annonse
annonse
annonse

Bowers & Wilkins 683 S2

Bra blir bättre

Den framgångsrika 600-serien från B&W har blivit ordentligt uppdaterad. Vi testar toppmodellen i serien.

B&W 603 S2 har fått en massa fin teknik från firmans toppserier som lyfter ljudet till en mycket hög nivå för prisklassen. Den är lättplacerad och spelar harmoniskt över hela frekvensregistret med kraft, snärt och mycket spelglädje.
Designen är inte så spännande, i varje fall inte i svart. Skillnaden i kvalitet mellan högklassiga element och ett mer standardbetonat kabinett är märkbar.
annonse

”Den gamla 600-serien var bra, men den nya är på en helt annan nivå”, säger Bowers & Wilkins om sin nya 600-serie. B&W är en av världens största högtalartillverkare och 600-serien är en mycket viktig serie för firman. Här vänder man sig till den stora skara köpare som vill ha en riktigt bra högtalare men inte är inställd på att betala en förmögenhet eller tvingas möblera om hela vardagsrummet för att det ska låta bra. Konkurrensen är stenhård, så det gäller att ha något att bjuda på.

Den förra 600-serien hade verkligen något att bjuda på och har sålt i mycket stort antal. Men utvecklingen går framåt och en ny serie ska naturligtvis vara bättre än den gamla. Serien består av två golvmodeller, två stativmodeller, två centerhögtalare och detta kan kompletteras med tre subwoofrar. Det går alltså att bygga ihop ett ordentligt hembiosystem med 600-serien. Jag har haft den största modellen 683 S2 på besök i lyssningsrummet.

Design på gott och ont
Det är tydligt att det är ljudet man arbetat med hos B&W, för om vi ska beskriva utseendet är det inte direkt nytänkande som styrt. Det är “klassisk” design med ett mycket fyrkantigt vinylklätt kabinett. Träfanér blir helt enkelt för dyrt, menar man hos B&W, om man vill bygga en konkurrenskraftig högtalare i prisklassen. Finishen är i matt vit eller black ash, den vita är okej men den svarta är faktiskt rätt tråkig.

B&W kör med biwiring-terminal, i och för sig av god kvalitet. Jag vet inte varför, jag tror att få har dubbla eller biwiring-högtalarkablar till högtalare av den här kalibern. Det är kanske ett försäljningsargument, men det var många år sedan det var riktigt relevant. Kör du med singlewire-kablar bör du skippa metallbyglarna mellan terminalerna. Vad som helst är väl bättre att bygla med, egentligen. I rättvisans namn ska inte bara B&W lastas här, de allra flesta i prisklassen fortsätter envist med denna lösning.

600_Series_tweeter_v3_high_res
Diskantelement i bitar. Det sitter i en flytande upphängning med en ”Nautilus-pipa” på baksidan.

Fin teknik
Det är alltså annat som gör den här högtalaren till något extra. Diskanten, med en nautilus-pipa för att ta hand om bakåtutstrålningen på bästa sätt, har lånat teknik från CM10 och har ett membran med en aluminiumdome. Dessutom har man med teknik från 800-serien gjort en avkoppling från kabinettet så diskanten sitter med en sorts fjädrande upphängning. Det förhindrar resonanser från kabinettet att fortplanta sig till diskantelementet och störa de små luftrörelser som ett diskantelement gör.

Mellanregistret är som vanligt för B&W tillverkat med membran av flätad Kevlar med coated baksida och av FST-typ, vilket betyder att det inte har någon vanlig kantupphängning utan endast en skumring på membranets baksida som styr rörelsen. Det är en numera klassisk B&W-lösning som man använder i alla dyrare modeller.

Baselementen är av sandwichtyp med ett aluminiummembran i två lager. Med det vill man ta bort resonanser och få en renare bas samt en mer sömlös övergång till mellanregistret. För alla element har man arbetat med att flytta upp de olika elementens resonansfrekvens så långt bort från elementens hörbara arbetsområden som möjligt. Det ger mindre distorsion och ett renare ljud, samtidigt som man kan använda ett enklare och mer fasriktigt delningsfilter.

Det är faktiskt inte småsaker det handlar om ljudmässigt, och i mitt tycke har B&W prioriteringarna i ordning på den här högtalaren. Och jag ska inte klaga sönder designen helt, tack vare en fint utförd frontbaffel och det B&W-typiska gula mellanregisterelementet får högtalaren karaktär och skiljer sig ut lite från mängden av traditionellt utseende högtalare på ett positivt sätt. I vit finish, alltså.

BowersWilkins-White-683-bookshelf
683 S2 ser bättre ut i vitt än i svart.

Ljudet är viktigast
Här har B&W hittat en förnuftig, rätt rapp och spänstig bas, även om den inte upplevs som våldsamt djup. Vi får ett ganska fullmatat ljud som i sin karaktär påminner en del om den CM10 jag nyligen hade på besök. Alltså en högtalare som är harmonisk över hela frekvensregistret och spelar med kraft, snärt och mycket spelglädje.

Här finns en luftig och öppen diskantåtergivning som upplevs något mjukare och mer behaglig än tidigare från B&W, precis som på CM10. Man har gjort något med diskantåtergivningen som jag tror att tidigare kritiker av den ibland något omstridda B&W-diskantåtergivningen kommer att uppskatta. Här upplevs diskanten mer harmonisk och för prisklassen är det här riktigt bra, helt enkelt.

Mellanregistret är mycket välartikulerat och klarar t.ex. sångröster och tal från radio riktigt bra. Det är långt ifrån alla högtalare som klarar av att återge radionyheterna på ett sätt där rösten blir trovärdig eller där man ens kan höra vad som sägs.

BowersWilkins-Black-683

Slutsats
Bowers & Wilkins 683 S2 är en mycket lyckad uppdatering av den framgångsrika 600-serien. Att firman utvecklar teknik för high-end och implementerar den i de lägre prisklasserna ger fina förutsättningar för lyckade högtalare som man kan ha råd med. Hela serien har blivit bättre på alla plan och 683 S3 ligger ljudmässigt i toppskiktet i prisklassen. Utmärkt!

Bästa pris på Bowers & Wilkins 683 S2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 3-vägs basreflex
 • Flowport-reflexport på fronten
 • 1-tums Nautilus-laddad aluminiumdome med sandwich-membran
 • 6-tums FST-mellanregister med Kevlar-membran
 • 2 x 6,5-tums baselement med aluminiummembran
 • Frekvensomfång: 52–22 000 Hz
 • Delningsfrekvenser: 400/4 000 Hz
 • Impedans: 8 ohm
 • Känslighet: 89 dB
 • Mått: 32 x 102 x 37 cm, utan fötter med sockel
 • Vikt: 26 kg
 • Pris: 13 400 kr
 • hifiklubben.se
Pris: 13400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.