annonse
annonse
annonse

Bowers & Wilkins 683 S2

Bra blir bättre

Den framgångsrika 600-serien från B&W har blivit ordentligt uppdaterad. Vi testar toppmodellen i serien.

Plus
B&W 603 S2 har fått en massa fin teknik från firmans toppserier som lyfter ljudet till en mycket hög nivå för prisklassen. Den är lättplacerad och spelar harmoniskt över hela frekvensregistret med kraft, snärt och mycket spelglädje.
Minus
Designen är inte så spännande, i varje fall inte i svart. Skillnaden i kvalitet mellan högklassiga element och ett mer standardbetonat kabinett är märkbar.

”Den gamla 600-serien var bra, men den nya är på en helt annan nivå”, säger Bowers & Wilkins om sin nya 600-serie. B&W är en av världens största högtalartillverkare och 600-serien är en mycket viktig serie för firman. Här vänder man sig till den stora skara köpare som vill ha en riktigt bra högtalare men inte är inställd på att betala en förmögenhet eller tvingas möblera om hela vardagsrummet för att det ska låta bra. Konkurrensen är stenhård, så det gäller att ha något att bjuda på.

Den förra 600-serien hade verkligen något att bjuda på och har sålt i mycket stort antal. Men utvecklingen går framåt och en ny serie ska naturligtvis vara bättre än den gamla. Serien består av två golvmodeller, två stativmodeller, två centerhögtalare och detta kan kompletteras med tre subwoofrar. Det går alltså att bygga ihop ett ordentligt hembiosystem med 600-serien. Jag har haft den största modellen 683 S2 på besök i lyssningsrummet.

Design på gott och ont
Det är tydligt att det är ljudet man arbetat med hos B&W, för om vi ska beskriva utseendet är det inte direkt nytänkande som styrt. Det är “klassisk” design med ett mycket fyrkantigt vinylklätt kabinett. Träfanér blir helt enkelt för dyrt, menar man hos B&W, om man vill bygga en konkurrenskraftig högtalare i prisklassen. Finishen är i matt vit eller black ash, den vita är okej men den svarta är faktiskt rätt tråkig.

B&W kör med biwiring-terminal, i och för sig av god kvalitet. Jag vet inte varför, jag tror att få har dubbla eller biwiring-högtalarkablar till högtalare av den här kalibern. Det är kanske ett försäljningsargument, men det var många år sedan det var riktigt relevant. Kör du med singlewire-kablar bör du skippa metallbyglarna mellan terminalerna. Vad som helst är väl bättre att bygla med, egentligen. I rättvisans namn ska inte bara B&W lastas här, de allra flesta i prisklassen fortsätter envist med denna lösning.

600_Series_tweeter_v3_high_res
Diskantelement i bitar. Det sitter i en flytande upphängning med en ”Nautilus-pipa” på baksidan.

Fin teknik
Det är alltså annat som gör den här högtalaren till något extra. Diskanten, med en nautilus-pipa för att ta hand om bakåtutstrålningen på bästa sätt, har lånat teknik från CM10 och har ett membran med en aluminiumdome. Dessutom har man med teknik från 800-serien gjort en avkoppling från kabinettet så diskanten sitter med en sorts fjädrande upphängning. Det förhindrar resonanser från kabinettet att fortplanta sig till diskantelementet och störa de små luftrörelser som ett diskantelement gör.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Mellanregistret är som vanligt för B&W tillverkat med membran av flätad Kevlar med coated baksida och av FST-typ, vilket betyder att det inte har någon vanlig kantupphängning utan endast en skumring på membranets baksida som styr rörelsen. Det är en numera klassisk B&W-lösning som man använder i alla dyrare modeller.

Baselementen är av sandwichtyp med ett aluminiummembran i två lager. Med det vill man ta bort resonanser och få en renare bas samt en mer sömlös övergång till mellanregistret. För alla element har man arbetat med att flytta upp de olika elementens resonansfrekvens så långt bort från elementens hörbara arbetsområden som möjligt. Det ger mindre distorsion och ett renare ljud, samtidigt som man kan använda ett enklare och mer fasriktigt delningsfilter.

Det är faktiskt inte småsaker det handlar om ljudmässigt, och i mitt tycke har B&W prioriteringarna i ordning på den här högtalaren. Och jag ska inte klaga sönder designen helt, tack vare en fint utförd frontbaffel och det B&W-typiska gula mellanregisterelementet får högtalaren karaktär och skiljer sig ut lite från mängden av traditionellt utseende högtalare på ett positivt sätt. I vit finish, alltså.

BowersWilkins-White-683-bookshelf
683 S2 ser bättre ut i vitt än i svart.

Ljudet är viktigast
Här har B&W hittat en förnuftig, rätt rapp och spänstig bas, även om den inte upplevs som våldsamt djup. Vi får ett ganska fullmatat ljud som i sin karaktär påminner en del om den CM10 jag nyligen hade på besök. Alltså en högtalare som är harmonisk över hela frekvensregistret och spelar med kraft, snärt och mycket spelglädje.

Här finns en luftig och öppen diskantåtergivning som upplevs något mjukare och mer behaglig än tidigare från B&W, precis som på CM10. Man har gjort något med diskantåtergivningen som jag tror att tidigare kritiker av den ibland något omstridda B&W-diskantåtergivningen kommer att uppskatta. Här upplevs diskanten mer harmonisk och för prisklassen är det här riktigt bra, helt enkelt.

Mellanregistret är mycket välartikulerat och klarar t.ex. sångröster och tal från radio riktigt bra. Det är långt ifrån alla högtalare som klarar av att återge radionyheterna på ett sätt där rösten blir trovärdig eller där man ens kan höra vad som sägs.

BowersWilkins-Black-683

Slutsats
Bowers & Wilkins 683 S2 är en mycket lyckad uppdatering av den framgångsrika 600-serien. Att firman utvecklar teknik för high-end och implementerar den i de lägre prisklasserna ger fina förutsättningar för lyckade högtalare som man kan ha råd med. Hela serien har blivit bättre på alla plan och 683 S3 ligger ljudmässigt i toppskiktet i prisklassen. Utmärkt!

Bästa pris på Bowers & Wilkins 683 S2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 3-vägs basreflex
 • Flowport-reflexport på fronten
 • 1-tums Nautilus-laddad aluminiumdome med sandwich-membran
 • 6-tums FST-mellanregister med Kevlar-membran
 • 2 x 6,5-tums baselement med aluminiummembran
 • Frekvensomfång: 52–22 000 Hz
 • Delningsfrekvenser: 400/4 000 Hz
 • Impedans: 8 ohm
 • Känslighet: 89 dB
 • Mått: 32 x 102 x 37 cm, utan fötter med sockel
 • Vikt: 26 kg
 • Pris: 13 400 kr
 • hifiklubben.se
Pris: 13400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×