: Sony BDV-E380

Medelmåttig

Sony har nätverksstreaming och är de enda med automatiska inställningar. Dessvärre håller inte ljudet måttet.

Ljud & Bild tycker

Automatiska inställningar. Nätverksstreaming. Två HDMI-ingångar.
Ljudkvaliteten.
 • 5.1-system
 • Automatisk inställning
 • 3D, BD-Live, iPod-docka
 • Nätverksstreaming
 • HDMI: 1 ut, 2 in
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5000 kr

Sonys anläggning är den enda med auto-setup, som fungerar med hjälp av en mätmikrofon som placeras i öronhöjd i soffan. En knapptryckning är allt som behövs, sedan ställs allting in automatiskt.

Högtalarna är rundade och små, fast inte lika små som Panasonics. Centerhögtalaren är väldigt tunn vilket framkallar viss skepsis angående dess förmåga att återge dialog. Det krävs trots allt en del för att återge rösters hela frekvensregister. Vi får lita på att subbasen gör ett bra jobb som komplement.
BDV-E380 strömmar musik via nätverk, och den medföljande iPod-dockan hämtar ut ljud från Apples bärbara spelare av diverse slag. Nätverksanslutningen ger dessutom tillgång till Sony Bravia Internet Video som strömmar videosnuttar från Sonys portal.

Ljudkvalitet
Sonys ljud fokuserar mest på återgivningen av det mest framträdande frekvensregistret hos röster. Det innebär att dialoger på film och sångröster i musik är lätta att urskilja även på låg volym. Dessvärre ingår även det skarpaste registret (2–4 kHz) vilket gör att ljudet är i vassaste laget. Oavsett om vi spelar musik eller film känns det tämligen hårt och fränt.

Till och med en majestätisk film som Sagan om Ringen på Blu-ray tappar dignitet och blir en ganska så tunn och spinkig historia. Dialogen är inte heller robust och kraftfull nog. Sarumans röst och enternas genomträngande och djupa stämmor får fort Sony-anläggningen att tappa orken om man vill spela lite högre än vanlig TV-volym. Kontrollen i basen är också begränsad.

Medan vissa konkurrenter gör en seriös fintrimning för att få ut det optimala ur billiga och dåliga komponenter verkar det om Sony inte har gjort mycket annat än bara montera in dem. Jag tvivlar på att ingenjörerna gav sig själva en klapp på axeln för väl utfört arbete när de skickade ut den här anläggningen på löpande bandet.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  LG HX906SB - Strålande kompromiss
  LG har anläggningen med testets bästa ljud. Att den dessutom är välutrustad betyder att vi plockar fram kvalitetsstämpeln ”Bäst i test”.
  Pioneer BCS-313 - Varmare klang
  Pioneer-anläggningen har en varmare och fylligare klang än de flesta andra. Trådlöst nätverk är ingen nackdel heller.
  Panasonic SC-BTT370 - Ljud i balans
  Den här testade vi förra månaden, då mot datorhögtalare och dyrare anläggningar. Och den klarade sig så bra att vi blev nyfikna på att se hur det skulle gå mot rivaler i samma prisklass.
  Philips HTS5561 - Stort och luftigt
  Philips anläggning har bra inställningar och låter fint. Allt som saknas är lite kontroll i basen.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.