&W-typiska gula mellanregisterelementet får högtalaren karaktär och skiljer sig ut lite från mängden av traditionellt utseende högtalare på ett positivt sätt. I vit finish, alltså.

BowersWilkins-White-683-bookshelf
683 S2 ser bättre ut i vitt än i svart.

Ljudet är viktigast
Här har B&W hittat en förnuftig, rätt rapp och spänstig bas, även om den inte upplevs som våldsamt djup. Vi får ett ganska fullmatat ljud som i sin karaktär påminner en del om den CM10 jag nyligen hade på besök. Alltså en högtalare som är harmonisk över hela frekvensregistret och spelar med kraft, snärt och mycket spelglädje.

Här finns en luftig och öppen diskantåtergivning som upplevs något mjukare och mer behaglig än tidigare från B&W, precis som på CM10. Man har gjort något med diskantåtergivningen som jag tror att tidigare kritiker av den ibland något omstridda B&W-diskantåtergivningen kommer att uppskatta. Här upplevs diskanten mer harmonisk och för prisklassen är det här riktigt bra, helt enkelt.

Mellanregistret är mycket välartikulerat och klarar t.ex. sångröster och tal från radio riktigt bra. Det är långt ifrån alla högtalare som klarar av att återge radionyheterna på ett sätt där rösten blir trovärdig eller där man ens kan höra vad som sägs.

BowersWilkins-Black-683

Slutsats
Bowers & Wilkins 683 S2 är en mycket lyckad uppdatering av den framgångsrika 600-serien. Att firman utvecklar teknik för high-end och implementerar den i de lägre prisklasserna ger fina förutsättningar för lyckade högtalare som man kan ha råd med. Hela serien har blivit bättre på alla plan och 683 S3 ligger ljudmässigt i toppskiktet i prisklassen. Utmärkt!

 • 3-vägs basreflex
 • Flowport-reflexport på fronten
 • 1-tums Nautilus-laddad aluminiumdome med sandwich-membran
 • 6-tums FST-mellanregister med Kevlar-membran
 • 2 x 6,5-tums baselement med aluminiummembran
 • Frekvensomfång: 52–22 000 Hz
 • Delningsfrekvenser: 400/4 000 Hz
 • Impedans: 8 ohm
 • Känslighet: 89 dB
 • Mått: 32 x 102 x 37 cm, utan fötter med sockel
 • Vikt: 26 kg
 • Pris: 13 400 kr
 • hifiklubben.se

Pris: 13400 kr
Bästa pris på Bowers & Wilkins 683 S2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Läs också

  Monsterförstärkare från Dan D'Agostino

  Monsterförstärkare från Dan D’Agostino

  Integrerade Progression Integrated Amplifier kan utrustas med DAC och phono-steg.Lägg till som favorit
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  Geneva utmärker sig med en riktigt potent reseradio.

  Lägg till som favorit
  Yamaha M-5000 och C-5000

  Yamaha M-5000 och C-5000

  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

  Lägg till som favorit
  Gold Note IS-1000

  Gold Note IS-1000

  Gold Note charmar och imponerar.

  Lägg till som favorit
  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivolis reseradio har just förbättrats, räcker det för att hålla undan för konkurrenterna?

  Lägg till som favorit
  Ruark Audio R1 Mk3

  Ruark Audio R1 Mk3

  Bättre ljud kan du inte få i den här klassen, men batteriet är skrattretande dyrt.

  Lägg till som favorit
  Pure Evoke H4

  Pure Evoke H4

  Pure är ett bra val för dig som vill ha ett handtag – men kom ihåg att köpa batterier.

  Lägg till som favorit
  Geneva Acustica Lounge Radio

  Geneva Acustica Lounge Radio

  Det Genevas lilla radio saknar i funktioner tar den igen med ljud.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny