Search
Generic filters

Multiroom-högtalare från B&O Play

Bang & Olufsen tar upp multiroom-kampen med halvmåneformad högtalare

IFA_bogo_A6_Detail_9_web-460x322
Tygfronten kommer från Kvadrat, som annars är mest kända för sina möbeltyger. Foto: B&O. 

Soffa?

Det är det första ordet som dyker upp när jag ser BeoPlay A6 som B&O just presenterats på IFA.

Associationen visar sig stämma riktigt bra. Det grova, vävda tyget på multiroom-högtalaren kommer nämligen från Kvadrat, som är en av Europas största tillverkare av möbeltyger. Men B&O har inte flått en hörnsoffa utan fått tyget specialgjort för att det ska vara akustiskt transparent.

BeoPlay A6 är en aktiv, trådlös högtalare för hemmabruk. Den är lillebror till BeoPlay A9 som vi testat med fint resultat. Men medan A9 var tallriksformad påminner A6 mer om en liggande halvmåne. Den böjda fronten är som sagt täckt av tyg och baksidan är av vit plast. Ett handtag gör det lätt att lyfta upp högtalaren och ta den med sig från rum till rum. Men man måste komma ihåg att ta ur strömkabeln, för den går inte på batterier.

IFA_bogo_A6_Detail_5_web-460x345
Touch-skötseln görs på en rand på toppen. Foto: B&O. 

Fem högtalare och 250 watt
Beoplay A6 innehåller fyra framåtriktade högtalarelement (två bas/mellanregister och två domediskanter) samt ett bakåtriktat fullregisterelement som gör ljudbilden extra stor. Varje element har en egen digital förstärkare. Den totala effekten är 250 watt.

Det är svårt att få ett bra intryck av ljudet i de enorma mässhallarna på IFA, men vi fick en demonstration av A6 i en separat lokal, långt bort från allt oväsen. Och den lät mycket lovande. Ljudet känns rent och förbluffande fylligt, trots den smala formen. Och även om stereoperspektivet inte är som från en fullvuxen anläggning så låter det stort. Vi har beställt ett testexemplar så att vi kan testa under mer kontrollerade former.

IFA_bogo_A6_top_back_web-460x260
BeoPlay A6 är nästan halvmåneformad. Foto: B&O.

BeoPlay A6 är framtagen i samarbete med den danske designern Jakob Wagner.

Klar för multiroom
Högtalaren kan strömma musik via AirPlay, DLNA och Bluetooth 4.0 och har integrerat Spotify, Deezer och TuneIn-webbradio. Den har B&O:s BeoLink-teknik som samlar alla B&O Play- och Bang & Olufsen-produkter i ett och samma system. Med BeoLink Multiroom går det att spela olika musik i olika rum, eller samma musik i alla.

BeoPlay A6 finns i fyra färger: Light Grey, Dusty Blue, Dark Rose och Dark Grey. Priset blir ungefär 10 000 kronor.

IFA_bogo_A6-bedroom_web-460x323
Foto: B&O.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.