Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Magico A5

Låt oss åtminstone hoppas att ljudet är bra.

Av / 2019-12-10 - 17:00
Magico A5

Den industriella, strikta designen lär knappast tilltala alla, men vi vet att ljudet knappast brukar gå att klaga på. Amerikanska Magico har fulländat sina kabinettkonstruktioner genom att använda ”6061 flygaluminium”, precis som i invändiga flygplansskrov.

Det betyder väldigt styva kabinett med extrem resonanskontroll och bättre arbetsförhållanden för högtalarelementen. Det brukar man kunna höra i form av en väldigt expansiv dynamik.

Magico A5 ska inte vara annorlunda, men skiljer sig från exempelvis S-serien genom att den har kantigare former och är bestyckad med Magicos första 5-tums mellanregister.

Läs vårt test av Magico S1

Det nya elementet har sällskap av två nya 9-tums baselement, med Magicos grafen-baserade nano-tec-membran, drivna av en talspole med titankärna. En sådan sitter även i mellanregistret, som har grafen-baserat kolfibermembran. Diskanten har däremot ett 28 mm membran av beryllium.

Läs vårt test av lilla Magico Q1

Delningsfiltret är bland annat försett med komponenter från Mundorf i Köln och har en ganska så brant delning med 24 dB.

Trevägssystemet påstås kunna flytta tillräckligt med luft för att åstadkomma 115 dB ljudtryck, och känsligheten uppges vara 88 dB i 4 ohm.

De över 80 kilo tunga högtalarna når ganska så långt i basen. Magico hävdar 22 Hz i ena änden och 50 kHz i den andra, vilket är helt respektabelt.

Priset är inte klart i svenska kronor, men när A5 gör debut i USA under första kvartalet 2020 beräknas de kosta ungefär 22 000 dollar per par. Någonstans kring kvartsmiljonen här hemma, alltså.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen