Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Asus Gr8 TO222

Valuta för pengarna

Blygsam budget behöver inte betyda långsamma, hackande spel.

Av / 2018-02-12 - 15:03
Asus Gr8 TO222
John Hvidlykke

Asus Gr8 är en ultrakompakt speldator med en ironisk ordlek i namnet, som uttalas ”Great”. Men rent fysiskt är den allt annat än stor. Den tar mindre plats än ett par gammaldags analoga telefonkataloger, och är riktigt elegant där den ståtar på skrivbordet i kilformad svart/koppar-look.

På framsidan hittar man kontakter för hörlurar och mikrofon, samt två USB-portar. På baksidan finns fler USB-portar, ethernet-kontakt (men den har naturligtvis även snabb wifi). Man kan ansluta hela tre skärmar samtidigt: två via HDMI och en via DisplayPort.

Asus Gr8 II finns i flera konfigurationer med olika hastigheter och prislappar. Den vi testade var utrustad med en Intel Core i5-processor på 3,5 GHz och hade 8 GB RAM. Det är precis tillräckligt för att garantera rimliga prestanda, även om en motsvarande i7-processor och 16 GB RAM skulle ha varit bättre. Men med tanke på priset får man vara beredda att göra en del kompromisser.

Grafikkortet är utrustat med en Nvidia GeForce GTX 1060-processor med 3 GB grafikminne Det ger prestanda fullt i klass med de bästa modellerna i den förra generationen. Om du tänker spela Battlefield 1 och andra nya, supertunga spel så får du räkna med att sänka grafikinställningarna en del, men det kommer fortfarande att se bra ut. Och ska du ”bara” spela Counterstrike eller League of Legends så är det overkill.

Asus Gr8 tar inte mycket plats, men ger strålande prestanda från en ytterst kompakt – och riktigt elegant – låda.

 

Benchmarks

Storleken till trots finns det gott om muskler i lilla Asus Gr8 II. I det tunga 3D Mark Time Spy-testet får den 3 726 poäng. Det motsvarar den dubbelt så dyra MSi GS 73VR. Fast där får du i rättvisans namn även en 4K-skärm och ett tangentbord med på köpet. Cinebench-testet visar med 112 fps att Gr8 II absolut klarar av grafiska jobb om du tar med den till kontoret.

I de mer allmänna testerna klarar sig Asus-datorn också riktigt respektabelt. GeekBench 4-testet ger 4 164 (singlecore) respektive 12 349 (multicore) poäng. Det är bara en aning långsammare än datorer som har den dyrare Intel Core i7-processorn.

SSD-diskens läshastighet uppmättes till 275 MB per sekund. Jämfört med de bästa bärbara gaming-datorerna som klarar 1–1,5 GB/s är det ingen raket. I praktiken är det dock helt acceptabelt.

Slutsats

Det finns bärbara speldatorer som har högre prestanda än Asus GR8 II, fast de kostar flera gånger så mycket. Och förra årets kostsamma supermaskiner är i dag mycket långsammare än en budgetdator som den här. Som nybörjarmaskin eller som ett alternativ till en spelkonsol finns det inte mycket dåligt att säga om Asus-datorn. Det skulle i så fall vara att grafikkortet inte kan uppgraderas utan vidare. Plus att man får mer för pengarna om man lägger ett par tusenlappar till.

Home tycker

Ultrakompakt ”konsol”. Utmärkta prestanda till ett bra pris. Bara i5-processor. De tyngsta spelen går inte att köra med högsta inställningar.

Också i detta test:

Gaming-system

MSi Trident 3 VR7RC-241EU

Konsol-dödaren

Den tar inte mer plats än en konsol på TV-bänken – men har helt andra möjligheter och muskler.

Utmärkt grafikkort, fin processor, strålande pris. Vad kan man mer begära?
Det skulle i så fall vara en skärm, en mus och ett tangentbord, som inte ingår i priset.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Rulla till toppen